Pénz, pénz, pénz: erről szól az Oasis-visszatérés

2024. szeptember 12. 21:45

Hatalmas összegek állnak a háttérben, és mivel az újra összeálló Oasis mögött igazi rajongói tömegek sejthetők, a Gallagher-fivérek a becslések szerint sok-sok millió fontot kereshetnek a turnéval.

2024. szeptember 12. 21:45

Nyitókép: Oasis Facebook

Még nyáron érkezett a hír, hogy az Oasis, avagy a kilencvenes és kétezres évek egyik felkapott zenekara, a britpop műfaj zászlóshajójának mondott formációja 15 év kihagyás után ismét összeáll. A Gallagher-fivérek 2025 júliusára és augusztusára jelentették be koncertjeiket, melyeken első körben Wales, Skócia, Anglia és Írország területén lépnek fel. A banda 2025 nyarán öt helyszínen összesen tizenöt koncertet ad. A Világgazdaság cikke alapján azonban a meglepő lépés mögött szimplán csak anyagi okok állnak.

Sok pénz áll az Oasis-összeállás mögött (Fotó: Oli SCARFF / AFP)

Erről szól az Oasis-visszatérés

Kiderült ugyanis, hogy a Gallagher-fivérek fejenként akár 50 millió fontot, átszámítva 23,5 milliárd forintot tehetnek zsebre a zenekar feltámasztásával. Bár 

a Clash magazin zenei szerkesztője szerint nemcsak a pénzről lehet szó. 

Robin Murray azt írta, hogy 

„Liam és Noel is elég gazdag ahhoz, hogy mindössze erről szóljon az újraalakulás”

Persze ettől még ez is fontos ok lehet, sőt 

iparági szakértők szerint hatalmas sikert jósolnak, ami a Birmingham City Egyetem becslései szerint akár 400 millió fontos bevételt is jelenthet.

Ezt is ajánljuk a témában

Jonathan Dean, a Sunday Times újságírója írt először arról, hogy a banda újra turnézhat, valamint ő írt arról is, hogy a turnéval Gallagherék fejenként 50 millió fontot kaszálhatnak, amit úgy magyarázott, hogy „ez reális összeg, hiszen a jegyárak is nagyon magasak”. A BBC emiatt úgy fogalmazott, hogy „egyértelműnek tűnik tehát, hogy 16 keserű év után a pénz hozta össze újra a testvéreket”.

Oasis (fotó: a zenekar Facebook-oldala)

Ahogy azt lapunk már megírta

Liam Gallagher ettől függetlenül nem hozta közelebb magához a rajongókat, hiszen nagy port kavart kifakadása a közösségi médiában, mikor a jegyárakat illető panaszokra válaszolva azt mondta, „kussoljatok!” 

Majd hozzátette, hogy még a saját anyjának sem adna ingyen jegyet, emellett ironikusan azt is megjegyezte, hogy „térdelőjegyek” még mindig elérhetők.

Ezt is ajánljuk a témában

Pénz, pénz, pénz

A Magyar Nemzet is úgy reagált az eseményre, „nem lehet véletlen, hogy Noel és Liam Gallagher 16 év után elásta a csatabárdot”. A lap véleménye alapján „a testvérek az elmúlt években láthatták, hogy az újraegyesülések rendkívül jövedelmezővé váltak a zeneiparban.”

Bár már 13 éve történt, de ott volt 2011-ben a Take That’s Progress Live turné, amely 140 millió fontos bevételt hozhatott.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy az Oasis visszatérése kimondottan sikeres lehet. A Gallagher-testvérek szólóban is kimondottan népszerűek voltak. A fivéreket az elmúlt években egy újabb generáció is megismerhette, és a fiatalabbaknak most hatalmas élmény lehet egy olyan együttes újjászületése, amelyet csak az idősebbek beszámolói alapján ismerhetnek.

Az Official Charts Company szerkesztője, Carl Smith úgy fogalmazott, hogy „az Oasis zenéje időtálló, ugyanúgy tudják élvezni a mai fiatalok, mint a veteránok”. Szerinte „a generációkon átívelő zenei anyagot az bizonyítja a legjobban, hogy a streamingplatformokon jól futnak az Oasis számai”. Az Oasis feltámadásáról szóló pletykák hatására az együttes számait 160 százalékkal többen hallgatták Spotifyon, ami előrejelezheti, mekkora sikere lesz a turnénak, ami a magas jegyárakkal komoly bevételt hozhat a zenészeknek.

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemugatolmerkapol
2024. szeptember 12. 22:06
Ez az együttes egy minden értelemben túlértékelt nagy szar. Rétegpop. Korjelenség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!