Női énekes a Linkin Park élén: szentségtörés vagy remek megoldás?

2024. szeptember 11. 05:19

Új lemezzel és új tagokkal kezdi újra a zenekar, amelyik a frontember bejelentésekor mindenkit meglepett.

2024. szeptember 11. 05:19
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: Linkin Park/Facebook

Kellett pár nap, míg kezdtem megszokni, hogy a Linkin Park visszatér, és mostanra már egy teljesen más zenekar van előttünk, mint amelyiktől 2017-ben elbúcsúztunk. Vannak azok a formációk, amelyek egy tragédia után ott folytatják, ahol abbahagyták, így tett többek között a Foo Fighters is; ők Taylor Hawkins turné közbeni halála miatt megszakították a koncertsorozatot, de pár hónapra rá már vissza is tértek.

A Linkin Park más utat választott: pár héttel a felejthetetlen soproni Volt Fesztiválon előadott koncertjük után, 2017 nyarán mindenkit sokkolt a hír, hogy Chester Bennington felakasztotta magát. A fél világ gyászba borult, mivel a föld leghíresebb nu-metal zenekara frontemberének hangján nőtt fel a ‘90-es években született generáció nagy része. 2017. július 20-án a rockzene is valahol meghalt, hiszen bár az LP az utolsó éveiben elkanyarodott attól a vonaltól, amit a Meteora és a Hybrid Theory albumokkal felrajzoltak, attól még a leghűségesebb rajongók rongyosra hallgatták az utolsó albumokat is. 

Bennington halálát követően a zenekar és a zenevilág egésze is gyászolt, 

évekig úgy tűnt, véget ért a Linkin Park. 

Bár 2017 őszén tartottak egy háromórás emlékkoncertet a Hollywood Bowlban, de az minden szempontból egy tribute volt, ahova olyan előadókat hívtak LP-számokat énekelni, mint a Sum41-ból Frank Zummo és Deryck Whibley, Steve Aoki vagy épp Bebe Rexha, akik kötődtek a Benningtonhoz és magához az együtteshez.

Ez már valami egészen más

Óriási PR- és marketingkampány, sejtetések közepette idén nyáron aztán egyre többször lehetett hallani arról, hogy összeáll a Linkin Park, és hét év szünet után folytatják a munkát. Hetekig másról sem szólt a TikTok, az Instagram, a Facebook és más közösségi oldalak, mint hogy új albummal készülnek. A legnagyobb amerikai zenei magazin, a Billboard április végén számolt be arról először, hogy az ikonikus rockbanda új frontemberrel a jövő évtől ismét turnézni fog. Nem sokkal később elkezdtek szivárogni a később igaznak bizonyuló hírek arról is, miszerint a Linkin Park meg is találta Bennington utódját.

Aki kisebb meglepetésre egy hölgy lett. A leleplezésre egészen a múlt hét második feléig kellett várni; csütörtökön a zenekar YouTube-oldalán streamelt élő koncerten mutatták be új frontemberüket, a Dead Sara énekeseként híres Emily Armstrongot. Azt is tudatták, hogy rövid, hatállomásos turnéra indulnak, érintve Los Angelest, New Yorkot és a kolumbiai Bogotát is. A hazai fanatikusoknak két másik koncert jöhet szóba leginkább: szeptember 22-én Hamburgban, szeptember 24-én Londonban lépnek fel kedvenceik.

Ezen felül From Zero néven egy új albummal is készülnek, amelyet november 15-től lehet megvásárolni vagy hallgatni a streamingszolgáltatóknál. 

Más változás is történt az LP életében: Rob Bourdon dobos kilépett a bandából, őt Colin Brittain váltotta a doboknál, míg Brad Delson bár maradt köteléken belül, koncertezni nem fog, csak a dalszerzésben segít mostantól. 

Ne keressük Chester Benningtont, és akkor jó lesz

A szűk egyórás koncert során az új albumról a The Emptiness Machine számot játszották csak el, ezzel indított Armstrong, és be kell vallani, így, hogy ezt soha nem hallottuk Chestertől, nem volt olyan rossz. Sőt, sokadik meghallgatására már az ember bele tudja magát élni, 

hogy igen, visszatért a Linkin Park. 

Utána persze az összes nagy sikerű számot lejátszották, aminek során kijött az új énekes minden előnye és hátránya. Bár Chester Benningtont pótolni nem lehet és nem is kell, reménykedünk benne, hogy első Linkin Park-koncertjén Emily Armstrongban csak az izgulás és a megfelelési kényszer hozta elő azt, hogy mindent egy metálénekes módjára túl akart hörögni és kiabálni. 

Pedig nincs mi miatt szégyenkeznie, egészen otthonosan mozgott a színpadon, énekeltette a közönséget, amikor kellett, a The Catalystnál és a Waiting for the Endnél pedig megmutatta, hogy a hörgésen kívül van énekhangja is, nem is akármilyen. Értem, hogy a Linkin Park egy rockzenekar, de Bennington sem hörgött halálmetál stílusban folyamatosan. 

Bízzunk benne, hogy Armstrong hamarosan belejön. A lényeg, hogy az esélyt egyrészről mindenképp megérdemli, másrészről minden erőnkkel küzdeni kell, hogy ne hasonlítsuk Chesterhez. Inkább csak örüljünk, hogy újra van Linkin Park. És reméljük, hogy jönnek még Magyarországra. 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paracelsus-2
2024. szeptember 12. 21:53
Semmi változás szar volt, szar lesz.
EX_Terminator
2024. szeptember 11. 14:30
Nem vagyok benne biztos hogy tökéletes pótlás, de örülök neki hogy visszajönnek. JÓ A ZENÉJÜK MINDIG IS AZ VOLT.
Akitlosz
2024. szeptember 11. 14:24
Sohasem hallottam.
v4nmeeg1p3psid
2024. szeptember 11. 10:02
Ne ítélj elsőre! Mértékadó véleményvezérek szemlézésére várok. Parászka Boróka és Ramzan Kadirov, csecsen influenszer megszólaltatása döntő lehet, hogy meghallgassam-e. Esetleg Bayer Zsolt és persze Puzsér/FAM FB-posztja. Csakhogy a végén a Főni TikTok-videója feltehesse majd a pontot az i-re. Ha Daniel Freund beláll a kérdésbe, akkor ez a nő jó választás, akárki akármit mond.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!