Az USA és Irak közös erővel csapott le az Iszlám Államra

2024. augusztus 31. 16:34

Tizenöt ISIS-tagot öltek meg a támadások során.

2024. augusztus 31. 16:34

Nyitókép: Laurent Perpigna Iban / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az Egyesült Államok és az iraki biztonsági erők közös hadműveletben megöltek Iszlám Állam 15 tagját Irak nyugati részén – számolt be a BBC. Az akció célja a terrorszervezet vezetésének meggyengítése volt, hogy csökkentsék a csoport támadási képességeit. Az iraki hadsereg légicsapásokat és földi bevetéseket hajtott végre, amelyek során megsemmisítették a terroristák búvóhelyeit és fegyvereit.

Az USA-nak továbbra is mintegy 2,500 katonája van Irakban, főként tanácsadói szerepben, mióta 2021-ben hivatalosan befejezték a harci műveleteket. A csütörtöki akciót két, az ISIS-hez köthető európai támadás követte, köztük egy megakadályozott merényletkísérlet egy Taylor Swift koncert ellen Ausztriában.

Az Iszlám Állam egykor jelentős területeket uralt Irakban és Szíriában, de a koalíciós erők visszaszorították őket. Bár a csoport meggyengült, online propaganda révén továbbra is képes radikalizált támogatókat toborozni. Egy brit kormányzati tisztviselő szerint 

az Iszlám Állam helyzete „meggyengült, de még mindig veszélyes”. 

A legutóbbi iraki hadművelet és az európai támadások is azt mutatják, hogy a csoport globálisan továbbra is fenyegetést jelent.

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. szeptember 01. 07:31
Tizenöt ISIS-tagot öltek meg. Elqrvult ez a tizenöt, és beintett a CIA-összekötőnek, így mindenki jól járt. Az USA megint bizonyított, hogy a terror elleni harc bajnoka, Irak kormányának gondja kevesebb lett egy ellenséges sejttel. Azt talán nem tudják, hogy a háttérben már ott a következő, ami nem 15, de többször 15, a hárombetűs cég grundolásában.
mgyfree
2024. augusztus 31. 18:38
ecsapott az államra amit ő alpított?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!