Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Felbolydultak a demokraták, még Joe Biden leváltása is szóba jött, noha úgy tűnik: nem szívesen engednék el az elnök kezét

2024. július 03. 20:46

Egyre nagyobb port kavar az amerikai elnök egészségi állapota, azonban kérdéses, hogy a párt számol-e más jelöltekkel is.

2024. július 03. 20:46
President Biden Delivers Remarks On Lives Lost To Covid-19

Nyitókép: Bloomberg/Getty Images

Vészesen közeledik a 2024-es amerikai elnökválasztás, amelynek kapcsán egyre erősebbek a Joe Biden jelenlegi elnök egészségi állapotával kapcsolatos aggodalmak. A tét pedig magas, hiszen maga az elnök is többször úgy fogalmazott: a novemberi elnökválasztás tétje nem kevesebb, mint az amerikai demokrácia jövője. 

Ezt is ajánljuk a témában

Joe Biden leváltása: milyen forgatókönyvei vannak a Demokrata Pártnak?

Joe Biden katasztrofális szereplését követően a Trumppal szembeni vitán a demokrata véleményvezérek, sőt sokan a párton belül is kijelentették: a jelenlegi elnök nem maradhat a demokraták jelöltje. Azonban Joe Bident nem olyan egyszerű lecserélniük, hiszen már azzal kapcsolatban is csak találgatások keringenek a sajtóban, hogy az amerikai Alkotmány betartása mellett hogyan lenne egyáltalán lehetséges az elnökaspiráns lecserélése, miközben éppen ő az Egyesült Államok elnöke.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy miközben a regisztrált demokrata szavazók 72 százaléka szerint Biden nem rendelkezik az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges egészségi állapottal, az amerikai elnököt a rokonai és a hozzá közel állók arra biztatták, hogy „folytassa a harcot”. Vagyis Biden kitartana az eredeti elképzelés mellett.

Pedig  Jill Biden (a first lady), Kamala Harris alelnök és Barack Obama volt elnök is elismerte, hogy nem az első elnöki vita volt Biden legjobb teljesítménye. Persze ők és sok más demokrata szövetségesük is elutasította azokat a felvetéseket, hogy Bidennek félre kellene állnia.

Ezt is ajánljuk a témában

Milyen lenne mégis egy Biden leváltásét eredményező forgatókönyv?

A Reuters a felmerülő kérdésekkel kapcsolatban Elaine Kamarcket, a Brookings Institution vezető munkatársát, a Demokratikus Nemzeti Bizottság (DNC) tagját, és a Primary Politics című könyv szerzőjét kérdezte a lehetséges forgatókönyvről.

Mivel a Demokrata Pártnak Biden helyett nem volt igazi B-terve, gyakorlatilag ellenfél nélkül indult a párt idei elnökjelöltségéért. Mégis, hivatalosan csak a nyár folyamán fogják jelölni, így  a demokratáknak még mindig van idejük a változtatásra, és egy maroknyi forgatókönyv van a változtatás életbe léptetésére: Biden maga is dönthet úgy, hogy még ezt megelőzően visszalép; de mások is kihívást intézhetnek ellene; sőt, az augusztusi demokrata konvenciót követően is visszaléphet, és a Demokrata Nemzeti Bizottság választhat valakit, aki helyette mérkőzik majd meg Trumppal.

Ezt is ajánljuk a témában

Ők lehetnek a potenciális demokrata elnökjelöltek 2024-ben, ha Biden kiesik

Eddig azonban Biden nem mutatta a jelét annak, hogy le akarna mondani, és egyetlen ellenfele sem hívta ki őt közvetlenül. Sőt, a lehetséges utódjelöltek közül néhányan – Kamala Harris alelnök és Gavin Newsom kaliforniai kormányzó – szenvedélyesen felszólaltak a védelmében, ezzel is egyértelművé téve támogatásukat. Ha Biden mégis „felszabadítja” a nagyjából 4000 demokrata küldöttjét azzal, hogy visszalép, akkor megvalósulhat az elnökjelölt csere, és más demokrata jelöltek között alakulhat ki egy verseny a jelöltségért.

Ha Biden az augusztusi konvenció után visszalép, a Demokrata Nemzeti Bizottság 435 tagja választ új jelöltet. A szakszervezeti vezetőkből, LMBTQ-képviselők és a faji kisebbségek képviselőiből álló tagok rendkívüli ülésen ülnének össze, hogy kiválasszák a jelöltet.

Hogy ki lépne a helyére, az is kérdéses, hiszen egyelőre nincs egyértelmű jelölt, aki átvenné a regnáló elnök helyét a választási versenyben. Harris alelnök szinte biztosan a lista élén állna, de neki is megvannak a maga problémái, többek között a közvélemény-kutatások során elért rossz eredményei miatt. 

Az amerikai alkotmány ugyan előírja, hogy az alelnök lép az elnök helyére, ha utóbbi meghal vagy cselekvőképtelenné válik, de a jelöltségig nem nyúl vissza a jog.

Továbbá Newsom kaliforniai kormányzó, Gretchen Whitmer michigani kormányzó, Andy Beshear kentuckyi kormányzó és JB Pritzker illinois-i kormányzó neve is felmerült lehetséges utódként, noha ők Biden támogatói, akik azon dolgoznak, hogy segítsék újraválasztani az elnököt.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­­­k­e­l­d­ ­a­­­ ­­­s­­­z­­­e­­x­i­­­ ­p­­­u­n­­­c­­i­­­m­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­𝐍
Akitlosz
2024. július 03. 22:24
Azért szeretik Bident, mert foghatják a kezét és irányíthatják. Csak lassan már használhatatlan szintre épül le. Idős, beteg bácsi lett, s ezt kihasználják a körülötte lévők, nem Biden hibája. Lassan olyan szintre épül le, hogy már nem is felelős a tetteiért.
Nasi12
2024. július 03. 21:52
Nem szivesen engedik el a kezét, mert félnek hanyatt esne.
Burdisgarage
2024. július 03. 21:21
Májkül Obama
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!