Előre menekülnek a liberálisok – „demokráciavédő csoportokkal” készülnek a közelgő Trump-kormányzatra

2024. június 20. 06:59

A jelek szerint kezd defenzívába zuhanni az amerikai baloldal, pedig még csak most jön az elnökválasztási kampány hajrája.

2024. június 20. 06:59
Former President Trump Holds Rally In Waterloo, Iowa

Nyitókép: Scott Olson / Getty Images

Úgy tűnik, az amerikai baloldal nem biztos a novemberi győzelmében, ezért úgynevezett „demokráciavédő csoportokat” hoznak létre, hogy ezzel is megképezzék a közelgő Trump-kormányzat jogi ellensúlyát. A formálódó koalíció célja, hogy már most előkészítsék azokat a pereket, amelyeket várhatóan az új Trump-kormány ellen fognak majd indítani. A csoportok a demokráciára leselkedő veszélynek tartják a republikánus jelölt visszatérését, ezért összehangolt „megelőző lépésekkel” készülnek az előttük álló „nehéz évekre” – írta meg a The New York Times.

Ilyen csoportos per indulhat például a Trump által megígért a tömeges deportálások kapcsán. Az egyik ilyen csoport már könyvvizsgálókat is alkalmaz, hogy ellenálljon a második Trump-kormányzatnak, amely szerintük az adóhivatalt is fel fogja majd használni a nyomásgyakorlásra.

A lap szerint a demokrata vezetésű állami kormányok még abortuszgyógyszereket is felhalmoznak, hogy felkészüljenek a várható változásokra.

A hálózat

A New York Times szerint demokrata tisztségviselők, progresszív aktivisták, megfigyelőcsoportok és volt republikánusok a tagjai ennek a formálódó, új hálózatnak, mindannyiukat a „Trump elleni félelem fűzi össze”. Az úgynevezett „demokráciavédő csoportok” szerint a republikánus jelölt komoly fenyegetést jelentene nemcsak a programjukra, hanem magára az amerikai demokráciára is. Kérdés, hogy a demokráciavédő csoportoktól szükség esetén ki fogja majd megmenteni a demokráciát.

Trump világossá tette, hogy semmibe veszi a törvényt, és teszteli rendszerünk határait

– mondta Joanna Lydgate, az egyik ilyen „demokráciafigyelő” szervezet vezérigazgatója.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2024. június 25. 09:52
Bidenen meg az inkompetens kabinetjén röhög az egész világ... valami nagyon hülyének kell lenni , hogy a demokratára szavazzon valaki
patópál
2024. június 20. 09:55
A demokráciára a legnagyobb veszélyt a titokban szerveződő, semmiféle demokratikus legitimációval nem rendelkező, a demokratikus választás eredményét aláásni próbáló csoportok jelentik.
merkuriusz
2024. június 20. 09:21
A szabadság kis "civil" körei :)))
elfújta az ellenszél
2024. június 20. 08:09
Mert az nem demokrácia, amikor nem a Demokrata Párt van hatalmon. Vagy a Demokratikus Koala hazai viszonylatban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!