Scholz keményen üzent az oroszoknak, ezért kell több és több pénzügyi támogatást adni Ukrajnának

2024. február 19. 06:27

Azok, akik más célokra használnák ezt a töméntelen mennyiségű pénzt, azok csak Moszkva dezinformációs kampányának részei – a német kancellár szerint.

2024. február 19. 06:27
Olaf Scholz

A Müncheni Biztonsági Fórumon Olaf Scholz szövetségi kancellár is felszólalt, és arra kérte a NATO- és EU-diplomatákat, hogy országaik ne hagyjanak fel az Ukrajnának nyújtott támogatással – számolt be a Spiegel. Scholz szerint az Oroszország jelentette veszély valós, ezért amellett érvelt, hogy az országok elrettentő és védelmi képességeinek hitelesnek kell lennie.

Ezt is ajánljuk a témában

A kancellár szerint mindenkinek a saját biztonságuk érdekében kell több és több pénzt öntenie Ukrajnába, s felhozta Németországot, mint követendő példát: 

az idei évre hétmilliárd euróval, a következő évekre pedig további hatmilliárd euróval fogja segíteni Kijevet.

Más országokhoz hasonlóan Németországban is vannak „kritikus hangok, amelyek azt kérdezik: nem kellene-e más célokra költeni a pénzt” – ismerte el a kancellár. Moszkva célzott dezinformációs kampányokkal és a közösségi médiában folytatott propagandával táplálja ezeket a kételyeket. „Az a pénz, amelyet most és a jövőben a biztonságunkra költünk, máshol hiányzik. Ezt érezzük” – ismerte el Scholz. „De azt is mondom: biztonság nélkül minden más semmit sem ér”.

Üzent Scholz az oroszoknak is:

„Oroszország nem érte el egyetlen háborús célját sem,

 Ukrajna felszabadította az oroszok által megszállt területek több mint felét, és Oroszország elvesztette az ellenőrzést a Fekete-tenger nyugati része felett” – s mindez arra ösztönzi – szerinte – az EU-s és NATO tagállamokat, hogy ne hagyják abba a támogatást.

Pár nappal korábban már a Politico is bevallotta, hogy az EU a legnagyobb finanszírozója a háborúnak, s hogy Ursula von der Leyen is csak még tovább pörgetné a bevallottan hasztalan pénzszórást.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: SVEN HOPPE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. március 02. 11:11
"Azok, akik más célokra használnák ezt a töméntelen mennyiségű pénzt, azok csak Moszkva dezinformációs kampányának részei" – a német kancellár szerint. Azok viszont, akik fegyverekre használnák ezt a töméntelen mennyiségű pénzt, azok csak a Nyugat dezinformációs kampányának részei – mondom én. Ukrajnában az amerikaiak háborúja folyik az orszok ellen ukrán és orosz véráldozattal. A világ legocsmányabb állama az, amelyik más népek vérével vívatja a saját érdekeiért folyó háborút. A Natóval kapcsolatban az amcsiknak az az elképzelése, hogy a Nyugat szállítja a fegyvereket, de mivel ök nem szeretnek meghalni, harcolni majd mi, a volt szovjet csatlósok fogunk, mert értünk nem kár. Ezért egészítették ki a Natót velünk. Miért is kell tovább bövíteni a Nato-t?
123321
2024. február 21. 14:33
biztos a gazdákat is az oroszok fizetik... barom.
Martell 2
2024. február 19. 19:36
Szánalmas USA csicska.
jooeee
2024. február 19. 09:47
Egy ilyen kemény csávótól biztosan rettegni fognak az oroszok vagy nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!