Financial Times: A „szélsőjobb” képes működni a demokratikus kereteken belül, lásd Orbán

2023. november 29. 08:18

Őrjítő ellentmondásokba keveredett a brit lap, de mindent megmagyaráznak. Csak legyen, aki elhiszi.

2023. november 29. 08:18
null

A Financial Times vezető brit lap arról ír, hogy a „szélsőjobb” mind erősebben hatol be a politika fő áramlatába, ami átalakíthatja az Európai Uniót, bár a demokráciát nem fenyegeti.  (Szóval a „szélsőjobb” nem fenyegeti a demokráciát. Akkor lehet, hogy nem is „szélsőjobb”? – a szerk.) Gideon Rachman újságíró megfejtése szerint 

a „szélsőjobb” nem feltétlenül akarja felszámolni a jogállamot, ám most Orbán Viktor példája azt igazolja, hogy veszedelmes lehet az engedékenység 

az „irányzattal” szemben. 

Szerinte a magyar kormányfő megrendítette az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségét, erőszakra buzdít, szorgalmazza a migránsok tömeges deportálását. Kiderül, hogy Trump is ilyen. Rachmann hozzáteszi: Wilders, Meloni és Le Pen számára azonban nem lenne egyszerű követni a Trump-Orbán-modellt, hiszen nekik nincs kétharmaduk, viszont készek lehetnek bevetni olyan eszközöket, amelyek „korábban megengedhetetlennek, illetve törvénytelennek minősültek”.

A cikkíró – mindenféle árnyaltság nélkül – kinyilvánítja: Meloni támogatja Ukrajnát, ezzel szemben 

Orbán, Wilders, Le Pen, Fico, az AfD és az Osztrák Szabadságpárt Putyin kegyeit keresi. 

„A szélsőjobb egységesen ellenséges az EU-val szemben is, amelyet úgy állít be, hogy elitista és globalista, továbbá

mintha az fenyegetné a nemzeti identitást, valamint ösztökélné a nagyarányú bevándorlást” 

– írja a Rachmann.

Rachmann hangsúlyozza: az ilyen vezetők hamarosan képesek lesznek aláásni azokat az értékeket és „jogi kötelezettségvállalásokat”, amelyek az EU alapját képezik. Arról, hogy ezeket a vezetőket demokratikus választásokon, a szavazó állampolgárok lehet hogy épp a nézeteik miatt választották meg, nem tesz említést a lap.

Nyitókép: Pier Marco Tacca/Getty Images
 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2023. november 30. 06:22
Ez ilyen zagyvaságokat fajankók írják fajankóknak.
vamonos
2023. november 30. 01:36
Egyszerűek, mint a faék, aki nem támogatja Ukrajnát, az Putyin kegyeit keresi. 😂
eljolesz
2023. november 29. 19:29
"szorgalmazza a migránsok tömeges deportálását." Mást se hallottunk 2015 óta, mint hogy nem ide akarnak jönni, engedjük át/be őket Most meg azt mondják, hogy a "szolidaritás nevében" mégis ide akarják költöztetni őket. Szerintem azt hívják deportálásnak, hogy emberek százezreit, akik a németekhez, angolokhoz, franciákhoz, svédekhez stb. akarnak menni, szét akarják telepíteni Portugáliától kezdve Litvánián--Szlovákián-Magyarországon át Románia -Bulgáriáig. Nem is értem, hogy miért vesszük át a libsi (újbeszél) szóhasználatot, el kellene mondani, hogy az ún. kvótarendszer valójában egy deportálási rendszer. Most mégis minket vádolnak deportálással!
Dunhill67
2023. november 29. 17:17
"A „szélsőjobb” képes működni a demokratikus kereteken belül, lásd Orbán"...most akkor van demokrácia,avagy nincsen?...össze-vissza hadoválnak,lehet a szó igazi jelentését sem ismerik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!