Német, kínai, két jó barát, adják-veszik Hamburg dokkját

2023. május 11. 19:00

Az amerikaiaknak nem tetszik a dolog, hogy az orosz helyett immár a kínai befolyás erősödik a fél kikötő felvásárlásával, de a német kancellár ragaszkodik a bizniszhez.

2023. május 11. 19:00
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nem engednek a huszonnégy egész kilencvenkilencből a németek: Olaf Scholz német kancellár beleállt a botrányos hamburgi kikötőeladásba, noha kormánya egyes tagjai is tiltakoztak, s új biztonsági aggályok is felmerültek – írta meg a brüsszeli Politico. A vevő nem más, mint a kínai állami tulajdonú Cosco hajózási óriásvállalat, amely a hamburgi Tollerort terminál részvényeinek 24,99 százalékára pályázik. A berlini kabinet pedig, úgy tűnik, annak ellenére ragaszkodik az eladáshoz, hogy saját biztonsági szolgálata kritikus infrastruktúrának nyilvánította a kikötőt, amit elvileg így csak szigorúbb szabályozás mellett lehetne értékesíteni, illetve hogy több kormánytag, szocdemek és zöldek, az eladandó részesedés csökkentését kérték.

Már annak szellemében is, hogy az ekkora forgalmat lebonyolító kikötők alapvetően is kritikus infrastruktúrának számítanak, amelyben legfeljebb 10 százaléknyi részesedést szerezhetett volna a kínai óriás.

Scholz maga, emlékeztet a Politico, már múlt hónapban szorgalmazta a tavaly októberben keresztülnyomott megállapodás véglegesítését; csak találgatások folynak arról, hogy egykori hamburgi polgármesterként miért ragaszkodik ennyire az eladáshoz, amely kritikusai szerint Kína európai terjeszkedésének lesz egy újabb támaszpontja. Rossz nyelvek szerint a kancellár nem akart „üres kézzel” érkezni annak idején őszi pekingi látogatására, s most ennek a következményeit nyögik a német kikötőváros kapcsán.

De van valami ezen túlmutató koncepciószerűség is az egész mögött, hiszen időközben például Quingdao kínai kikötőváros is szorosabbra fűzte viszonyát a német Kiellel, testvérvárosok is lehetnek hamar.

Természetesen a Kínát fő gazdasági ellenlábasának tekintő Egyesült Államok döntéshozói sem voltak lenyűgözve Peking és Berlin egymásra találásától (ahogy az orosz-német tengely miatt sem voltak boldogok, például az Északi Áramlat ellen is erőteljesen tiltakoztak). Az olaszok kisebb falatnak bizonyultak: Giorgia Meloni nemrég közölte az Egyesült Államokkal, hogy hazája kész kiszállni a Kínával 2019-ben megkötött gazdasági megállapodásból.

Nyitókép: Kay Nietfeld / POOL / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. május 11. 21:22
A kikötöket szeretik a kínaiak. A new yorkit is megvették volna. Az amerikai államadósság fejében. Vagyis békés kereskedelemre törekednek. Nem szállitanak fegyvert mexikónak.
Páter Gregor
2023. május 11. 19:47
Német, kinéz ikertestvér, kiköpött: adja-veszi a hamburgi kikötőt. Német, kinéz két jó pajtás: Hamburgért is nagy a hajtás.
igort
2023. május 11. 19:43
az spd is támogatta az orosz gázvezetéket, de még mennyire!
mgyfree
2023. május 11. 19:27
Az amerikaiaknak nem tetszik a dolog, hogy az orosz helyett immár a kínai befolyás erősödik a fél kikötő felvásárlásával no fene naz amcsik részesei a Puniónak? ez tetszik,az nemetszik,ez a demokrácia csúcsa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!