Szovjet-orosz mészárlás rossz, ukrán mészárlásról nincs mit mondani – ilyen Zelenszkij szelektív történelmi emlékezete

2023. április 14. 17:03

Katyń áldozatairól megemlékezett Ukrajna elnöke, ám a világháborús ukrajnai felkelők által elkövetett mészárlásokról nem szólalt meg Zelenszkij. A független Ukrajna egymást követő vezetői a mai napig nem kértek bocsánatot az ukrán felkelők világháborús tetteiért a lengyelektől.

2023. április 14. 17:03
null
Forisek Ádám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közösségi oldalán emlékezett meg a katyńi mészárlás áldozatairól. Ezzel önmagában nincs is semmi gond. A Mandineren is beszámoltunk arról, hogy április 13-án volt nyolcvan éve annak, hogy a szovjet-orosz fél által elkövetett vérengzés tényét a világ elé tárták a németek.

Katyń tragédiája

Dióhéjban: 1939 szeptemberében, a Molotov-Ribbentrop-paktum (azaz a nácik és szovjetek között kötött megegyezés) keretén belül először a németek vonultak be Lengyelországba szeptember elsején, majd szeptember 17-én a szovjetek támadták meg a lengyeleket.

A megszállást követően, 1940 májusában mintegy 22 ezer lengyel hadifoglyot – tartalékos tiszteket, határőröket, rendőröket és polgári személyeket – a legfelső szovjet vezetés és Joszif Sztálin utasítására a szovjet belügyi rendőrség, az NKVD (a KGB elődje) Katyńban, Harkovban és Kalinyinben (a mai Tverben)

agyonlőtt, majd tömegsírokba temetett.

A vérengzésről a Hadi Krónika beszámolója szerint 1942 tavaszán lengyel szemtanúk kezdtek először beszélni, az exhumálások azonban csak 1943. március 29-én kezdődtek meg, s 1943 április 13-án a berlini rádió hivatalosan is hírt adott a katyńi sírok felfedezéséről. Ugyanezen év novemberében a szovjetek visszafoglalták Katyń környékét, majd saját „vizsgálóbizottságot” hoztak létre. Nem meglepő módon ők a nácikat tették felelőssé a vérengzésért. 

A vérengzéssel kapcsolatosan rendkívül nehéz az oroszok felelősségének relativizálása és mosdatása, ha számításba vesszük, hogy a teljes szocialista blokkban (melyet Moszkva irányított, nem pedig Kijev, vagy Groznij, vagy az NDK)

nem hogy tabunak számított, de egyenesen tilos volt beszélni a katyńi vérengzés tényéről.

Katyń ügyében csak 50 évvel később, a Szovjetunióban lezajlott változások hoztak némi fordulatot, a TASSZ hírügynökség 1990. április 13-án az alábbi nyilatkozatot tette közzé:

„A nyilvánosságra került levéltári anyagok egyértelműen bizonyítják Berija, Merkulov és segítőik közvetlen felelősségét a katyńi erdőben elkövetett gaztettekért. A szovjet fél mélységes sajnálatát fejezve ki a katyńi tragédiáért, kijelenti, hogy az a sztálinizmus súlyos bűnei közé tartozik”. 

Ezen kijelentést meglehetősen árnyalja, hogy az orosz katonai ügyészség 2004. szeptember 21-én lezárta az ügyben 14 éve folytatott vizsgálatot anélkül, hogy bárki ellen vádat emelt volna. A fasizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete 2004. november 30-án ezért saját vizsgálatot indított a katyńi vérengzés ügyében. Az orosz ügyészség azonban – korábbi ígéretei ellenére – nem tette hozzáférhetővé a lengyelek számára az orosz vizsgálat 183 kötetnyi iratanyagát, a felelősök neveit pedig arra hivatkozva, hogy az „állami titok”, és azt állítva, hogy „amúgy is halottak”, nem tette elérhetővé azóta sem.

A Katyńban történtek tehát a történelem egy rendkívül sötét foltját jelentik,

amelyre emlékezni kell és érdemes. Emlékezteti az embert arra, néha milyen fájdalmas és elkeserítő áldozatokat kénytelen az ember hozni, ha a hazáját, családját és szeretteit védi – és ha a másik oldalra tekintünk, akkor arra is emlékeztet minket, hova silányulhat az ember, ha a hatalmi gőg elveszi az eszét és állattá aljasodik.

Volhínia

A gond ott kezdődik, amikor a volhíniai mészárlásoknak nézünk utána. A mai nyugat-ukrajnai Volinyi területen a náci Németországgal szimpatizáló Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) fegyveresei 1943 és 1945 között lengyelek tízezreit mészárolták le (50 és 100 ezer közé teszik a halottak számát).

A Múlt-kor archívumában olvasható beszámoló szerint az ukránok egyáltalán nem válogattak az eszközökben: az UPA emberei több száz lengyel családot öltek meg volhíniai és kelet-galíciai falvakban 1943 és 1945 között. 

Sokakat bezártak a falu templomába, majd rájuk gyújtották az épületet. A szerencsétlen áldozatok elevenen megégtek.

A gyilkosságok 1943 júliusában érték el csúcspontjukat. Az áldozatok zömmel nők, gyermekek és öregek voltak. A tömeggyilkosságok egészen addig folytatódtak, amíg a Vörös Hadsereg 1944-ben el nem foglalta a területet.

Síri csönd

Vissza a jelenbe: Volodimir Zelenszkij Varsóba utazik, hogy köszönetet mondjon az eddigi támogatásokért, és újabb fegyver- és lőszerszállítmányokat kérjen. Lengyelország az egyik legszorosabb szövetségese Kijevnek, a Mandiner is több cikkben beszámolt már arról, hogy a tank- és fegyverszállításokban is Varsó azonnal a sor elejére áll. 

E látogatáson Zelenszkij egyszer sem említette meg a volhíniai vérengzést,

amelyet a lengyel közbeszéd több szószólója is nehezményezett.

Egyikőjük, akit a Mandiner is szemlézett, így fogalmazott az ukrán elnökről: „semmit nem mond, ami kicsit is rosszul vehetné ki magát saját népe körében. Különösen a volhíniai mészárlásról”; hozzátéve, hogy a lengyel félnek csak az lenne a fontos, hogy megkezdhesse az exhumálásokat és a vizsgálatokat a tragédia kapcsán. 

Morawiecki lengyel miniszterelnök márciusban arról beszélt: Zelenszkij ukrajnai elnökkel való találkozásai során felvetette ezt a témát, és elmondása szerint arra ígéretet kapott az ukrán államfőtől, hogy az egykori áldozatok eddig nem engedélyezett exhumálásai megkezdődhetnek valamikor.

– szögezte le a lengyel kormányfő.

A független Ukrajna egymást követő vezetői, Zelenszkijt is beleértve a mai napig nem kértek bocsánatot az ukrán felkelők világháborús tetteiért a lengyelektől.

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. május 21. 09:38
Mert ma is megtennék és meg is fogják tenni.
csulak
2023. április 15. 19:07
Hitler utan az ukranok voltak a vilag legfasisztabb allama
Lajosbela
2023. április 15. 11:48
Lengyelekbe szorult jó érzés, aki bajban van azt segíteni kell, nem ütni-vágni!
Chardonnay99
2023. április 15. 10:02
Mindig lesznek helyes és helytelen népirtások, legalábbis a politika világában, most Katyn-t kell "sztárolni" Volhíniáról pedig kussolni, mert ez az aktuális politikai széljárás. Orwell Állatfarm című művét eleinte betiltották Nagy-Britanniában, nehogy bántsák a szövetséges SZU-t, amint vége lett a háborúnak és elkezdődött a hidegháború a boltokba került az Állatfarm. Így megy ez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!