Cseh külügyminiszter: Az EU-tagságnak nincs alternatívája

2019. május 16. 11:23

„Számunkra az EU-tagság egyértelműen kedvező” – hangsúlyoztaTomás Petrícek.

2019. május 16. 11:23

 

Csehország számára az európai uniós tagságnak nincs alternatívája, és Prága semmiféle más utat nem is keres – jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter csütörtökön Prágában a kelet-európai országok EU-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmával megrendezett konferencián.   

„Számunkra az EU-tagság egyértelműen kedvező” – hangsúlyozta a külügyminiszter. Rámutatott: az EU-tagság nem értékelhető csak a gazdaság szemszögéből, de látni kell azt is, hogy Csehország olyan államokkal van egy szövetségben, amelyek közös értékeket vallanak. 

„A NATO-tagsággal együtt az EU-tagság egyértelműen összeköt minket (Csehországot) a fejlett és prosperáló Nyugattal. Összeköt minket mindazokkal, akikkel közös értékeket vallunk” – fejtette ki Petrícek.

Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh biztosa szerint gazdasági szempontból Csehország sokat nyert az európai uniós tagsággal. „Gazdasági szempontból Csehország a nyerő oldalon áll. Ma gazdaságilag erősebbek vagyunk” – szögezte le Jourová. Azt mondta: az Európai Bizottság minden tagállam véleményét meghallgatja, és kompromisszumos döntéseket hoz, hogy senki se érezhesse magát vesztesnek.

Andrej Babis kormányfő beszédében síkraszállt az EU-tagállamok szerepének megerősítése mellett. „Elsősorban arra van szükség, hogy a tagállamok maguk dönthessenek az európai alapokból kapott pénzek felhasználásáról” – húzta alá a miniszterelnök. 

Csehország több kelet-európai országgal együtt 2004 május elsején lett az Európai Unió tagja.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2019. május 16. 15:35
Nincs olyan, hogy "szélsőjobb" és más "szélső-" - ez kifejezetten marxista megközelítés...= nem másból, mint a marxi-lenini osztályharc-elméletből származik...Sajnos, még a képzett politológusok is beleesnek abba a hibába, hogy használják ezt a kifejezést...
Tiszafa
2019. május 16. 12:41
Mindig mindennek van alternatívája, csak keresni kell. Már csak azért is érdemes felkészülni egy váltásra, mert ha összeomlik ez a szarvár és lépni kell, akkor az a lépés tudatos legyen.
silenceCZ
2019. május 16. 12:19
he-he.... csak a cseh GDP kb. 4%-át bukjuk évente az EU-nak köszönhetően, a bolondnak is megéri.
cga82
2019. május 16. 11:51
A tagságnak nincs. Az EU vezetőinek illetve az alapszerződésnek viszont nagyon is van alternatívája .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!