Elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek zeneszerzője

2019. április 22. 16:14

Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája 91 éves volt.

2019. április 22. 16:14

Kilencvenegy évesen elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek legendás zeneszerzője, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája. Családjának közlése szerint szombatra virradóra halt meg a schleswig-holsteini Rendsburgban. 

Böttcher, egy weimari hofkapellmeister dédunokája, a német szórakoztató-, tévé- és filmzene egyik legnagyobb alakja volt, több mint 50 mozifilmhez és 300 televíziós produkcióhoz komponált muzsikát, köztük Karl May tíz indiánregényének filmváltozatához. Olyan népszerű volt, hogy 1962-ben az Old Shatterhandhez írt zenéje 17 héten át vezette a német slágerlistát. 

A zeneszerző, aki egy esés kövezetében gyerekkora óta süket volt fél fülére, a második világháború alatt, a fogságban magától tanult meg gitározni. A háború után Hamburgban, az NR regionális műsorszolgáltató zene- és tánckaránál kezdett dolgozni, és noha képzettségére nézve pilóta volt, 1954-ben végleg a komponálás mellett döntött. 

 Mozifilmhez (Der Hauptmann und sein Held) elsőként 1955-ben szerzett zenét, második filmje, A huligánok (Die Halbstarken) Horst Buchholzccal a főszerepben 1956-ban átütő siker lett. Eleinte játékfilmekhez, később inkább tévésorozatokhoz komponált muzsikát.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kisgul
2019. április 22. 19:28
Winnetou és az ő világhírű ezüstpuskája! És "Orrsaterlán", a medveölőjével!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!