Csökken Hillary Clinton népszerűsége

2015. augusztus 20. 09:46

Csökkent Hillary Clinton előnye a többi demokrata párti elnökjelölt-aspiránssal szemben. A jelenlegi amerikai alelnök, Joe Biden viszont egyre népszerűbb a párt szavazói körében, csakúgy mint a radikális baloldali nézeteiről ismert Bernie Sanders. Az amerikaiak 56 százaléka szerint Hillary Clinton rosszul tette, hogy külügyminiszterként a saját szerverén és nem a hivatalos levelezési rendszer keresztül kommunikált.

2015. augusztus 20. 09:46

Csökkent Hillary Clinton volt külügyminiszter előnye a többi demokrata elnökjelölt-aspiránssal szemben, a párt támogatóinak többsége szívesen venné, ha Joe Biden alelnök is beszállna a Fehér Házért folytatott küzdelembe – derült ki a CNN hírtelevízió és az ORC közvélemény-kutató intézet legfrissebb felmérésének szerdán nyilvánosságra hozott számaiból.

A demokrata tábor 47 százaléka szeretné azt, ha a párt Hillary Clintont választaná meg hivatalos elnökjelöltjéül, ez 9 százalékponttal kevesebb, mint júliusban volt. A politikus támogatottsága a CNN és az ORC méréseiben először csökkent 50 százalék alá. A megkérdezett demokraták szerint ugyanakkor a párt lehetséges jelöltjei közül Clinton kezelné a legjobban a gazdasági, a faji, a külpolitikai és a jövedelemkülönbségekből fakadó problémákat.

Bernie Sanders vermonti szenátor július óta 10 ponttal erősödött és 29 százalékon áll. Őt Biden követi 14, majd Martin O'Malley volt marylandi kormányzó 2, Jim Webb volt virginiai szenátor 1 és Lincoln Chafee volt Rhode Island-i kormányzó kevesebb, mint 1 százalékkal.

Biden indulását a demokraták 53 százaléka támogatná, és így gondolkodik Clinton támogatóinak 50 százaléka is. Ha mégsem szállna be a küzdelembe, támogatóinak többsége inkább Clintonhoz, mint Sandershez pártolna át.

Az amerikaiak 56 százaléka szerint egyébként Hillary Clinton rosszul tette, hogy a diplomáciai tárca vezetőjeként a saját szerverén és nem a hivatalos levelezési rendszer keresztül kommunikált, ez 4 százalékpontos növekedés március óta. A mérés szerint az ország felnőtt lakosságának csak a 44 százaléka van pozitív véleménnyel róla, 53 százalék pedig negatívan ítéli meg a politikust. A volt first ladyről, aki az Egyesült államok első női elnöke kíván lenni, a nők 52 százaléka vélekedik kedvezően.

Clinton ugyanakkor az elnökválasztáson továbbra is könnyen legyőzné ellenzéki ellenfeleit. Igaz, a republikánusok legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump már csak 6 százalékponttal maradna el Clintontól, ha ma tartanák a választásokat, szemben a júliusban mért 16 százalékos hátrányával. A volt külügyminiszter Scott Walkert is 6 ponttal verné meg, Jeb Bush volt floridai kormányzót 9, Carly Fiorina üzletasszonyt pedig 10 százalékponttal utasítaná maga mögé.

Az 1001 fős mintán elvégzett telefonos felmérésben a statisztikai hibahatár a demokrata válaszadók esetében 5, a teljes felnőtt lakosság esetében pedig 3 százalék.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. augusztus 21. 06:20
50%-os népszerűségcsökkenés, kettőről egyre, eddig Clinton elnöknél és Monika Lewinskynél volt népszerű, ma már csak Monikánál.
tevevanegypupu
2015. augusztus 20. 19:40
Csodálom, hogy egyáltalán volt neki.
Akitlosz
2015. augusztus 20. 17:09
Úgyis a titokzatos elektori testület választja meg az amerikai elnököt. Nem az amerikai választópolgárok.
Bokros Birka
2015. augusztus 20. 15:06
Rossz Omen ez kérem Soros rabboni és magyar pártfogoltjai: Bajnai és Gyurcsány számára. Ki fog levelet írni a legfőbb ügyésznek, hogy ejtse a vádat a tolvaj urak esetében?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!