Az év üstököse és egy látványos bolygóegyüttállás is látható lesz az égbolton

2023. január 19. 20:43

Vasárnap a Vénusz és a Szaturnusz „randevúzik” egymással, hétfőtől pedig valamennyi bolygó felsorakozik majd esténként.

2023. január 19. 20:43
null

Jócskán bővelkedik majd csillagászati eseményekben az előttünk álló két hét. Míg vasárnap a Vénusz és a Szaturnusz szoros együttállását figyelhetjük meg, addig hétfőtől a Naprendszer szinte összes bolygója felsorakozik majd a kora esti égbolton – írta az Origo.

A lap idézte a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleményét, mely szerint a Vénusz és a Szaturnusz együttállását vasárnap naplemente után, 17 óra 30 perckor lesz érdemes megfigyelni. A jelenség szabad szemmel és binokulárral egyaránt látható lesz a délnyugati égbolton.

Távcsöves megfigyelés esetén a Vénusz korongja 200-szor fényesebbnek látszik majd, mint a Szaturnuszé

– ismertették a csillagászok.

Hó végéig látható majd esténként a bolygósorakozó 

Ezt követően január 23. és 30. között látványos bolygósorakozó látható az égbolton. A Merkúr és a Föld kivételével a Naprendszer összes planétája egy 110 fok hosszú ív mentén, szabályosan, egy vonalban sorakozik majd naplemente után a sötétedő esti égen.

A látványt fokozza, hogy

a Fiastyúk szabad szemmel is megfigyelhető csillaghalmaza is beáll a bolygók vonalába.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló január 25-én és 26-án kiemelt programot szervez a bolygósorakozót távcsővel megfigyelni vágyók számára, melynek részleteiről a csillagvizsgáló honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hamarosan érkezik az év üstököse

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, 2022 márciusában a Zwicky Tranziens Létesítmény csillagászai egy olyan üstököst fedeztek fel, amely a becslések szerint 50 ezer évente egyszer teszi meg a Nap körüli pályát. 

A „C/2022 E3 (ZTF)” névre keresztelt üstökös február 1-jén kerül majd legközelebb a Földhöz. Valószínűleg ekkor tudjuk majd szabad szemmel is megfigyelni.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. január 20. 14:12
A meteorológiai előrejelzések hasznosak, olyan hó esett, hogy nem tudom kinyitni a hátsó kaput. Bár inkább amiatt lehet ez, hogy ugyan hó nem esett, de nincsen hátsó kapum se.
Hyazinth
2023. január 20. 11:30
"A Merkúr és a Föld kivételével a Naprendszer összes planétája egy 110 fok hosszú ív mentén, szabályosan, egy vonalban sorakozik majd naplemente után a sötétedő esti égen." Érdekes is lenne, ha a Földről nézve a Földet szemlélhetnénk a sötétedő esti égen.
Lord Vader
2023. január 20. 09:06
Remélem kitisztul az égbolt és nem lesz felhős. Érdekes lesz.
nick89
2023. január 19. 21:45
"A szocialista EP-képviselő újbóli kihallgatásán azt állította, nem tudja, miért voltak éveken át eurószázezrekkel teli bőröndök brüsszeli lakásában." Magyar politikusoktól tanult hazudozni. Gyurcsányi, Orbán, Völner, Simon satöbbi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!