Olasz lap: Az európai identitás volt Moszkva valódi célpontja az 1956-os Budapesten

2023. január 09. 09:37

„A nyugat-európaiak tudatlanok a kontinens keleti határát és a szomszédos országokat, például Lengyelországot vagy Magyarországot illetően” – írja az Il Foglio.

2023. január 09. 09:37
null

Az Il Foglio olasz napilap azt írja: „keserű igazságok közé tartozik, amelyekre Vlagyimir Putyin, orosz elnök Ukrajna elleni agressziója emlékeztet bennünket, hogy

a nyugat-európaiak tudatlanok a kontinens keleti határát és a szomszédos országokat, például Lengyelországot vagy Magyarországot illetően”.

A lap Milan Kundera írót idézi, pontosabban a témáról a francia Le Débat folyóiratban 1983-ban megjelent esszéjét, amelyet most az Adelphi az „A rab Nyugat” című kötetben adott ki. Kundera azzal a tragikus üzenettel kezdi, amelyet a magyar sajtóügynökség igazgatója küldött a világnak az 1956-os felkelés közepette: „meghalunk Magyarországért és Európáért”. Mint a lap írja: az üzenet nem azt feltételezte, hogy Budapest az utolsó védett terület volt a nyugatellenes, szovjet invázióban, hanem inkább azt, hogy

az európai identitás volt Moszkva valódi célpontja Magyarországon.

Európa itt a Nyugat szinonimája, és meghatározza a római kereszténységben gyökerező történelmet, amelyen a magyarok osztoznak a lengyelekkel és a csehekkel. 1945 után Közép-Európa nyugati része, amelynek a modern kultúra nagy részét
köszönhetjük, politikailag keletre tolódott. Kundera szerint az '56-os lázadások, a '68-as prágai tavasz és a lengyel ellenzéki mozgalmak, amelyek a '80-as évek győzelméig többször is újra fellángoltak, elképzelhetetlenek lettek volna Oroszországban vagy akár Bulgáriában, az olyan országokban, ahol az ortodox hagyomány uralkodik.

Nehezen érthető jelenség azok számára, akik olyan társadalomban élnek, ahol a politikai és a kulturális szint generációk óta elkülönül egymástól; mint ahogy az elmúlt hónapokban igazoltan is nehezen érthetjük meg a Kundera által ábrázolt népek rendkívüli érzékenységét „az orosz hatalom veszélyére”. Megfeledkezve arról, hogy ez a miniatűr Európa „a
sokféleség maximumát képviseli a legkisebb térben”.

különösen most, hogy egész Európa fokozatosan, de egyre inkább hasonlít kis központi nemzeteihez – olvasható a lapban. 

Nyitókép: Mandiner Archív

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2023. január 09. 21:11
Van sok helyes megállapítás az írásban, viszont ez: "...a „nagy európai népeknél” „kevésbé erős állami hagyományuk” ..., pont ellentmond annak amit addig írtak! Így értelmetlen zavaros az egész.
Tárkány Álmos
2023. január 09. 17:51
Nahát! Milyen aktuális ez a nyitókép!
luisbathhelena
2023. január 09. 16:52
1. „kevésbé erős állami hagyományuk” Na ebből jön le hogy ennek az olasz újságírónak halvány fingja sincs az említett 3 ország történelméről. Először is: ez a 3 ország már a 9-10. századtól egységes ország és ÁLLAM jegyeit mutatják 1000 éve. Mondja ezt egy olasz, ahol az egységes államiság 100 éve létezik, addig egymással balhézó (bár gazdag) államocskák halmaza volt. Erőlködnek a megfejtéssel de csak a felszínt karcolgatják. 2."orosz hatalom veszélyére". Na itt a legnagyobb tévedés: NEM az orosz hanem MINDEN KÜLSŐ hatalom veszélye. Mintha itt nem lettek volna német, oszmán, osztrák megszállás. És igen, orosz IS, aztán most amerikai. Na ez az amit nemigen akarnak érteni.
Onurisz
2023. január 09. 13:05
Sok marhaságot össze tudnak irkálni ezek a 'nyugatiak'. Miért lenne nekünk kevésbé erős állami hagyományunk, mint a 'nagy európai népeknek'? A németeknek és az olaszoknak pl. csak a 19. század óta van egységes államuk, a három közép-európai nemzet viszont az egész történelme során a saját államáért küzdött. Kunderának pedig igaza van, ezért teljes tévedés az ortodox ruténekhez kötni bármilyen európai szellemi hagyományt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!