Megérti a magyarok Trianon-fájdalmát a szlovák konzervatív lap

2022. november 04. 13:25

„A magyarok érzése, hogy a trianoni békeszerződés nem volt igazságos, még mindig nem csak revizionista propaganda.” A Postoj.sk cikkírója az ukrajnai háború kapcsán fejti ki nézeteit Trianonról.

2022. november 04. 13:25
null

Hogyan érhet véget az ukrajnai háború? – teszi fel Christian Heitmann a szlovák Postoj.sk portálon a manapság sokak által – így lapunk szakértő szerzője által is – feltett kérdést.

A konzervatív értékrendű portálnak tartott Postoj szerzője hosszú cikkben fejti ki e kérdésre adott válaszát. Végső soron négy kimenetelét látja a háborúnak: egyrészt Oroszország totális győzelmét, Délkelet-Ukrajna oroszok általi elfoglalását és annak elfogadtatását, valamint egy Moszkva-barát kijevi kormány hatalomra jutását. Heitmann szerint ez a legkevésbé valószínű forgatókönyv.

A második szcenárió szerint Ukrajna arat totális győzelmet, visszaállítva 2014-es határait, az oroszokat jóvátételre kötelezve, a háborús bűnösöket elítélve, valamint az EU- és NATO-tagság lehetőségét biztosítva Ukrajnának. A szerző szerint ugyanakkor ez sem túl realista szcenárió.

A harmadik kimenetel szerint

egyik fél sem tudja összes célját elérni, egy köztes állapot lesz,

ami lehet, hogy kicsit az oroszoknak, de az is lehet, hogy az ukránoknak kedvez. Végső soron a két fél talán meg tudna állapodni új határvonalakban és más politikai kérdésekben.

A negyedik eshetőség, hogy végleges béke helyett csak tűzszünetre kerül sor, talán születik egy harmadik minszki megállapodás. Ez nem oldana meg semmit a fennálló problémákból, de befagyasztaná a konfliktust az új ütközővonalak mentén. Ez a megoldás Oroszországnak kedvezne leginkább, hiszen időt nyerne a visszaerősödésre, és megőrizné eddigi nyereségeit is. Ukrajna viszont nem mondana le a korábbi területeiről. A Postoj szerzője szerint

Európa számára ez lenne a legrosszabb opció, hiszen bármikor kiújulhatna a háború

– főleg a Kreml érdekeinek megfelelően.

Heitmann ezután több történelmi példa mellett Szlovákia sorsát is megvizsgálja cikkében. „Szlovákia relatíve kicsi és relatíve fiatal ország” –  ismeri el a szerző. Megjegyzi: Szlovákia minden szomszédjánál kisebb, és övé a legrövidebb államjogi történelem is. Így az az orosz elv, hogy a nagyobb hatalmak diktálhatnak a kisebbeknek, hogy mit tehetnek vagy nem tehetnek – vagy hogy egyáltalán létezhetnek-e –, kényelmetlen lehet Franciaországnak, ámde Szlovákiának egyenesen a létét fenyegető veszély.

A Postoj szerzője itt tér ki Trianonra. Kifejti: szerinte „nem túlzás, hogy Trianonban Csehszlovákia, a szlovákok a maximalista követeléseiket tudták keresztülvinni”. Elismeri: nem csak az etnikai elv érvényesült, hanem gazdasági és infrastrukturális érdekek is érvényesültek, például a vasútvonalak birtoklása.

– ismeri el a szlovák lap szerzője.

Heitmann hozzáteszi: a nemzetközi rend bármilyen revíziója esetén nehéz elképzelni, hogy Szlovákia a nyertesek között legyen - éppen ellenkezőleg, azt lehet könnyen elképzelni, hogy Szlovákia veszítene a nemzetközi rend összeomlásával.

A szerző úgy látja: ezért van az, hogy Szlovákia azon kevés NATO- és EU-tagállam közé tartozik, amely máig nem ismerte el Koszovó függetlenségét – mely ügy Heitmann szerint legitimebb volt, mint a Krím népszavazása.

Heitmann szerint a szlovák külpolitika stratégiai parancsa az kell, hogy legyen, hogy Ukrajnát a nemzetközileg elismert, 2014-es határai között kell helyreállítani. Hogy Ukrajna konkrétan hogyan tudná hatalma alá vonni a Krímet, hogy milyen autonómiát biztosítanának, az viszont nem a szlovák külpolitika érdekköre.

De az alapvető, hogy a nemzetközi határokat nem lehet erővel megsérteni és megváltoztatni

– szögezi le cikkében a szerző.

 

Nyitókép: a lerombolt Mária Valéria-híd Esztergom és Párkány között 1960-ban (fotó: Fortepan; adományozó: Nagy Gyula)

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2022. november 04. 17:14
Még mindig nem érti!
csapláros
2022. november 04. 16:42
A szlovákok félelme és a szlovák neonáci kishitűség sugárzik még mindig az írásból, hogy ha az ukrán-orosz határok megváltoznának, akkor a következő lépés már RÖGTÖN Szlovákia állami létének a felszámolása lenne. A cikkben tehát nincs semmiféle együttérzés, mert akkor VALÓDI köztes megoldásról írt volna a cikkíró, például arról, hogy az ukrán vereség egyben az USA és EURÓPA vereségét is jelentené. Kihagyta a számításból, hogy az Európai Unió is valójában a tagállamok ÖNKÉNTES szabadságán, EGYENLŐSÉGÉN, és TESTVÉRISÉGÉN alapul, amelynek vezérlő alapelve a GONDOLKOZZ GLOBÁLISAN, cselekedj LOKÁLISAN. Na, most EZ AZ, ami eltűnőben van a mai Európából: se testvériség, se a lokális cselekvés, azaz a nemzeti önállóság nincs illetve egyre inkább visszaszorított állapotban van az ÚJ, a bolsevizmust és a nemzeti szocializmust követő NEOLIBERÁLIS DIKTATÚRA jóvoltából! Valódi köztes megoldás a nemzeti-nemzetiségi LOKÁLIS ÖNRENDELKEZÉSI szervezeti keretek: a területi autonómiák jelenthetnek és ezzel együtt pedig az államok ÖSSZETARTOZÓ ÖSSZENÖVÉSE, FÖDERATÍV az ezer éves természeti, gazdasági, társadalmi alapokon működő EGYÜTTMŰKÖDÉSE, ahogyan az a határ menti térségekben illetve az Unió autonóm területein is létezik. Ez úgy nem működik, hogy a NYUGAT piacnak és banánköztársaságainak, újgyarmatainak tekinti a KELETET.
Zsolt24
2022. november 04. 16:42
A Trianon előtti határok is nemzetköziek. Sérthetetlen? Naná!
Bigbeeeee
2022. november 04. 15:19
A szerző az idézett cikkben hosszasan értekezik, nagyon értelmesen. Egész írásának lényege viszont az, hogy Szlovákia létbiztonságának alapja, ha országa mindent megtesz Ukrajna 2014-es határainak helyreállításáért, valamint elutasítja Koszovó függetlenségét, nehogy másnak is eszébe jusson a határok megváltoztatása. Az oroszok nem nyerhetnek, mert az precedenst teremthet! Egy dolgot egész biztosan nem írt, hogy "megérti a magyarok Trianon-fájdalmát." Végig Szlovákiát félti az új világrendtől, ki nem mondva a magyaroktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!