Katari vb, John J. Mearsheimer, árstopok, Windisch László ÁSZ-elnök és Concerto Budapest  – megjelent a Mandiner!

2022. november 17. 06:23

Hogyan befolyásolja majd a kultúrharc a katari vb-t? Mit csinál majd az Integritás Hatóság? Interjú Harald Vilimsky osztrák EP-képviselővel, Herszon és uniós függőségek – itt az új Mandiner hetilap!

2022. november 17. 06:23
null

Ezen a héten címlapos összeállításban foglalkozunk a katari vb-vel: bár a nemzetközi szövetség elnöke a futball szeretetére buzdít, könnyen lehet, hogy az önfeledt szórakozást diplomáciai és kulturális törésvonalak árnyékolhatják be – írásunkat külföld rovatunkban olvashatják.

Emellett sport rovatunkban az esélyeket latolgattuk, amiből kiderül, az ötszörös világbajnok Brazília jó szerepléséhez ezúttal sem férhet kétség, de sok más országra is érdemes lesz figyelni.

Vezércikkünkben, az Első karakterben Constantinovits Milán ír arról, „egy társadalom átalakítása a gondolkodás átformálásával érhető el, aminek elsődleges eszköze a nyelv”.

Közélet 

Nincs kétségem afelől, hogy a háború fő támogatói, a valódi keményvonalasok ma a liberális demokrata táborban vannak – mondja John J. Mearsheimer. A világhírű amerikai politológusprofesszort közélet rovatunkban az orosz–ukrán konfliktus felelőseiről, Kína szerepéről és Magyarország helyzetéről is kérdeztük.

Az Állami Számvevőszék új elnökével is olvashatnak interjút, amelyből kiderül többek között, hogy a szervezet vizsgálja a Márki-Zay Péter mozgalma számára biztosított amerikai támogatást. Windisch Lászlóval ezenkívül az Integritás Hatóság feladatairól és a közpénzköltések átláthatóságáról is beszélgettünk.

Az élelmiszerár-robbanást immár kilenc termékkörben igyekszik hatósági árakkal kompenzálni a kormány. Közben felvásárlási láz és – főleg a cukor esetében – áruhiány is jelentkezik – körbenéztünk az országban és beszámoltunk tapasztalatainkról.

Török Bernát, az NKE docense írásában az eltörlés kultúra kulturálatlanságáról ír, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója  pedig arról, miért globális téveszme a liberalizmus.

„Egyértelmű vesztesei vagyunk annak a folyamatnak, amely 1918 novemberében kezdődött” – írja publicisztikájában Navracsics Tibor miniszter.

 Külhon & Külföld

Szaporodnak a csángó falvakban a magyar házak, sok helyütt megindult a zömmel iskola utáni magyar oktatás is. Nyisztor Tinka néprajzos, csángó aktivista szerint azonban egy fontos helyről még hiányzik a magyar szó: a templomokból, s ott is a szószékről – külhon rovatunkban beszélgettünk.

Orbán Viktor tulajdonképpen azt teszi, ami európai szinten már feledésbe merült: a saját országa és a saját lakossága érdekében cselekszik – mondja Harald Vilimsky. Az osztrák EP-képviselővel külföld rovatunkban beszélgettünk.

Kohán Mátyástól a herszoni eseményekről írt,  Szilvay Gergely pedig véleménycikkében mutat rá arra, hogy mit rontottak el a félidős választások a republikánusok.

Makronóm

A klímacélok szabályai, a zöldpolitika és a tagállami törvények akadályozzák az uniót abban, hogy ritkaföldfémeket bányásszon. Kína közben nevetve uralja az elektromos átállás alapanyagainak piacát. Bemocskoljuk a kezünket egy újabb függőség elkerüléséért, vagy finnyásan félrenézünk, ahogyan szoktunk? – makronóm rovatunkban jártuk körül a kérdést.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

James Kunstler rögeszméje a hanyatlás; vészjósló művei a gazdaság ipari talapzatának szerin-te elkerülhetetlen összeomlásáról szólnak és egyre népszerűbbek  – ezen a héten Böszörmény Gergely ajánlja a Living in the Long Emergency című kötetet ajánlja.

Van honnan emelni a zeneelméleti tudás nívóját – hogy miért, arról Póla Gergely olvasószerkesztőnk írt jegyzetében.

A férfi- és a női agy működése nem egyforma. Nem közhelyes szólamokról vagy viccelődésekről van szó: komoly tudományos vizsgálatok tárgya a különbségek feltárása – nemzetközi és hazai laboratóriumokban és kutatóintézetekben egyaránt, a részletekről tudomány kisrovatunkban olvashatnak.

Beethoven a hite, Bartók a hazaszeretete, örök idealistaként hisz a zenében, magukban és abban, hogy a magyar szellem erejével bármilyen fal áttörhető. Élet rovatunkban Keller Andrással, az idén 115 éves Concerto Budapest vezetőjével, karmesterével, a Keller Quartet alapító hegedűsével beszélgettünk.

A rovatban a Radnótis Álom luxuskivitelben darabot ajánljuk, a tárcát Győrffy Ákos írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban az Ufi egykori szerzője, Névai Gábor ír arról, miért érdemes várni a világbajnokságot.

Nyitókép: Mandiner-grafika

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!