Magyarországon, mindenki azt ír le, amit akar, olyan véleményt alkothat, amilyet szeretne

Egy főszabály van: nem lehet külföldi pénzt elfogadni, nem lehet idegen állam politikai vagy gazdasági érdekeinek képviseletében eljárni.

Évek óta nő az ételallergiás betegek száma világszerte, így hazánkban is. Az immunrendszer hibás reakciójának megelőzésére több ajánlást is kidolgoztak már, jelenleg a legtöbb szakember azt javasolja, hogy az allergiára leginkább hajlamosító élelmiszereket minél később, de mindenképpen egyéves kor fölött adják csak a kisgyermekeknek.
A már kialakult túlérzékenységre az MTI híre szerint most ausztrál kutatók egy meglepő új stratégiát dolgoztak ki. E szerint az egyik leggyakoribb allergizáló táplálék, a mogyoró esetében sikerre vezethet, ha nem kerülik ennek fogyasztását, hanem megtanítják a szervezetet, hogy tolerálja ezt az anyagot.
A Murdoch Children's Research Institute (MCRI) szakemberei 18 hónapon át adtak be naponta egy probiotikumot (Lactobacillus rhamnosus), valamint egy mogyoróban lévő fehérjét a mogyoróval szembeni súlyos túlérzékenységet mutató gyerekeknek – írta a BBC News.
A The Lancet Child & Adolescent Health című gyermekorvosi szaklapban megjelent tanulmányuk eredményei szerint egy hónappal a kezelés befejezését követően a gyerekek 80 százaléka, négy évvel később pedig a 70 százalékuk tudott még mindig mogyorót enni mindenfajta allergiás reakció nélkül.
„A kezelt gyerekek kétharmada továbbra is fogyaszt mogyorót, sőt, több mint a felük rendszeresen fogyaszt mérsékelt vagy kifejezetten nagy adagokat belőle" – mondta Mimi Tang, az MCRI kutatója.
A szakember szerint a szájon át alkalmazható kezelés lényege, hogy megváltoztatja a szervezetnek egy allergénre adott reakcióját.
„A probiotikum az immunrendszerre van hatással, ami azt jelenti, hogy védelemre és toleranciára sarkallja azt, nem pedig allergiás reakcióra" – magyarázta Tang, hangsúlyozva, hogy ez az első alkalom, hogy egy mogyoróallergia elleni kezelés ilyen hosszú távon hatékonynak bizonyult.
A különböző élelmiszerekkel, különösen a mogyoróval szembeni túlérzékenység drasztikus méreteket öltött az elmúlt évtizedekben. Jelenleg világszerte nagyjából 250 millió ember küzd valamilyen ételallergiával, ami több mint háromszorosa a 20 évvel ezelőtti mutatóknak.