Kúria: Érvénytelen a kishantosi haszonbérleti szerződés

2016. április 12. 17:30

Nem eredményezhette volna a pályázati eljárás lefolytatása azt, hogy olyan pályázóval kössön szerződést a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, akivel a szerződéskötést a jogszabály kizárja – írja a Kúria abban a határozatban, amelyben érvénytelenítette a magyar állam és a Mező Vidék Bt. között létrejött kishantosi termőföld-haszonbérleti szerződést.

2016. április 12. 17:30

A Kúria kedden kihirdetett határozatában megállapította, hogy érvénytelen a magyar állam és a Mező Vidék Bt. közötti termőföld-haszonbérleti szerződés, ezzel helyben hagyta a másodfokú bíróság tavalyi döntését. A felperes, a földterület korábbi bérlője a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. volt. A Kúriához a Földművelésügyi Minisztérium fordult a másodfokú döntés után.

A keresetet a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. nyújtotta be a magyar állam, a Mező Vidék Bt. és az NFA ellen, mint a földterületek volt haszonbérlője. A Kft. kereseteiben az egész pályázati eljárás érvénytelenítését kérte, mert vitatták a kishantosi állami földekre kiírt pályázatokat, azok bírálatát, és azt a szerződést, amelyet olyan pályázó nyert, aki szerintük nem felelt meg a pályázati feltételeknek. Tavaly júniusban a másodfokon eljáró fővárosi törvényszék – az elsőfokú ítéletet megváltoztatva – jogerősen érvénytelennek nyilvánította a magyar állam és a Mezővidék Bt. közötti földhaszonbérleti szerződést, helyt adva a Kishantosi Nonprofit Kft. keresetének. A Kft. további három kereseténél új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot a törvényszék.

A Kúria tájékoztatása szerint a pályázati eljárás útján megkötött szerződés jogszabályba ütközött, mert a magyar állam képviseletében eljáró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) olyan társasággal kötött szerződést (Mező Vidék Bt.), amely nem indulhatott volna a pályázati eljárásban a vonatkozó kormányrendelet szerint, mert nem származott jövedelme mezőgazdasági tevékenységből.

A pályázati eljárás lefolytatása nem eredményezheti azt, hogy a pályáztató erre hivatkozással olyan személlyel kössön szerződést, akivel a szerződéskötést egyébként jogszabály kizárja – írja a Kúria.

Működik a jogállam

Ács Sándorné, a felperes Kishantosi Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: „felemelő érzés megélni, hogy működik a jogállam Magyarországon”. Mint mondta, a legmagasabb bírói fórum, vagyis a Kúria döntése megcáfolhatatlanul bizonyítja, hogy az NFA és a Mező Vidék Bt. között megkötött bérleti szerződés jogszabályellenes volt és jó erkölcsbe ütközött. Úgy vélte, a többi nyertes pályázó esetében is törvénytelen volt a pályázat, reményei szerint azok esetében is ugyanígy igazat adnak nekik. Hozzátette, az NFA döntései eddig félmilliárd forintos kárt okoztak a kft-nek.

A Greenpeace álláspontja szerint az ítélet precedensértékű: azt mutatja, hogy a bíróságok ténylegesen számon kérhetik a NFA-n a jogszabályok betartását.

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 05. 11:09
Ezt hívják jogállamnak.
Kanóc
2016. május 04. 09:35
Miféle "mintagazdaság", te nyomorult? Ki állítja ezt? Menjél már a picsába. "Modern üzem, modern technológia", tehenészet. Biznisz. Meg a Csányi -féle reklámszöveg, hogy "csodafarm". Erről szólt a fáma. Nem pedig "nonprofit biogazdálkodás", meg "népfőiskola". Össze-vissza hablatyolsz.
Kanóc
2016. május 04. 09:35
na majd szóljál, ha lesz valami épkézláb mondanivalód is, nem csak olyan, amit a bulvármédiából visszaböfögsz.
Kanóc
2016. május 04. 09:35
Mondjuk sokan nem voltak, évente kb 10. Megtanultak pár dán mondókát, meg félkézzel spanglit tekerni. Kb ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!