Németh: Szavazzanak az erdélyi magyarok!

2012. december 07. 14:59

A Külügyminisztérium államtitkára a vasárnapi romániai parlamenti választásokon való részvételre biztatta az erdélyi magyarokat. Németh Zsolt kijelentette: „Ha nem élnek a demokrácia adta lehetőségekkel, akkor mások fognak dönteni a sorsukról”.

2012. december 07. 14:59

Minél több erdélyi magyar éljen a választójogával a vasárnapi romániai parlamenti választásokon! – biztatott a részvételre Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke a Magyar Állandó Értekezlet külügyi és jogi szakbizottságának pénteki budapesti ülése után. Németh Zsolt arra hívta fel a romániai magyarok figyelmét: ragadják meg a lehetőséget, amelyet a választás kínál arra, hogy erős képviseletük legyen a bukaresti parlamentben. „Ha nem élnek a demokrácia adta lehetőségekkel, akkor mások fognak dönteni a sorsukról” – mondta a külügyi államtitkár, hozzátéve, hogy a szavazás lehetősége nemcsak az Erdélyben, hanem a Magyarországon élő román állampolgárok számára is adott.

Szilágyi Zsolt arról beszélt: a december 9-i választások kérdése az, hogy 23 év után lesz-e két magyar politikai erő a romániai törvényhozásban, és ezáltal az eddiginél erősebb képviselethez juthatnak-e az erdélyi magyarok a bukaresti törvényhozásban. Az EMNP alelnöke arra buzdította a romániai magyar szavazókat, hogy éljenek választójogukkal, szavazzanak a magyar jelöltekre és erre másokat is mozgósítsanak a környezetükben. A magyar-román viszonyról szólva Németh Zsolt azt hangsúlyozta, a magyar kormány bízik abban, hogy a választások után felálló román kormány visszatér a két ország közötti párbeszédnek és együttműködésnek ahhoz a többéves időszakához, amely a májusi romániai kormányváltás előtt volt jellemző.

Elmondta: Magyarország 2013-tól több regionális nemzetközi szervezetben vezető szerepet fog betölteni, „ezért elvárja, hogy a román kormány szerepet vállaljon a közép-európai építkezésben”. Jövőre Magyarország tölti be a visegrádi csoport (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) és a Közép-európai Kezdeményezés elnöki tisztét. Németh Zsolt azt is elvárásnak nevezte, hogy a leendő román kormány tartsa tiszteletben az alapvető emberi és kisebbségi jogokat, például a vagyonvisszaadásnál, az oktatásban és a közigazgatás átszervezésénél.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2012. december 07. 21:27
De csak a politikailag tudatos magyarok szavazzanak ám!!
durrbele
2012. december 07. 18:31
Martonyi meg Németh a külügyeink mekkmesterei.
6qwasyx
2012. december 07. 16:26
Szavazz az RMDSZ-re!
balint60
2012. december 07. 16:00
Úgy tűnik, még van olyan ország, ahol két nappal a választások előtt még szavazásra érdemes biztatni a választókat. Mit tenne tudós és gyors eszű államtitkárunk, ha Romániában is lenne regisztráció?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!