Kákonyi-kiállítás nyílik Esztergomban

2012. szeptember 25. 09:46

A templomi falfreskóiról, táblaképeiről és festett üvegablakairól ismert Kákonyi Asztrik ferences festőművész munkáiból látható kiállítás szerdától Esztergomban a róla elnevezett kortárs galériában.

2012. szeptember 25. 09:46

Az 1990-ben elhunyt alkotó mintegy hetven templomban készített falfreskókat – közülük legismertebb a pilisszentléleki –, valamint tervezett liturgikus tereket, miseruhákat, miseedényeket, készített táblaképeket és festett üvegablakokat. Utolsó megbízatása a győri Szentlélek templom belső díszítése volt 1985 és 1989 között.

Kákonyi Asztrikot a magyar nonfiguratív egyházművészet úttörőjének tartják. „Élénk színekkel jeleníti meg a gyötrődő világból a mennyei fényességbe, a Szentháromsághoz törekvő kereszténység útját és fogja egységbe e két világot” – írta róla egyik méltatója. A kiállításon művészeti fejlődését nyomon követve az első teremben figuratív, többségében ferences témájú alkotásai láthatók, majd fokozatosan teret nyernek a nonfiguratív művek, míg a harmadik teremben már kizárólag nonfiguratív alkotásokat mutatnak be, a művek szakrális témájúak.

Kákonyi Asztrik (1923-1990) eredetileg papi pályára készült, de egészségi állapota miatt elsőre nem nyert felvételt a szemináriumba. Egy évre a műegyetem építészhallgatója lett, majd munkaszolgálatra vitték, végül 1957-ben szerzett teológiai doktorátust Budapesten. Művészi eredményeire és érdeklődésére tekintettel az esztergomi ferences főiskolán a művészeti témák oktatásával bízták meg, 1962-től tagja volt az esztergomi egyházművészeti tanácsnak.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!