Lengyelország
ÉLŐ
Ausztria
Hetilap - Címoldal

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

V. évfolyam 37. szám

Novák Katalin

Magyarország követendő példa lett

2023. szeptember 13.

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

Hetilap

Cikk kép

Fókusz

Huszonkettedik alkalommal rendezték meg a hagyományos kötcsei pikniket.

Cikk kép

Ap, cuk, Szvatopluk – nemcsak az orosz, de a szlovák tankönyvekben is egészen hajmeresztő állítások szerepelnek hazánkról

Nagy port kavart az 1956-os magyar forradalmat gyalázó orosz tankönyvek ügye. Most a szlovákiai tankönyveket vizsgáljuk meg szakértői és gyakorló tanári szemszögből.

Cikk kép

Demográfiai mérföldkövek

Néhány hónapja India a világ legnépesebb országa lett. Világszerte recsegnek-ropognak a nyugdíjrendszerek, amit tetéz, hogy a legtöbb országban a munkaerőpiac és a szociális ellátórendszerek is kihívásokkal szembesülnek.

Cikk kép

Két férfi, egy eset – összefogás a magyar női vízilabdáért

Egóját és egyéni ambícióit félretéve küzd az olimpiai szereplésért a magyar női vízilabdaválogatott szövetségi kapitánya. Mind a kettő – merthogy rendhagyó módon két szakemberre bízta a tisztséget a szakszövetség. A magyar női póló jövőjéről a két tréner mellett játékosokat és egy korábbi szövetségi kapitányt is megkérdeztünk.

Cikk kép

Családban élni iszonyú kemény

Ünneprontónak hathat, de beszélni kell erről is: családban élni néha iszonyú kemény (és mindig nagy) feladat.

Cikk kép

Gianni Annoni: Így készül az olívaolaj – a gyűjtéstől a kóstolásig!

Az olívaolaj az olasz gasztronómia kiemelkedő nagykövete szerte a világban.

Cikk kép

A családok az előző évtizedet megnyerték – de az előttük álló még keményebb lesz

Akkor családbarát a világ körülöttünk, ha biztonságos, és tudunk bízni abban, hogy az is marad. Rettentő egyszerű és evidens a képlet. Ezért érthetetlen, miért támadják annyian. Szalai Piroska írása.

Külföld

Cikk kép

Sztálin rehabilitálásánál tart a putyini Oroszország

A putyini rendszerben mára gyakorlatilag teljesen lecsavarták a diktatúra bűneiről való beszédet, viszont kiemelik a modernizációt és a honvédő háborút. Kohán Mátyás írása.

Cikk kép

Baj az abaja – avagy újra beindult a nagy francia kultúrharc

Ezúttal az egész testet elfedő női, illetve bokáig érő férfi muszlim viselet körül dúl Franciaországban a világnézetek összecsapása. Lemeiszter Barnabás írása.

Cikk kép

A „fekete kontinens” magyar probléma is – ha ugyanis Európa nem megy Afrikába, Afrika fog Európába jönni

Ami az utóbbi hetekben Gabonban és Nigerben, az utóbbi években pedig a tágabb régióban történt, csak a kezdet.

Közélet

Cikk kép

Orbán Viktor történelmet ír – permanens kormányzás Magyarországon

A magyar történelem évszázados történelmi-politikai mintázatába illeszkedik a kormányfő 2010 óta tartó kormányzása. Ez összefügg azokkal a társadalmi-kulturális trendekkel, amelyek korszakos érvényre emelik az egyes rendszereket. Békés Márton írása.

Cikk kép

„Magyarország követendő példa lett” – exkluzív interjúnk Novák Katalinnal, egyenesen az államfői rezidenciából!

Ha nem születik több gyermek, lemondunk a jövőnkről, a magyarság megmaradásáról – mondja a köztársasági elnök, akivel az V. Budapesti Demográfiai Csúcs előtt beszélgettünk.

Cikk kép

Gyűlnek a viharfelhők, Gyöngyösi Márton tehetetlen: légüres térbe navigálta magát a Jobbik – Konzervatívok!

Kilenc hónapjuk van arra, hogy meggyőzzék a szavazóikat, hiteles az újonnan választott irányvonaluk. Ha ez nem sikerül, a süllyesztőbe kerülnek.

Cikk kép

EU: „Kedves Magyarország, sürgősen le kell jönnöd az orosz cuccról – de ha nem baj, akkor semmit se segítünk neked ebben!”

A dolog abszurditását csak fokozza, hogy közben úgy veszi az orosz nyersanyagot Nyugat-Európa, mintha nem lenne holnap. Hernádi Zsolt írása.

Cikk kép

Nehéz időkben még fontosabb a család

A nyugati világban szinte sehol nem foglalkozik a politika azzal, hogy a népességcsökkenést belső forrásból kezelje.

Cikk kép

„Gyermeket vállalni öröm” – a gyermekvállalási és a házasodási kedv is Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az EU-ban!

A kormányzat óriási erőfeszítések árán hozta fel a demográfiai mutatókat a 2011-es mélypontról. A magyar családpolitika ma már világszerte követendő például szolgál. Vágvölgyi Gergely írása.

Könyvek a jövőről

A metafizika visszatér

Évezredek alatt sem jutottunk sokkal közelebb az emberi tudat megértéséhez. Ha megszületik rá az átfogó elméletünk, az teljes paradigmaváltást hoz majd a technológiai fejlődésben, a kulcsterület ehhez az idegtudomány, amely hidat képez a bölcsészet- és a természettudományok között – állítja egy fiatal amerikai agykutató.

Élet

Cikk kép

A betelefonálók

Három nagyobb csoportot különböztethetünk meg, alfajokkal kiegészülve.

Cikk kép

Ízig-vérig magyar, százötven szafarin van túl, megkapta a vadászok Nobel-díját is – Hidvégi Béla világvadász a Mandinernek

Nyolcvanhét évesen is folyamatosan mozgásban van, és ha nem újabb utazásra készül, akkor a kalandjait és a vadászat lényegéről szóló gondolatait foglalja sokadik kötetébe. Interjúnk.

Cikk kép

Megérkezett Vidnyánszky Attila új Bánk bán-kísérlete!

Ezúttal a magánéleti szálra került a súly. A család az egyetlen megtartóerő akkor, amikor idegenek akarják megmondani, hogyan éljünk. Farkas Anita írása.

Cikk kép

Menetelni a meg nem történt jövő felé

A mostaniak azt sem tudják, hogy volt egyszer olyan, hogy Olasz Kommunista Párt.

Fekete kéz – A kertember 16.

Szeptember, újra.

Tudomány

Cikk kép

Oxigént termelő mikroterminátorok

Bárhol ott lehetnek, ahol nedvesség van, nélkülözhetetlenek az élet fennmaradásához, emellett művészi értékű vázakat növesztenek maguknak – utazás a kovamoszatok mikroszkopikus világába.