„Mindannyian Jen császár és a Sárga Császár leszármazottai vagyunk” – mondta a volt tajvani elnök Kínában

2023. március 28. 21:53
Ma Jing-csiu kéthetes kínai látogatása joggal nevezhető történelminek, hiszen a polgárháború 1949-es lezárulta óta volt tajvani vezető nem tette tiszteletét a szárazföldi Kínában.

Soha nem látott dolog történt a minap: Kínába látogatott Tajvan volt elnöke. Ez az első ilyen eset a polgárháború 1949-es lezárulta óta.

A Tajvani-szoros két oldalán élő emberek etnikailag kínaiak, és mindannyian Jen császár és a Sárga Császár leszármazottai – jelentette ki a szárazföldi Kínában Ma Jing-csiu, a szigetország elnöki posztját 2008 és 2016 között töltötte be. 

 Ma Jing-csiu történelmi látogatásán magas rangú kínai tisztviselők helyett diákokkal találkozik, és második világháborús, valamint más történelmi helyszíneket látogat meg. Kedden Nanking városában időzött, ahol megtekintette a Szun Jat-szen múzeumot – teszi hozzá a hírről beszámoló Reuters. 

Reméljük, hogy a két fél együtt fog dolgozni a háború elkerülésért, a békéért és Kína újjáélesztéséért” – idézi a hírügynökség Ma szavait, akire kéthetes program vár az országban. 

Azt még nem tudni, hogy Ma – aki egyébként a a jelenleg ellenzékben lévő Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa – Jing-csiu találkozni fog-e vezető kínai tisztségviselőkkel, ideértve Hszi Csin-ping pártfőtitkárt. Ma és Hszi 2015-ben találkozott Szingapúrban. Hivatalban lévő tajvani vezető és szárazföldi kínai vezető között ez volt az első személyes találkozó.

Nyitókép: MTI/EPA/Ma Jing-csiu irodája

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés