Berágtak Putyinra: itt a nemzetközi közösség reakciója az orosz elnök atom-ötletére

2023. március 26. 15:31
Berlinből is üzentek Putyinnak.

Mint ahogy azt a Mandiner is megírta, szombaton Putyin bejelentette, hogy taktikai atomtölteteket helyeznek el Fehéroroszországon belül. Az elnök hozzátette, hogy ezzel nem sértenek nemzetközi egyezményeket. A hírre először az Egyesült Államok reagált, egészen pontosan a Pentagonból érkezett reakció:

az amerikai védelmi minisztérium szerint nincs arra utaló jel, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne.

Berlin és Kijev is reagált

Mind Berlin, mind Kijev elítélte Putyin tervét – írta meg a Politico. A Kreml „nukleáris túszul ejtette Fehéroroszországot” – tweetelte vasárnap Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára. Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának tanácsadója hozzátette, hogy a lépés a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés megsértése, amit Putyin szombati bejelentésében tagadott – ugye ezt tagadja Putyin.

Szombat este a német szövetségi külügyminisztérium a nemzeti médiának azt mondta, hogy a döntés „a nukleáris megfélemlítés újabb kísérletéhez” hasonlít.

„A Putyin elnök által a NATO nukleáris részvételével kapcsolatban tett összehasonlítás félrevezető, és nem szolgálhat az Oroszország által bejelentett lépés igazolására” – idézték a külügyminisztériumot.

Nyitókép: Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jugoszlávia bombázásakor használtak ilyet az amerikaiak. Azóta sokkal több a rákos megbetegedés 100000 emberre vetítve, mint bárhol máshol.
A ma.hu-n van egy jó cikk erről.

Európa több országa nukleáris túsza a nato-nak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés