Baerbock: Az EU-nak mindent meg kell tennie azért, hogy Ukrajna nyerje meg a háborút

2023. január 23. 13:06
Az európai uniós tagállamoknak és nemzetközi partnereiknek együttesen meg kell próbálniuk mindent megtenni annak érdekében, hogy Ukrajna megnyerje az Oroszország elleni háborút – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

Az európai uniós tagállamoknak és nemzetközi partnereiknek együttesen meg kell próbálniuk mindent megtenni annak érdekében, hogy Ukrajna megnyerje az Oroszország elleni háborút – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

Fontos, hogy nemzetközi közösségként mindent megtegyünk annak érdekében, hogy Ukrajna győzzön, és az ukrán népnek újra legyen joga ahhoz, hogy szabadságban és békében éljen”

– szögezte, majd azzal folytatta, hogy „az orosz rezsim egész Ukrajnát támadja, Putyin orosz elnök még 11 hónap után sem mondott le az ország elpusztítására irányuló gyilkos tervéről”.

Annalena Baerbock nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, miszerint Berlin valóban készen áll-e arra, hogy engedélyezze a világ legerősebb harckocsijának számító Leopard típus Ukrajnába szállítását. A külügyminiszter vasárnap esti nyilatkozatában arról beszélt, hogy nem érkezett még kérés a szövetségi kormányhoz a külföldön értékesített Leopard harckocsik Ukrajnába szállításáról, de ha érkezne, akkor nem állnának a kezdeményezés útjába.

A hadiipari exportról szóló német jogszabályok szerint a szövetségi kormány engedélyével lehet külföldön értékesített német harckocsit átadni harmadik országnak. Az elmúlt napok nyilatkozataiból az derül ki, hogy Olaf Scholz kancellár kormányától nemcsak jóváhagyást várnak az ilyen kezdeményezésekhez, hanem azt is, hogy a német hadseregtől is adjanak át Leopardokat Ukrajnának.

A lett külügyminiszter, Edgars Rinkevics ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott hétfőn, hogy nincs jó érv, amely megmagyarázná a harckocsik szállításának feltartóztatását. Véleménye szerint az az indok, hogy ez tovább fokozná a háborús feszültségeket, nem lehet kifogás, mert maga Oroszország teszi éppen ezt.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter is azon az állásponton van, hogy a tankok szállításával nem lenne szabad tovább várni. Urmas Reinsalu észt külügyminiszter szerint Németországnak mint Európa motorjának különös felelőssége van Ukrajna támogatásában. Luxemburgi kollegájuk, Jean Asselborn azt mondta, hogy

Oroszország megnyerheti a háborút, ha az európaiak nem segítenek Ukrajnának azzal, amire most szüksége van.

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós képviselő hétfőn reményét fejezte ki, hogy a külügyminiszterek elfogadják azt a javaslatot, miszerint az EU újabb 500 millió euró értékű katonai segélyt küld Kijevnek.

(MTI) 

Nyitókép: Felix Zahn / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 159 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az amerikai zsoldban álló, Európát eláruló, alulképzett politikus mintapéldánya Baerbock. Azért gondolkozzunk már mit is mondanak: kellenek a NATO nehézfegyverek, tankok, mert azok nélkül Ukrajna nem győzhet. Mennek majd a tankok és szépen elfogynak a darálókban. A következő logikus mondás az lesz, hogy kell pénz, jó sok, meg lőszer, meg üzemanyag, meg áram, mert nélkülük Ukrajna nem nyerhet, aztán végül kellenek EU-s önkéntesek, majd NATO katonák,mert nélkülük Ukrajna nem nyerhet. A fő kérdés azonban nekünk más: Európával mi lesz? Mert erről a kérdésről Baerbockék valamiért elfeledkeznek...

Most olyat káromkodtam, amit a billentyűzet nem bír el! Az eu-nak a békéért kell dolgoznia!!!!!!
Eddig az EU a háború folytatásáért dolgozott!!!!!!!!!

Brüsszel a békekeretből fegyvert akar küldeni Ukrajnának. De akkor ez milyen békekeret?????

Az EU belép a háborúba!

Kérdés: kidolgozott-e az EU olyan biztosítási vagy ellenőrzési rendszert, amelynek segítségével az ukránoknak juttatott források felhasználása nyomonkövethető?

Kaili után ez fölöttébb indokolt lenne. Amíg ilyen mechanizmus nincs, addig egy centet se!

"Mindent meg kell tenni"? Az nagyon kevés lesz!

Biztos, hogy nem megyünk bele.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés