Orosz ENSZ-nagykövet: Az utóbbi egy évben 4500 civil halt meg ukrán támadásokban a Donbaszban

2023. január 20. 20:03
Több mint 13 ezer lakóépület, 147 egészségügyi és 560 oktatási intézmény rongálódott meg – közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Vaszilij Nyebenzja.

„Az utóbbi egy évben több mint 4500 civil, köztük 154 gyerek vesztette életét a donyecki és a luhanszki térséget ért ukrán támadásokban” – közölte pénteken Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) informális ülésén.

A Moszkva által már orosznak tekintett donyecki és luhanszki népköztársaságok területén 2022. február 17. óta 4591 polgári személy - köztük 154 gyerek – halt meg ukrán tüzérségi támadások miatt. Több mint 13 ezer lakóépület, 147 egészségügyi és 560 oktatási intézmény rongálódott meg – mondta Nyebenzja. „Ahogy Ukrajna nagy hatótávolságú fegyvereket kezdett kapni 2022 nyarán a NATO-tagállamoktól, a kijevi rezsimnek újabb lehetőségei nyíltak a Donyec-medencei városok célzott megsemmisítésére. Azóta négyszeresére növekedett a polgári áldozatok száma és háromszorosára a civil infrastruktúrában keletkezett károk mennyisége” – jelentette ki az orosz diplomata.    

Olyan orosz fegyvert lőttek ki az ukránok, amilyet korábban egyszer sem sikerült (FOTÓK)

Egy, főképp harctéri veszteségekkel és zsákmánnyal foglalkozó Twitter-fiók osztott meg egy fényképet arról, hogy az ukrán egységek sikeresen megsemmisítettek egy 5P85SM2-01 egységet, vagyis egy Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerhez tartozó indítóegységet - számolt be a hírről a Portfolio .

Szerinte az ukrán hadseregnek a szakadár térségek városaival szembeni csapásai katonai értelemben értelmetlenek,

mivel ott nincsenek katonai létesítmények, a frontvonal pedig elég messze található. Ezzel szemben a nagy pontosságú orosz csapások  kizárólag az ukrán katonai és energetikai célpontokat célozzák, csakhogy a kijevi vezetés a lakónegyedekben telepített légvédelmi egységeket, ami miatt a rakéták roncsai lakott területekre zuhannak – állította. „Ez volt a helyzet Kremencsukban és Dnyepropetrovszkban, az eltévedt ukrán rakéták berepültek Lengyelország és Moldova területére” – tette hozzá az orosz ENSZ-nagykövet.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés