Közzétették a Korrupcióellenes Munkacsoport civil tagjainak listáját

2022. december 1. 13:57
A konzultatív szerepet betöltő testület munkáját tíz civil fogja erősíteni.

Mind a tíz civil helyet betöltötték, így létrejött az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a 21 tagú konzultatív testület december 13-án ülésezik először. A résztvevők a meghívóval együtt a napirendet és az ügyrendi javaslatot is megkapják, amit előzetesen véleményezhetnek – tették hozzá. A közleményben leszögezték, hogy a hatóság elnöke a törvényi keretek betartása mellett konstruktív, értékteremtő együttműködésre számít.

A hatóság mellett konzultatív szerepet betöltő testület 21 tagú, ebből a törvény értelmében tíz tagot az állami szervek delegáltak,

tízet pedig pályázati úton választottak ki a nem kormányzati szereplők közül

– fejtették ki, azzal együtt, hogy a nyílt pályázatra 24-en jelentkeztek, 6 civil szervezet és 18 magánszemély.

A pályázati kiírás értelmében a részvétel feltétele volt az alábbiak közül egy vagy több területen szerzett tapasztalat: korrupció megelőzése és korrupció elleni küzdelem, átláthatóság, közbeszerzési eljárások, a munkacsoport feladataihoz kapcsolódó emberi jogok védelme, valamint bűnüldözés.

A pályázók közül az összes civil szervezet megfelelt a feltételeknek,

így a munkacsoport nem-kormányzati összetétele az alábbiak szerint alakul: Bodoky Tamás Richárd (atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.), Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság), Fázsi László, Fonyódi Krisztián, Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége), Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyarország), Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet), Sándor Tamás, Várady Szilvia, Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület).

A konzultatív testületet az Integritás Hatóság elnöke vezeti. Biró Ferenc a közlemény szerint azt mondta: „örülök, hogy sokan pályáztak, köztük számos, az évek során komoly teljesítményt felmutató szakmai és civil szervezet. A kijelölt állami szervek már korábban megnevezték delegáltjaikat, így semmi akadálya annak, hogy december 13-án a munkacsoport elkezdhesse működését. A tagok hamarosan megkapják az alakuló ülés napirendjét és a működésre tett ügyrendi javaslatot, amit természetesen véleményezhetnek. Bízom benne, hogy a munkacsoport valamennyi résztvevője a törvényi keretek betartása mellett támogatja az Integritás Hatóság munkáját és a tiszta, korrupció elleni harcot.”

Közölték azt is, hogy az autonóm államigazgatási szervként működő Integritás Hatóság feladata az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása. Elemző és javaslattevő feladatai mellett az Integritás Hatóság hatósági ellenőrzést és vizsgálati eljárást is folytat, illetve kezdeményezheti más szerv eljárását – írták.

(MTI)

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezeket mind Soros fizeti, de nem lennék meglepve, ha áldásos gittegyleti tevékenységükért adófizetői pénzt is kapnának.

Szerintem nem. Hosszabb távra kell előre tekinteni. Ez a szervezet arra hivatott, hogy bebizonyítsa, miszerint a kormány nem korrupt. És ezt a Ti is bizonyítani fogja:-)))))

Nyugi. Ki kell várni a végét. A kiindulási alapunk az, hogy a kormányunk nem korrupt. Ezt muszáj lesz kommunikálnia a résztvevő szervezeteknek is:-)))))
Ezek a szervezetek a kormány malmára fogják hajtani a vizet.

A tényeket nem fogják tudni meghazudtolni, még ha próbálják is

Nem egyedül írják a jelentéseket.

Az alapállásunk az, hogy a kormány nem korrupt. Az ellenzékünk 2010 óta ezt szajkózta, de mi nem hittünk nekik:-))))
Az EP többsége, a zöldek, liberálisok és kommunisták viszont ellenőrzés nélkül átvették azt, amivel a magyar ellenzék megetette őket. A magyar ellenzék hazudott a pártcsaládjuknak.
Ezek az új szervezetek pont arra lesznek jók, hogy bizonyságot nyerjen az, hogy a magyar kormány nem korrupt .
Ha finom akarok lenni, besétáltak brüsszel ellenünk állított csapdájába. Hamar rá fognak jönni, hogy tévedtek:-)))) nekik lesz nehéz azt kommunikálni, hogy a kormány nem korrupt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés