The Washigton Post: Az USA-ban teljesen csődöt mondott a bevándorlók átvilágítása

2022. október 1. 14:02
Fareed Zakaria szerint Biden bölcsen teszi, ha keményen gátat szab az illegális migrációnak.

Fareed Zakaria, a neves amerikai külpolitikai elemző a The Washington Poston megjelent cikkében az olasz és a svéd példa nyomán azt ajánlja Joe Bidennek, hogy vizsgálja felül az egész bevándorlási rendszert, mert különben jönnek, látnak és győznek a populisták. Olaszország és Svédország ugyanis élesen különbözik egymástól, most mégis közös bennük, hogy olyan pártok emelkedtek fel, amelyek – a szerző meglátása szerint – bizonyos kapcsolatban állnak a fasizmussal.

Úgy véli, Meloni szokás szerint a globalizáció elleni jelszavakkal kampányolt, és azt ígérte, hogy visszahozza azokat az időket, amikor Soros még nem tett tönkre mindent. A Svéd Demokraták szintén a migrációra összpontosítottak.

Mindkét párt eszköztárában bőven megtalálható a demagógia, de ezzel együtt tény, hogy a bevándorlás sok országban kicsúszott az ellenőrzés alól.

És pedig abban az értelemben, hogy özönlenek be a menedékkérők, nagy virágzó napjait éli az embercsempészet, és az intézményrendszer nem tudja megnyugtatóan szavatolni, hogy csak az arra jogosultak telepedhessenek le. Ennél fogva azonban jogosak a lakosság félelmei. Hiszen sok a gazdasági menekült, akik szintén megérdemlik a méltányos bánásmódot, de nem arra használják a menedékrendszert, amire az szolgál – fogalmaz az elemző.

Kifejtette: az USA-ban teljesen csődöt mondott az érkezők átvilágítása.

Ezért Biden bölcsen teszi, ha olajozottabbá, kiszámíthatóbbá teszi a bevándorlást, viszont keményen gátat szab az illegális migrációnak.

Különben a populista jobboldal Amerikában is meglovagolja a témát, ahogyan azt tette a svédeknél és az olaszoknál, véli a szerző.

Nyitókép: AFP

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fareed Zakaria, a neves amerikai külpolitikai elemző közel áll a faszizmushoz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés