Lemond a lengyel kormányfői hivatal vezetője

2022. szeptember 30. 6:28
A PiS elnöke az utóbbi időben a párt vezetésének többször is hangsúlyozta: minden vezetői poszton dolgozónak „számítania kell a változásra, amennyiben a munkájuk nem bizonyul eléggé hatékonynak”.

Távozik posztjáról Michal Dworczyk, a lengyel kormányfői hivatal miniszteri szintű vezetője – közölte csütörtök este Ryszard Terlecki, a szejm alelnöke, a kormányfrakció elnöke.

Terlecki a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti frakciójának kihelyezett ülése után nyilatkozott az újságíróknak. Cáfolta az utóbbi napokban megjelent médiaértesüléseket, melyek szerint a kormánytáboron belüli konfliktus miatt akár Mateusz Morawiecki kormányfő távozására is sor kerülhet.    

Természetesen nem lesz váltás a miniszterelnöki poszton”

– válaszolt Terlecki újságírói kérdésekre. Hozzátette: Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke az utóbbi időben a párt vezetésének többször is hangsúlyozta: minden vezetői poszton dolgozónak „számítania kell a változásra, amennyiben a munkájuk nem bizonyul eléggé hatékonynak”. Arra a kérdésre, ezek a szavak Michal Dworczykra vonatkoznak-e, Terlecki elmondta: úgy tudja, a miniszter „már lemondott, vagy a legközelebbi időben fog lemondani”.    

Dworczyk 2017 decemberétől áll a lengyel kormányfői hivatal élén, 2019 óta tárca nélküli miniszterként tölti be a posztot. A koronavírus-járvány idején megbízták a később sikeresnek minősített oltási akció összehangolásával is.

Tavaly nyáron a politikus beismerte: hackerek törték fel az ő, valamint a felesége magán e-mail fiókját. Az ezt követően egyes internetes oldalakon közzétett, feltehetőleg módosított tartalmú levelezés részben szolgálati ügyekről is szólt. Az ügyet vizsgáló illetékes hatóságok szerint Dworczyk fiókját Keletről irányított kiber- és dezinformációs támadás érte. A kormányfői hivatal ezért nem kívánta kommentálni a levelek tartalmát.    

Maga Michal Dworczyk egyelőre nem erősítette meg Terlecki bejelentését.

(MTI)

Nyitókép: Michal Dworczyk

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés