Megsemmisült a Wagner-csoport főhadiszállása, vezetőjük túlélhette a támadást

2022. augusztus 16. 8:06
A csoport több mint száz tagja veszíthette életét Popaszna településen.

Az ukrán tüzérség csapást mért az orosz félkatonai szervezet, a Wagner-csoport egyik főhadiszállására Kelet-Ukrajnában. A háborús bűncselekményekkel összefüggésbe hozott csoport katonai bázisán keletkezett kár mértéke egyelőre nem állapítható meg – írja a BBC.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megyei kormányzó kijelentette, hogy „a Wagner orosz zsoldoshadsereg több mint száz tagja veszthette életét Popaszna településen, amikor az ukrán erők csapást mértek egy orosz támaszpontra”. 

Majd Telegramon megerősítette a hírt:

A sikeres csapás a tegnapi napon megsemmisítette a Wagner PMC főhadiszállását Popasznában”

 

 

A Wagner-csoportot 2014-ben telepítették a Krímbe és az ukrajnai Donbász régióba, amikor a Kreml által támogatott erők kiszorították az ukrán csapatokat az általuk később Oroszország részének nyilvánított területekről. Emellett Wagner-egységeket küldtek Szíriába, Líbiába, Maliba és a Közép-afrikai Köztársaságba is.

A Kreml nem ismeri el a Wagner létezését, de a nyugati hírszerzés a csoportot Jevgenyij Prigozsinhoz köti - akit „Putyin séfjének” becéznek, mert vendéglátóipari vállalkozása régóta segíti Vlagyimir Putyin elnököt és a fegyveres erőket.

A Wagner PMC magán katonai cégként ismert. A nyugati szakértők szerint valójában államilag támogatott zsoldoshadseregről beszélhetünk, amely a Kreml érdekeinek megfelelően tevékenykedik. A zsoldosokat háborús bűnökkel és emberi jogi visszaélésekkel is vádolják.

Nyitókép: Twitter

 

Összesen 178 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az élet egy tanulási folyamat.

A világ legfejlettebb, leggazdagabb országainak nyílt orosz-ellenes fellépése, alig leplezett belépése a háborúba nem sok jót ígér, egyelőre.

A gazdag Nyugat ipari, technológiai fejlettsége más világ, mint az orosz. A Wagner ügy rosszul és rosszkor jött., a Donbasszban eddig ők a legeredményesebbek, de még ez sem volt eddig egy sétagalopp.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés