Olaf Scholz: A Nyugat nem garantálhatja Ukrajna biztonságát

2022. július 7. 9:58
A kancellár szerint a nyugati biztonsági garanciák nem érik majd el a NATO-szerződés 5. cikkében rögzített „kölcsönös védelmet”.

„A nyugati országok készek biztonsági garanciákkal megóvni Ukrajna jövőjét, de nem garantálhatják a NATO katonai szövetségéhez hasonló szintű védelmet” – mondta szerdán Olaf Scholz német kancellár.

Ukrajna számára azonban Scholz megjegyzései különösen elkeserítően hangzanak: Németország és Franciaország volt az, akik 2008-ban ellenezték a kelet-európai ország NATO-tagságát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök márciusban azzal érvelt, hogy Oroszország nem támadta volna meg országát, ha NATO-tag lett volna – írja a Politico.

Scholz megjegyzései tehát arra utalnak, hogy Ukrajna a jövőben sem számíthat a NATO közvetlen katonai támogatására. A NATO-országok harckocsik, tüzérségek és egyéb fegyverek küldésével közvetve támogatták Kijevet, de óvatosan ügyeltek arra, hogy közvetlenül ne keveredjenek bele a háborúba. 

A kancellár azt is javasolta, hogy a Nyugat továbbra is alkalmazza Oroszországgal szemben a „rendkívül hatékony szankciókat”, –amelyeket esetleg feloldhatnak vagy enyhíthetnek, ha Oroszország beleegyezik egy ésszerű békemegállapodásba Ukrajnával –, és állítsa vissza a korlátozó intézkedéseket, ha „megsértésre kerül” a békeszerződés.

Nyitókép: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Kapcsolódó

Scholz: Németország történelmi kihívás előtt áll a drágulás miatt. A német kancellár szerint ez a válság nem múlik el pár hónap alatt. Bővebben...

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"
A kancellár szerint a nyugati biztonsági garanciák nem érik majd el a NATO-szerződés 5. cikkében rögzített 'kölcsönös védelmet'.
"

Sőt! Az 5-ös cikkely sem kötelezvény! Ha pl. Litvánia elkezd szívózni az orosz medvével, erre a medve odacsap, az még nem jelenti azt, hogy akkor nekünk kötelező Oroszországgal háborúznunk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés