Amber Heard és Johnny Depp pere csak akkor árt a #metoo-nak és az áldozatoknak, ha hagyjuk

2022. június 4. 19:13

Antoni Rita
24.hu
Hogy az esetleges feltevéseknek elébe menjek: eszem ágában sincs Heardöt a kizárólagos áldozati pozícióba helyezni.

„Tinikorunk körülrajongott sztárja és a nála húsz évvel fiatalabb, a karrierjét éppen csak elkezdő színésznő: az erőviszonyok nyilvánvalóan egyenlőtlenek voltak az eljárás kezdetétől. Éppen ezért nem lett volna szabad hagyni, hogy a közvélemény ekkora befolyással legyen az ítéletre: zárt tárgyalást kellett volna lefolytatni, és/vagy az esküdteket a per időtartama alatt (létező, bár napjainkban egyre ritkábban elrendelt opció) az internettől, illetve a médiától elzárni. Az esküdtek jelen esetben csupán utasítást kaptak, hogy ne olvassanak kapcsolódó híreket, de ennek betartását nem ellenőrizték (valószínűleg nem is lehet). Ennek megfelelően minden alapja megvan a feltételezésnek, hogy a Johnny Deppet ma született báránynak beállító, és az Amber Heardöt aljas, hazug, aranyásó, pszichopata némberként pocskondiázó online kórus erősen befolyásolta a döntést. Hogy az esetleges feltevéseknek elébe menjek: eszem ágában sincs Heardöt a kizárólagos áldozati pozícióba helyezni.

Magyarországon széles körben elterjedt probléma, hogy a hatóságok, nem ismerve a családon belüli, illetve az intim partneri erőszak természetrajzát, minden bántalmazásos esetben »viharos kapcsolatot«, »családi veszekedést«, egyformán agresszív, »balhés« feleket feltételeznek (akik, nincs mit tenni, »olaszosan élnek«).

Emiatt a hatóságok dolgozói nem képesek vagy nem hajlandók a bántalmazó és a bántalmazott fél beazonosítására. Ilyen körülmények közt az áldozatoknak nincs könnyű dolguk. Ahogyan az egyikük összegezte nekem a tárgyalás előtt, ahová elkísértem (és ahol »természetesen« őt is és volt férjét is megrovásban részesítették állítólag kölcsönös fizikai erőszak miatt): »Ha nem fejtek ki ellenállást, akkor rám fogják: én is akartam, hogy megverjenek, vagy megerőszakoljanak. Ha védekezek, és ezzel nyomot hagyok, akkor viszont a bíróság az esetet rögtön kölcsönös agressziónak minősíti.«

Fontos azonban mindemellett leszögezni: attól, hogy hazánkban túl gyakori ez a »diagnózis«, és túl gyakran bélyegeznek egyoldalú bántalmazást is kölcsönös verekedésnek, még igenis léteznek kölcsönösen bántalmazó kapcsolatok is.

Az eddig napvilágra került bizonyítékok alapján Depp és Heard házassága is éppen egy ilyen, (ráadásul szerhasználatattal is »megtámogatott«), kölcsönösen bántalmazó, toxikus kapcsolat lehetett.”

Nyitókép:  Michael Reynolds / AFP

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés