Azovsztál

2022. május 19. 17:02

Horváth Gábor
Népszava
A vasmű védőinek az ukránok emlékműveket fognak állítani, Putyinét meg, ha lesz, maguk az oroszok fogják ledönteni.

„Thermopülai-szoros, a Maszada, Szigetvár, a gdanski Westerplatte – a hadtörténetben rengeteg példa van a végsőkig kitartó, önfeláldozó ellenállásra. Közös bennük, hogy sosem csupán egy erőd vagy város, hanem a haza védelméről szóltak. Az oroszoknak is vannak ilyen hőstetteik, nem is kevés, például a breszti erőd vagy Szevasztopol világháborús védelme. Ezért is olyan nehéz felfogni, amikor ők lőnek rommá egy orosz ajkú várost, bombázzák és éheztetik a katakombákba szorult, katonai értelemben már semmilyen veszélyt nem jelentő védőket. Aztán kitűzik a 77 éve az ukránokkal együtt kivívott győzelemre emlékeztető sarló-kalapácsos vörös zászlót…

Az Azovsztál vasmű védőinek az ukránok emlékműveket fognak állítani, Putyinét meg, ha lesz, maguk az oroszok fogják ledönteni. A Mariupolban harcoló 36. tengerészgyalogos dandár, a híres-hírhedt Azov ezred, a határőrség, a nemzeti gárda és a rendőrség alegységei makacs ellenállásukkal jó két hónappal késleltették az orosz haditerv megvalósulását, a Donyeck és a Krím-félsziget közötti szárazföldi összeköttetés megteremtését. Ezzel valószínűleg végleg megakadályozták az Odessza elleni nagy offenzívát, amellyel az oroszok elvágták volna Ukrajnát a Fekete-tengertől. Amíg az egyre fogyó védők lekötötték a 10-15 ezer ostromlót, addig Moszkva délről nem tudta megindítani a Donbászban beásott ukrán főerők bekerítésére irányuló hadműveletet. Kijev és Harkiv védelme mellett eddig ez volt a háború harmadik sorsdöntő csatája, az itt megnyert idő lehetővé tette a nyugati fegyverszállításokat és az ukrán haderő felvonulását.

A Kreml előtt most az a dilemma áll, hogy mit kezdjen a kezére került védőkkel, különösen az Azov veteránjaival. Putyin humánus bánásmódot ígért, de Moszkvában egyesek bitóra küldenék őket. Az Azovsztál történetének még nincs vége.”

Nyitóképen a mariupoli Azovsztál erőmű. Fotó: STRINGER / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Végsőkig kitartásról nincs szó. Megtették, amit egy testvérharcban lehetett.

Ha egyszer kiderül, mi volt ott, miért védték ennyire az Azovsztalt, miért halmoztak ott fel már korábban annyi fegyvert, élelmiszert, lőszert, akkor nem biztos, hogy meglesz az az emlékmű.

"A vasmű védőinek az ukránok emlékműveket fognak állítani..."

Az Azov egység akkora nácikból áll, hogy még ha fel is tesszük, hogy Ukrajna megnyeri a háborút, így tuti nem fogják őket beengedni semmiféle EU-s szalonba. Ezzel az erővel akár Hitlert is rehabilitálhatnák. Az osztrákok egyébként már jelezték, hogy Ukrajna szépen várjon a sorára az EU csatlakozás ügyében. Már ha lesz még Ukrajna addigra, mire az egész szóbajöhet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés