Nincs sok értelme Putyinnal tárgyalni Boris Johnson szerint

2022. május 14. 20:11
A brit kormányfő szerint az orosz elnök elszámolta magát.

Boris Johnson a Daily Mail című konzervatív brit tömeglapnak adott, az újság szombati kiadásában megjelent interjúban kijelentette:

az, hogy Nagy-Britannia fegyvereket szállít Ukrajnának, nem azt jelenti, hogy akár közvetett módon Oroszországgal állna harcban.

A brit fegyverszállításokra utalva úgy fogalmazott, hogy „ha a szomszédot fegyveres rabló támadja meg, az ember adhat a szomszédjának fegyvert, hogy azzal megvédhesse magát. Ez nem azt jelenti, hogy személyesen vesszük fel a harcot a betörővel”.

Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója

A brit kormányfő szerint teljesen másról van szó: erkölcsi, emberiességi cselekedet Ukrajna támogatása az „abszolút barbár, kiprovokálatlan, felesleges” orosz támadás visszaverésében.

Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója, és az orosz invázió február végi kezdete óta is több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, páncéltörő rakétákat, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközöket, 120 páncélozott járművet, hajók ellen bevethető rakétarendszereket és drónokat adott át az ukrán fegyveres erőknek.

Johnson a kijevi parlament képviselőinek videókapcsolaton mondott minapi beszédében bejelentette azt is, hogy

London további 300 millió font értékben szállít felszereléseket Ukrajnának az orosz invázió elleni védelemhez.

Az új csomagban az ukrán erők ellátására szolgáló, nagy teherbírású drónok, több ezer éjjellátó berendezés és tüzérségi ütegek lokalizálására alkalmas radarrendszerek szerepelnek.

„Putyin katasztrofálisan elszámolta magát”

A Daily Mailnek adott szombati interjúban Boris Johnson úgy fogalmazott, hogy Putyin „katasztrofálisan elszámolta magát” az Ukrajna ellen indított invázióval. Hozzátette: ha az orosz elnök úgy gondolta, hogy ezzel elérheti a NATO kisebb mértékű jelenlétét Oroszország környezetében, ez az elképzelése valószínűleg száz százalékig tévesnek bizonyul.

A brit miniszterelnök egyenes utalást tett arra is, hogy más nyugati vezetőkkel ellentétben nem készül közvetlen kapcsolatfelvételre Vlagyimir Putyinnal.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, legutóbb, pénteken Olaf Scholz német kancellár tartott több mint egyórás telefonos megbeszélést az orosz államfővel.

Boris Johnson azonban a szombati lapinterjúban kijelentette: jelenleg egyáltalán nem látja, hogy mi értelme lenne a beszélgetésnek Putyinnal.

„Az orosz elnök megsértette a nemzetközi jogot, az orosz fegyveres erők módszeresen követnek el háborús bűncselekményeket”

– tette hozzá.

A brit kormányfő szerint az orosz elnök egyre mélyebben belegabalyodik a maga kreálta katasztrófába. Johnson szerint Putyinnak most arra kellene törekednie, hogy az orosz lakosság részéről tapasztalható „meglepő mértékű támogatottságát” kihasználva megpróbáljon kiutat találni a helyzetből.

(MTI)

Nyitókép: OLI SCARFF / POOL / AFP

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kretén BoJo, amcsi ügynök lett.

Az lehet, hogy Putyin elszámította magát, ezért fejezte le a katonai és hírszerzési fejeket, de te barátocskám egy szóval sem mondod, hogy legyen béke.
Neked az a jó, ha háború van és el tudod adni a fegyvereidet.
Jó üzlet neked is a fegyvergyártás, fegyverkereskedelem.
Nagy francok vagytok ti britek.

Földrajzból legalább ma is tanultunk a "jó britektől":
"„ha a szomszédot fegyveres rabló támadja meg, "
Ukrajna és Anglia: szomszédok, sőt Nagy-Britannia és Ukrajna közös határúak.

A különféle brit magánvagyon lefoglalásos tolvajtempók tükrében elég nehéz lenne Putyin szemébe néznie.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés