Hosszú Katinka, államfői mérleg, CPAC, DeSantis és Bocskor Bíborka – itt az új Mandiner!

2022. május 12. 7:20
Mi győzte meg Hosszú Katinkát arról, hogy vállalja a róla készülő dokumentumfilmet? Mi a mérlege Áder János tízéves elnökségének? Karácsony politikai jövője, Szánthó Miklós a jobboldalról, amerikai abortuszreform és Bocskor Bíborka a ma megjelent Mandiner hetilapban.

„Fontos, hogy mi, magyarok elhiggyük, ebből a kicsi országból igenis győztesek tudunk lenni” – mondja Hosszú Katinka. Az életéről szóló film forgatását terápiaként élte meg, és noha az olimpiai arany bánta, a covid időszakáért is hálás, általa jobban megismerte önmagát. Címlapos interjúnkban a háromszoros olimpiai bajnok úszóval és Lajos Tamással, a Katinka című film producerével beszélgettünk.

A járvány után megpróbáltam visszaállni a robotüzemmódba, de az már nem ment”

– fogalmazott az úszónő interjúnkban.

„Sokak szerint nem a harmadik világháború küszöbén állunk, hanem már javában benne vagyunk” – írja vezércikkünkben, az Első karakterben Szalai Zoltán főszerkesztő.

Közélet

Milyen politikai jövője lehet az országgyűlési választási kudarc után a főpolgármesternek? Elfelejti-e neki Gyurcsány Ferenc, hogy zsarolással vádolta meg? Megbocsátják-e neki a többiek Márki-Zay Pétert? Az ellenzéki gyászmunka része lehet Karácsony Gergely belső hibáztatása és szerepének tisztázása is – a részletekről közélet rovatunkban olvashatnak.

A Fidesz-vezérkar örök csendestársa volt, Brüsszelben a környezetvédelem élharcosává vált. Köztársasági elnökként még határozottabban küzdött a klímaváltozás ellen, az ENSZ nemzetközi rendezvényein rendszeresen felszólalt. Tíz év után távozik az államfői posztról Áder János – mérlegre tettük a tevékenységét. 

A nyugati konzervatívok legsikeresebb politikai mozgalma jelenleg a magyar jobboldal – mondja Szánthó Miklós. Az Alapjogokért Központ főigazgatójával a választási eredmények tanulságairól és a CPAC Hungary konferenciáról beszélgettünk. 

„A liberálisok azok, akik még egy háborús helyzetben is gőzerővel dolgoznak az ideológiai projektjeiken” – hívja fel a figyelmet.

Navracsics Tibor kormánybiztos a V4-ek kapcsolatának előzményeiről és jövőjéről ír publicisztikájában.

„Magyarország iránytű a világ konzervatívjai számára” – írja Knopf Alexandra, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója annak apropóján, hogy jövő héten Budapest ad otthont a CPAC-nek.

Külhon & Külföld

A szülői közösség aggódik, az igazgató és a polgármester próbálja nyugtatni a kedélyeket: Külhon rovatunkban körbejártuk, milyen következményekkel járhat a marosvásárhelyi magyar iskola megszűnése.

 A feltörekvő Ron DeSantis minden kultúrharcos ügybe beleáll a konzervatív oldalon – most a hatalmas Disney-vel háborúzik a genderpropagandát tiltó floridai törvény kapcsán. Külföld rovatunkban bemutatjuk Trump lehetséges utódját.

Minél jobban szeretné Oroszország magához vonzani Ukrajnát, annál közelebb taszítja a Nyugathoz – a háború ennek az ördögi körnek a végső, tragikus következményekkel járó folyománya. Az ukrán integráció kérdésével foglalkoztunk.

Amíg Oroszország nem néz szembe a múltjával, addig a történelem hibái az ország jövőjét is korlátozni fogják – írja Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója.

 Precedens & Makronóm 

Kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága az abortuszkérdés konzervatív fordulatán dolgozik: visszaadná a szabályozási jogot a tagállamoknak.  A szivárogtatás ténye s az azt övező pszichózis súlyos jogállamisági válságot idézhet elő – a bíróságok és a liberális demokrácia tekintélye a tét.  A részletekről Precedens rovatunkban olvashatnak. 

Sem a nemzetek közti béke, sem a vagyoni osztályok közti harmónia megteremtésében nem áll fényesen az unió” – írja Deli Gergely, az NKE rektora publicisztikájában.

Emmanuel Macron francia elnök az energia- és a kiberbiztonság területén is nagy előrelépésekre kényszerül, ha meg kívánja őrizni országa gazdasági szuverenitását a háború árnyékában  – a témában Lovászy László miniszteri biztos elemzését olvashatják.

Sport 

Óriási sportszakmai siker, minden várakozást felülmúló fogadtatás – így értékelték világszerte a 105. Giro d’Italia magyarországi Nagy Rajtját. Megnyílhat a lehetőség a Tour de France hazai megszervezésére? Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztost a balatonfüredi befutó után kérdeztük Sport rovatunkban. 

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten egy kansasi teológus, Jamie Blosser könyvét ajánlja, aki a „sötét” középkort helyezi más megvilágításba.

 A Feminens oldalán Kunszabóné Pataki Annát ismerhetik meg, aki a Csak Egyet Szolgálattal támogatja a hozzájuk betérő rászorulókat.

Béres Sándor jegyzetében a fűnyírás szépségeiről olvashatnak.

„Emlékszem, megkérdezték, hol tartózkodom éppen, mire annyit írtam vissza nekik, hogy a tengerszint felett körülbelül ötszázharminc méterre. Ilyen hangulatban voltam éppen akkor” – meséli kacagva Bocskor Bíborka, hogyan ismerte meg zenésztársait. Élet rovatunkban beszélgettünk a Magashegyi Underground énekesével székely gyökerekről, saját útról, szabadságról, halálról, bolondságról, hitről és anyaságról. A tárcát Csender Levente írta. 

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Rumi Tamás ír arról, hogy a háború áttétei hogyan furakodnak be a társadalom szöveteibe. 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés