Két határőr megsérült a lengyel-fehérorosz határon

2021. október 26. 13:52
Egy hatvanfős migránscsoport erőszakkal próbálta átlépni a határt Fehéroroszországból – közölte hétfőn a lengyel határőrség.

Két határőr megsérült, amikor egy hatvanfős migránscsoport erőszakkal próbálta átlépni a határt Fehéroroszországból – közölte hétfőn a lengyel határőrség. Az ügynökség közleménye szerint az eset vasárnap este történt Usnarz Grony falu közelében.

 

 

Elmondták, hogy egy körülbelül 60 fős migránscsoport „botokkal és kövekkel hadonászva próbált meg behatolni Lengyelországba. Az egyik katonát egy fatuskóval, egy másikat kővel ütöttek arcon. Mindkettőt kórházba kellett szállítani, később elengedték őket” – közölte a határőrség. 

A közlemény szerint több rendőr könnyebben megsérült, de nem volt szükségük orvosi segítségre

A nyilatkozatot egy videó kíséretében hozták nyilvánosságra, amely állítólag azt mutatja, ahogy az emberek megpróbálják faágakkal széthúzni a határon lévő szögesdrót kerítést.

 

 

A határőrség közleményében azt állította, hogy a jelenlévők egy része „civilruhás fehérorosz katona” volt, és ollóval vágták át a kerítést.

A migránsoknak nem sikerült eljutniuk a lengyel oldalra”

– tették hozzá. Lengyelország 7000 katonát telepített határvidékére, miután rendkívüli állapotot hirdettek a migránsáradat miatt.

Tízezerre emelik a térségben tartózkodó katonák számát

Marius Blaszczak védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy 10 ezerre emelik a térségben tartózkodó katonák számát. A Frontex, az EU határvédelmi ügynöksége szerint Lengyelország januártól szeptemberig 1380 illegális átlépést regisztrált a fehérorosz határon. A legtöbb migráns Irakból, Afganisztánból és Oroszországból érkezett. A Fehéroroszországgal szintén határos Lettország és Litvánia is migránsáradattal küzd, utóbbiak az év eleje óta 4170 illegális átlépést észleltek.

Úgy tűnik, hogy a legtöbben Németország felé tartanak, ahol szintén megnövelték a lengyel határon állomásozó tisztek számát, hogy megakadályozzák az érkezőket a belépésben. 

Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés