Ivan Korčok: A magyar állam ezentúl számoljon be a felvidéki magyaroknak juttatott támogatásokról

2021. október 5. 16:52
Szlovákia eltökélt szándéka, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a jó szlovák-magyar kapcsolat érdekében – jelentette ki Ivan Korčok.

A szlovák külügyminiszter ezek után arról beszélt, hogy „az országok közötti aktivitásokat előre egyeztetett feltételekhez kellene igazítani” – számolt be a Ma7.sk.

A szlovák miniszter hozzátette: „a Magyarországot és Szlovákiát is érintő történelmi kérdésekről főleg a történészeknek, és nem a politikusoknak kellene beszélniük”.  Korčok ezután egy rövid írásos dokumentumot nyújtott át a magyar miniszternek,amelyben arra kéri Magyarországot, hogy a Szlovákiára kiterjesztett kormányzati programokat kölcsönös konzultáció és egyeztetés előzze meg a jó kapcsolat érdekében – számolt be a szlovákiai magyar lap. 

Korčok szerint Magyarországnak és Szlovákiának teljes mértékben az 1995-ös, a jószomszédi kapcsolatokról szóló szerződés alapján kellene eljárnia.


A miniszterek megegyeztek abban, hogy „a történelmi eseményeket nem lehet kitörölni vagy elfelejteni, hanem el kell fogadni azokat. Korčok szerint a magyar és szlovák történelemszemélet közötti különbségekhez felelősségteljesen kell viszonyulni, és nem szabad felkorbácsolni az indulatokat. Azt javaslom, hogy ezeket a kérdéseket próbáljuk meg azokra bízni, akiknek ez a hivatásuk, és politikailag nem motiváltak, vagyis a történész szakmára” – jegyezte meg a szlovák külügyminiszter.

Szijjártó szerint az egyes történelmi eseményeket egy-egy nemzet teljesen eltérően ítélheti meg, és ami az egyik számára tragédia, az a másik számára nem biztos, hogy az.

Úgy véli, ezt el kell fogadni, és tiszteletben kell tartani a másik érzéseit.

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem a vízlépcső okoz gondot. Zsilipeléskor a víz arra a kavicságyra esik vissza, ami alatt Közép-Európa legnagyobb édesvíz készlete raktározódott el, a kavicságy mélyülését okozva.

Ebben a mélyülésben leülepszenek a nehézfém és egyéb szennyezések, és az hatással lesz a kavicságy alatti vízkészletre.

Amellett minden csepp folyóvíz is érték, öntözni, Pakson hűteni kell.

Többek között ezt "köszönhetjük" a "jó" Kádár korszaknak (az egyezményt a megépítésről).

Szívből remélem, h. nem lesz olyan kor, melyben a magyar államnak "be kell számolnia" mennyivel és hogyan segíti a Szlovákiában élő néhány százezer magyart, járul hozzá a "magyar világban" épült, a magyar történelemhez kapcsolódó csodálatos műemlékek felújításához.

Nehéz saját történelmet teremteni, saját nemzettel, ahol ennek NINCS alapja.

MINDENKINEK jobb lett volna, ha irdatlan magyar lakta területek nem lettek volna anyaországuktól kényszerrel, hazugságra alapozva elszakítva.

Az Ipoly, mint hajózható folyó és "természetes" határ!!! Ez a Korcik a saját hazája hazugságban, vérben fogant történelmét sem ismeri. Pozsonyligetfalu.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés