Douglas Murray: A kultúrharc Kelet és Nyugat között azzal fenyeget, hogy kettészakítja az EU-t

2021. július 29. 10:54
A liberális nyugati államoknak meg kell tanulniuk együtt élni keleti szomszédiakkal, a brüsszeli beavatkozás nem megoldás – fogalmaz a The Spectator társszerkesztője.

Az Európai Unióban mindig is voltak nehezen összeegyeztethető különbségek – kezdi cikkét a The Spectator társszerkesztője. Szerinte a kétezres években a legnagyobb kérdés Észak és Dél között az volt, hogy hogyan lehetséges összehangolni a mediterrán és a germán monetáris szokásokat. Ezt a kérdést egy újabb szakadék váltotta az utóbbi években, a Kelet és Nyugat kulturális ellentéte. Ez az ellentét Murray szerint az elmúlt napokban újból előjött a magyar gyermekvédelmi törvény kapcsán.

A legfőbb kérdés az szerinte, hogy hogyan lehet a Nyugat-Európai társadalmi attitűdöket a Közép- és Kelet-Európai hozzáálláshoz igazítani, legfőképpen Magyarországéhoz, Lengyelországéhoz és a többi Visegrádi országéhoz.

A szerző megjegyezte, hogy a legújabb vita kiindulópontja, a gyermekvédelmi törvény, nagyon hasonlít a britek 28-as Cikkelyére, amely 1988-tól 2003-ig volt hatályban, s megtiltotta a „homoszexualitás népszerűsítését” Nagy-Britanniában. Szerinte a magyar törvény bár túl széleskörű, valószínű, hogy kudarcot vall, de lehetővé tette az EU számára, hogy ismét megpróbálja megbüntetni Magyarországot.

Murray szerint a melegek egyenlőségért vívott harc az elmúlt években elterelődött egy káros és szükségtelen irányba. Szerinte abban a pillanatban, hogy

megnyerték a harcot Nyugat-Európában, az átalakult azzá, hogy elmossák a szexuális különbségeket és a „transz” ideológiát éltessék.

Természetesen így senkit sem ért meglepetésként, hogy egy a magyarhoz hasonló konzervatív nemzet tiltakozik ezellen az ideológia ellen.

Az ilyen helyzetekben az EU-nak két lehetősége lehet: egyetért a magyar kormánnyal abban, hogy amit a magyar iskolákban tanítanak, az a magyar hatóságok dolga vagy a Nyugat meghallgathatja Közép és Kelet aggodalmait és elgondolkozhat azon, hogy a saját elképzeléseik nem váltak-e túl dogmatikussá és közös nevezőre juthat a szomszédjaival.

Ezek helyett – mint tudjuk – azt az utat választották, hogy Magyarországból példát statuálnak. Ursula von der Leyentől a legkisebb EU tisztségviselőig mindenki beállt a sorba, hogy megtámadják a magyarokat. Ez beleillik abba a brüsszeli elképzelésbe, hogy a magyarok és lengyelek többek között csupán lassú tanulók a liberális iskolában. Emellett beleillik a visegrádiak elképzelésébe, miszerint a liberális Nyugat próbálja ráerőszakolni a nézeteit a vonakodó Keletre.

A társszerkesztő szerint a legrosszabb ebben az, hogy az egész csak

egy óriási figyelemelterelés egy olyan EU részéról, amelynek nagy szüksége van a COVID utáni ügyeinek a rendezésére.

Az EU helyreállítási alapja van veszélyben, amit könnyen kisiklathatnak a kulturális ellentétek.

Az EU úgy véli, hogy bizonyos társadalmi kérdésekben nem engedhet, csupán azt nem veszi észre, hogy így legalább olyan dogmatikussá válik, mint azok a kormányok amiket kritizál. Az utóbbi években az északi gazdaságok megtanultak együtt élni a déliekkel. Most az a kérdés, hogy megtanulnak-e a nyugatiak is együtt élni a keletiekkel.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remekül tudsz óvodás módra feleselni. Vitatkozni már kevésbé.

Látom próbálsz valamit kiizzadni. Ha jól tudom, akkor liberális nézőpontból nem szokás egy bűncselekmény kategóriát pusztán egy csoportra bontva nézni. Mert szerintük nincs cigánybűnözés így konkrétan kategorizálva. Ha ezzel egyetértünk, akkor papi pedofília sincs, csak pedofília általában. Ha kiderül, azt ugyanúgy büntetik, mert köztörvényes cselekedet.

Amit a szülőkről írsz, az egyszerűen marhaság. Ezen az alapon börtönbe kerülhet a szülő, ha a gyerekét az ő távollétében közlekedési baleset éri. A gyerek közelébe kerülő, pedofíl hajlamú felnőttnek nincs a homlokára írva a hajlama. Bombasztikus megfogalmazások helyett próbálj inkább az értelem irányába haladni.

Gondolod, hogy megértik?

A bűncselekményt, bárki követi el, legyen az akár egyházi személy, jelenteni kell.

Az egyház autonómiáját, saját belső rendjét, belső törvénykezését sokáig elfogadták, de 2019 májusában Ferenc pápa a Vos estis lux mundi kezdetű körlevelében rendelkezve új alapelveket fektetett le az egyházban elkövetett bántalmazásokkal kapcsolatosan. Minden egyházmegyében és szerzetesközösségben létrehozták a jelzés megfelelő felületeit, illetve olyan szakértői csoportokat, amelyek a bejelentéseket fogadják.

A rendelet kötelez minden papot és szerzetest, hogy jelezze az illetékes egyházi elöljáróknak a tudomására jutott bántalmazást,illetve bűncselekmény esetében előírja a világi hatóságokkal való együttműködést.

Azt írod: "Sajnos kimaradt az is a törvényből, hogy a megrontott gyermekek szülei fiatalkorú gondatlan veszélyeztetése miatt pár évre börtönbe kerüljenek amiért pedofilok karmaiba lökték őket."

Ez ugye azt jelentené, hogy ha egy gyerek a gyanútlan szülő látókörén kívül kerül pedofíl karmai közé, akkor arról a szülő tehet. Ő lökte a gyereket a pedofíl karmai közé. Bár nem értem, ezt mire alapozod ezt a tömény hülyeséget, de segítek: az lett volna a jó hasonlat, ha mondjuk egy kiránduláson a gyereket a részeg buszsofőr miatt éri baleset. Akkor is azt mondanád, hogy a szülő tehet róla?

Az általad idézett esetben pedig L.L. Junior gyerekét anyja jelenlétében érte baleset, mert az nem figyelt eléggé és a gyerek az úttestre szaladt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés