Franciaországban egyre mélyül az árok a szekularizmus és az iszlám vallás között

2021. július 28. 10:58
A Migrációkutató Intézet elemzése az iskolai szekularizmust és értéksemlegességet vizsgálva arra keresi a választ, hogy valóban kimutatható-e az iszlám szeparatizmus erősödése az iskolák falai között Franciaországban.

A Migrációkutató Intézet arra kérdésre kereste a választ, hogy mi a francia társadalom véleménye a kialakult helyzetről. Keresték a választ arra, hogy az iskolai oktatók rendelkeznek-e a megfelelő eszközökkel és képzettséggel az iszlamizmus feltartóztatásához, és hogy milyen eszközöket vethet be Emmanuel Macron francia elnök kormánya a szekularizmus megerősítéséhez a közoktatási intézményekben hónapokkal a közelgő választások előtt, ahol szavazóinak 76%-a követeli valamilyen módon a laicitás erősítését az iszlámmal szemben.

Ezért is égető kérdés Franciaországban az, hogy mire lehet számítani az állami laicitás törvényi szintű szigorítása kapcsán a 2022-es francia elnökválasztás előtt.

A látványos vallási jelképek iskolai tiltásáról szóló 2004. évi törvény után 2020 őszén került az iskolai laicitás helyzete a politikai viták homlokterébe Franciaországban. Úgy tűnik, hogy összefüggés mutatható ki az iszlám szeparatizmus terjedése, valamint a világnézeti értéksemlegesség és az állami szekularizmus eróziója között a közoktatási intézményekben. Emmanuel Macron kormánya eleinte a szeparatizmus elleni törvénytervezet szigorításával reagált, ugyanakkor az iskolai laicitás kérdése 2021 elejére a kormányzati politikában önálló témává nőtte ki magát. Nem tűnik valószínűnek, hogy a laicitás a 2022-es elnökválasztásig lekerüljön a politikai viták napirendjéről.

A kérdésben meghirdetett országos konzultáció eredményeinek publikálását a laicitást szigorító jogszabálytervezetek követhetik 2021 őszén.

A tanulmány szerint nemcsak a közoktatási intézményekben van súlyos probléma a laicitással, hanem például a párizsi tömegközlekedési vállalatnak is kihívást jelent az iszlám szeparatizmus terjedése a dolgozók körében.32 Másrészt az áprilisban meghirdetett országos konzultáció a laicitásról még nem zárult le, eredményeit egyelőre nem összegezték. Harmadrészt a közvélemény-kutatások szerint a Macron pártját támogató választópolgárok 75%-a szívesen látná a laicitás törvényi szintű szigorítását, például a látványos vallási szimbólumok viselésének tilalmát a közszolgáltatásokat – mint a tömegközlekedés – használó polgárok számára.33 Mindezek alapján elképzelhetőnek látszik, hogy az országos konzultáció eredményeinek publikálását a laicitás szigorítására vonatkozó jogszabálytervezetek követhetik 2021 őszén.

Fotó: Jacopo Landi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés