Borsodi előválasztás: rasszista vállalkozó vs. halottbúcsúztató

2021. július 25. 12:00
A tavalyi időközi választásból megismert Borsod megye 6. számú választókerületében a judapestező, cigányozó jobbikos Bíró Lászlónak a tiszaújvárosi Jézsó Gábor önkormányzati képviselő lesz az ellenfele az előválasztáson, akit az MSZP jelölt.

A lassan teljesen komolytalanná váló előválasztásnak becézett ellenzéki tülekedés néhány egyéni választókerületben (evk.) azért hoz némi izgalmat és tartogat meglepő eseményeket. Ezek többsége a fővárosra igaz, de egy-két vidéki helyen, például Pécsett is érdekes fejlemények vannak. Más okok miatt, de a Borsodi 6. számú evk. is felettébb izgalmas, itt tartották ugyanis tavaly ősszel azt az időközi parlamenti választást, aminek – nem túlzás – a híre a világ sok sarkába eljutott, mégpedig a közös ellenzéki induló, Bíró László miatt, akiről napok alatt kiderült, hogy korábban többször tett rasszista megjegyzéseket a Facebook-oldalán, de a vállalkozásai körül is voltak tisztázatlan ügyek.

Három politikust szemelt ki az MSZP

De az akkori hatalmas botrány nem tántorította a Jobbikot, megint a judapestező politikusával száll ringbe. A Momentum Pelek Dávidot állítja csatasorba – bár egyes információk alapján ő vissza fog lépni –, ennél viszont sokkal izgalmasabb, hogy az MSZP beleáll a küzdelembe. Ez persze nem annyira meglepő, hiszen a körzet legnagyobb települése Tiszaújváros a mintegy 18 ezres lélekszámával, és itt nagyon erősek a szocialisták, a többi baloldali párt gyakorlatilag nem is működik.

Az MSZP három politikust szemelt ki, a jelenlegi, illetve a volt polgármestert (Fülöp Györgyöt, illetve Bráz Györgyöt), illetve Pap Zsolt alpolgármestert, aki mellesleg a párt helyi elnöke. Közülük Bráz ambicionálta igazán az indulást, egy interjúban erre célzott is, de néhány nyilvánosságra került ügy miatt partvonalon kívülre került a politikus. Az ő polgármestersége alatti ingatlanpanamákra derült fény, ezek miatt büntetőeljárás is indult ismeretlen tettesekkel szemben, hűtlen kezelés gyanújával (olcsón adtak el és drágán vásároltak telkeket, néha értékbecslést sem készítettek,

az ügyben egyelőre folyik a nyomozás az iratok beszerzésével, a tanúk meghallgatásával).

Bráz más ügyben is sáros, 2019 májusában előterjesztett egy javaslatot, hogy a város díszpolgárai az életük végéig kapjanak a bizottsági elnökivel megegyező juttatást (ez jelenleg havi 220 ezer forint), szeptemberben, az előző önkormányzati ciklus utolsó ülésén pedig saját magát terjesztette elő erre a címre. Ez jogilag ugyan nem támadható, de morálisan erősen megkérdőjelezhető. Arról nem beszélve, hogy a zárt ülésen megszületett határozatot nem hozták nyilvánosságra, ami viszont már jogszabályt is sért, és csak az adatvédelmi biztos tudta kikényszeríteni, hogy legyen publikus a cím mellé járó juttatás is, és megismerhessék a választópolgárok ezt a történetet is.

Mindig megígérte, hogy nyilatkozik, de nem teljesítette

Az ingatlanügyek persze kissé ráégtek Fülöp György polgármesterre és Pap Zsolt alpolgármesterre is, ezért az MSZP új jelölt után nézett, így jobb híján egy másik önkormányzati képviselőre esett a választás, akit – talán a Momentumot leszámítva – a többi ellenzéki párt és a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogat. Éppen ezért szerettük volna megtudni Jézsó Gábortól, hogy ki is ő igazából, milyen politikusnak tartja magát, miért vállalta el a jelöltséget, mi a véleménye az ellenfeléről, mekkora esélyt ad magának. Többször beszéltünk vele telefonon, és kenetteljes hangján mindig késznek mutatkozott az interjúra, de „éppen akkor” nem ért rá, ehelyett mindig visszahívást ígért, de hiába vártuk, majd nem vette fel a telefont. Egyértelmű, hogy ki akart bújni a beszélgetés alól, de ezt valószínűleg nem volt mersze bevallani. Így kénytelenek voltunk más forrásokból tájékozódni, hiszen az önkormányzati honlapon nincs fenn az önéletrajza.

Ismerősei elmondták, hogy Jézsó valóban olyan ember, aki szeretne mindenkivel jóba lenni, kerüli a konfliktusokat, általában nem mond határozottan véleményt – talán nincs is neki –,

olyan se hús, se hal ember,

ahogy informátorunk fogalmazott. A testületi üléseken alig szólal meg, leginkább csak akkor, ha dicsérni kell a városvezetést, nem derült ki róla, hogy bármihez is értene, de megbízható szereplője a várost irányító gépezetnek, mindig lelkesen nyomja a szavazógombot. A civil életéről annyi tudható, hogy teológiát tanult, a városi szóbeszéd szerint „kiugrott” kispap, otthagyta a katolikus egyházi rendszert, jelenleg polgári temetéseken végez halottbúcsúztatást, korábban a sajószögedi általános iskolában is tanított, de tisztázatlan okok miatt el kellett onnan jönnie. A vagyonnyilatkozata szerint más jövedelemforrása nincs, egy nagykarácsonyi kertes ház egynegyedét tulajdonolja, Suzuki Wagon R+ gépkocsija van. Két gyermeke van, felesége a helyi amatőr színtársulatot vezeti, amely gyakran fellép – díjazás ellenében – az önkormányzat rendezvényein is.

Csak Tiszaújvárosban erős, ezért esélytelen

Jézsó politikai meggyőződése sem túl stabil, 2013 elején ugyanis részt vett a tiszaújvárosi jobboldali véleményformálók alakulóülésén, de sok vizet nem zavart a jelenlétével. Ekkor keresték meg a helyi szocialisták, hogy induljon el a színeikben a 2014-es önkormányzati választáson. S miután Tiszaújváros az MSZP egyik megmaradt fellegvára, akkor és 2019-ben is bejutott a képviselő-testületbe, ahol Tiszaszederkény városrész és az erőmű lakótelepének a választóit képviseli. Egyébként ő is megszavazta azokat az ingatlanügyeket, amelyekről már szó volt, de úgy látszik, ettől nem tartanak a pártban. Ám a szocialista párt általi támogatottsága sem zavarta Jézsót abban, hogy Bíróval közös rendezvényeken szerepeljen, a tavalyi időközi választást megelőzően a Legyen Szederkény vendége programban például

nagyon baráti volt közöttük a hangulat, együtt italoztak, főzőcskéztek a szabadban.

Informátoraink szerint az MSZP-sek Jézsó elindításával csak a lelkiismeretüket akarják megnyugtatni, mert tavaly bevállalták Bírót. Jól jellemzi az állapotokat, hogy a Fülöp György polgármester csak az időközi választást követően három héttel, elsősorban az itteni ellenzék nyomására határolódott el a jobbikos politikustól, mondván, valóban vállalhatatlan kijelentéseket tett, ugyanakkor pedig Pap Zsolt alpolgármester július 13-án elment Bíró egyik rendezvényére (alábbi fotónkon), ami jelzi, hogy jóban akarnak lenni a körzet erős emberével, ha bukik a saját jelöltjük.

(Fotó: Facebook)

Persze nem véletlen, hogy a szocialisták sem gondolják komolyan, hogy Jézsó megverheti Bírót, hiszen ő a választókerület nagyobb részében, Hegyalján egyértelműen hatalmas fölényben van, az MSZP-s politikus csak Tiszaújvárosban és a környékén számíthat jelentősebb számú szavazatra. Jézsó tehát egyértelműen a balek szerepét játssza el ebben a tragikomédiában – fogalmazott az informátorunk.

(Nyitókép: Bal oldalon Jézsó Gábor, középen, hátul Molnár István alpolgármester, jobb oldalon Bíró László a Legyen Szederkény vendége programon; a fotó a tavalyi időközi parlamenti választás előtt készült, Facebook)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mehetsz megint kampányolni a nyilas Bírónak, LOL.

Vajúdtak a hegyek és újra megszülték a tetűcsúszdázó, korrupt egeret.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés