Az EU-ban a felnőttek 57 százaléka kapott már legalább egy adag oltást

2021. június 22. 16:20
Az Európai Unióban a felnőtt lakosság 57 százaléka kapott már legalább egy adag oltást az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Berlinben.

A német politikus Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélése után, kettejük sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az oltási kampány jól halad. Ezt mutatja, hogy EU-s átlagban a felnőtt lakosság 57 százaléka kapott már legalább egy adag védőoltást, teljes oltással pedig 36 százalék rendelkezik. Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: az oltási kampánnyal párhuzamosan a gazdaság újjáépítését is meg kell oldani.

Ennek fő eszköze a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló EU-s program (Next Generation EU – NGEU), amely kivételes válasz egy kivételes válságra.

A Marshall-terv óta ez a legnagyobb gazdaságélénkítő csomag

A folyó áron számítva 800 milliárd euró (280 ezer milliárd forint) forrást biztosító program „a Marshall-terv óta a legnagyobb konjunktúra-élénkítő csomag Európában”, és segítségével az EU modernebbül, megerősödve kerül ki a válságból – fejtette ki a brüsszeli bizottság elnöke. Ursula von der Leyen ismertette, hogy megkezdték az NGEU részeként működő pénzalap, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) feltöltését a tőkepiacról bevont forrásokkal.

Első műveletként a napokban 20 milliárd euró értékben bocsátottak ki kötvényeket.

A túljegyzés hétszeres volt, ami azt mutatja, hogy „hatalmas a kereslet és nagy a bizalom a tagállamok felhatalmazásával a bizottság által kibocsátott kötvények iránt”. Arról is szólt, hogy elfogadták a német kormány tervét az RRF révén Németországnak jutó 25,6 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás felhasználására. A tervet a bizottság után az EU Tanácsának is jóvá kell hagynia. Ez négy héten belül megtörténhet, így Németország már júliusban megkaphatja az első részleteket.

Kiemelte, hogy Németország a források 52 százalékát a digitalizáció, különösen a közigazgatás és az egészségügy digitalizálásának előmozdítására használja fel. Ez minden más tagállamnál magasabb arány – mutatott rá Ursula von der Leyen. Angela Merkel elmondta, hogy azért összpontosítják a források döntő részét erre a területre, mert nagy lemaradást kell behozni. A többi között arról is szólt, hogy a bizottság és a tagállamok együttműködésével minden korábbinál gyorsabban, szédületes tempóban sikerült összeállítani a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló EU-s programot.

(MTI)

Fotó: MTI/AP pool/Michael Sohn

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés