A kínai kormány bírálta az új budapesti utcaneveket

2021. június 4. 11:59
Liu Cuo-kuj, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia európai tanulmányokkal foglalkozó kutatója szerint Karácsony a sajtó és a nyilvánosság figyelmét igyekszik magára irányítani.

Kínában negatív visszhangot keltett a hír, miszerint a Fudan Egyetem tervezett budapesti területén olyan új utcanévtáblákat helyeztek ki, amelyek Kína szempontjából „provokatívak”. A kínai állami médiához tartozó Global Times című lap internetes kiadásában csütörtök este megjelent vezércikk már a címében „Kína-ellenesnek” nevezte Karácsony Gergelyt, miután a főpolgármester szerdán közölte: a IX. kerület Nagyvásártelep városrészében Dalai láma út és Szabad Hongkong út is lesz.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján szégyenletesnek nevezte,

hogy egyes magyar politikusok Kínával kapcsolatos ügyek „felfújásával”

próbálják akadályozni a két ország együttműködését.

A Global Times által megkérdezett kínai szakértők szerint a főpolgármester a „Kína jelentette fenyegetés” sulykolásával valójában politikai befolyását igyekszik növelni.

Veszélyes provokáció

Liu Cuo-kuj, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia európai tanulmányokkal foglalkozó kutatója szerint Karácsony a sajtó és a nyilvánosság figyelmét igyekszik magára irányítani, ám lépése nem fog változtatni azon a baráti hozzáálláson, amelyet a magyarországi fővonal képvisel Kínával szemben. Liu mindazonáltal veszélyes provokációnak nevezte Kína kulcsfontosságú érdekeinek megsértését.

A Global Times vezércikkében kiemelte: Magyarország egyike azoknak a közép- és kelet-európai országoknak, amelyek az utóbbi időben a legaktívabban fejlesztették kapcsolataikat Kínával. A cikk szerint

tavaly Kínából származott a legtöbb Magyarországra irányuló külföldi befektetés,

míg az év első negyedévében a két ország közötti kereskedelem 64,7 százalékkal bővült éves összevetésben. A szerző aláhúzta: Magyarország különösen az Európai Unión belül tett egyértelmű gesztusokat Kína mellett, például amikor ellenezte, hogy az EU szankciókat vessen ki kínai tisztségviselőkre a hszincsiangi emberi jogi kérdések kapcsán. Hozzátetteá: Magyarország az uniós tagállamok közül elsőként kezdte alkalmazni a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni oltóanyagát.

Ellenséges gesztusok

A cikk szerzője úgy értékelte, hogy a baráti viszony ellenére Kínának fel kell készülnie arra, hogy a jövőben is előfordulhatnak időről-időre Magyarországon ellenséges gesztusok. Ezekért részben az amerikai befolyást tette felelőssé, rámutatva, hogy az elmúlt években Washington arra hangolta szövetségeseit, hogy Kínával ápolt kapcsolataikban nagyobb hangsúlyt kapjon az ideológiai vetület.

(MTI)

 

Nyitókép: Facebook

Összesen 212 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kínaiak okosabbak, meg NT Karácsony és a Baranyi.

Már ellenzékből is sikerült (teljesen felesleges!) külpolitikai zavart kelteniük.
Gratulálok.

Több országban van kínai egyetem.
Most a németeket is félted a kínaiaktól? No legnagyobb kereskedelmi partnere Kína.
Az USA államadósságának nagy része kínai kézben van. Őket is félted?
Ha az USA építene vasutat, azt szeretnéd?
Az usa nem tiporja az emberi jogokat?
Van egy tippem: az USA előbb lesz őskommunista, mint Kína

Pontosan. OV évekkel ezelőtt szólt, hogy a világ újra felosztása várható. Most történik. USA zaliduk a belső valsagai miatt. Az EU szintén belső feszültségekkel küzd a bizottság és az ép között. Kína ma is egységes.
Ők lesznek a világhatalom. Akár tetszik, akár nem.
Aggasztónak az EU belső feszültségei. Ha kirobban egy világháború, megint, harmadszor is az EU bűne lesz........olyan szörnyű.......egy ilyen békétlen kontinens........

Ez is mutatja, hogy mennyire keresztény a Fidesz-KDNP kormány...

Szörnyű lenne a külpolitikának, az biztos. A tanító mester, a Gyurcsányi arab terroristák ott, a szerencsétlen Gergő a kinaikakat támadja.......
Bezárnak minket abba a buborékba, amiben ők élnek.

Budapestnek persze jól jött a tízezerszámra ide érkező kínai turista.

Donald Trump Facebook accountja út?

Megölt indiánok tere.

Valóban, már a Horn kormány alatt megkezdődött a kínaiak tömeges betelepedése, emlékezzünk a 4 Tigris piac korszakára, ma már ezeknek a második generációja nő fel itt, akik itt jártak óvodától egytemig és anyanyelvi szinten beszélik a magyart. A 90-es évek közepén mindig hosszú kínai sorok kígyóztak a Városligeti fasori idegenrendészeti hivatal előtt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés