Kiakasztotta a svéd exkormányfő második világháborús tweetje a dánokat és a norvégokat

2021. április 13. 13:52
Megkérdőjelezte, hogy mekkora ellenállást tanúsított a két ország Hitler ellen a második világháborúban.

A Svédországot 1991 és 1994 között irányító Bildt Dánia és Norvégia megszállásának 81. évforduló alkalmából tweetelt, mégpedig a következőket:

1940-ben Svédország védelmi erői éppen nem kaptak volna csillagos ötöst de Norvégiánál és különösen Dániánál mindenképpen jobban voltak. Ha anno Adolf Hitler Svédország megszállása mellett dönt, na az harc lett volna”

idézi a bejegyzést az Euronews, amely erős nemtetszést váltott ki a két érintett államban: Norvégia és Dánia megkérdőjelezte a svédek semlegességét a második világháború alatt.

Jan Aage Fjortoft volt norvég labdarúgó a következőket írta: „Svédország hagyta a náci Németországnak, hogy katonákat és fegyvereket szállítson az országon keresztül Norvégiába.

Svédország volt miniszterelnökének a hét legidiótább tweetjét sikerült megírnia.”

Ugyancsak nemtetszésének adott hangot a Sylvi Listhaug, a Norvég Haladás Párt elnökhelyettese. „Ha még valaki azt tette volna a második világháborúban, amit Svédország, akkor Hitler győzött volna” – írta.

Carl Bildt 2006 és 2014 között Svédország külügyminisztereként is tevékenykedett, miniszterelnöki ideje alatt pedig a liberális Mérsékelt párt vezetője volt.

Nyitókép: Soeren Stache / DPA / AFP 

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A megszállt Dánia volt Hitler kirakatállama.

A francia ellenállásról is lehet szó:
Az úgynevezett ellenállás létszáma a háború után virágzott, mert alatta még a kollaboráció virágzott. Maga Sartre, a "nemzeti legenda" is avval volt elfoglalva, hogy színdarabjait színpadra vitesse Párizsban a német cenzorok jóváhagyásával. Sartre kijelentette: "Sohase voltunk olyan szabadok, mint a német megszállás alatt." Ettől eltekintve a béke biztonságában a nőkre törtek és a németekkel randevúzókat kopaszra nyírták és megalázták nagy bátran.

Ha Mari néninek farka lett volna, akkor Ő lett volna a Pista bácsi.

A Magyarországnál sokkal nagyobb és erősebb hadsereggel rendelkező Lengyelországot kb 2 hét után leverték Németország csapatai, majd a német támadás kezdete után 2 héttel a Szovjetúnió hadai.
Hollandia, Belgium, Dánia, Norvégia sem voltak képesek tartósan ellenállni a német hadseregnek.
A dán hadsereg 3 órai ellenállás után adta meg magát a Wehrmachtnak.

A gazdag, hatalmas gyarmatbirodalommal megáldott Hollandia 1940 májusában négy napi ellenállás után megadta magát a német osztagoknak.

Bofors 29 M 8 cm-es légvédelmi ágyú: a svéd Bofors-cég licence alapján 1929-től a MÁVAG által gyártott légv. lg. Javított változata a 29/38 jelzést viselte.

Ezek gyárilag, valamiképp elfuserálódtak, sajnos.
"Ha anno Adolf Hitler Svédország megszállása mellett dönt, na az harc lett volna”"
Kb. egy napig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés