„Nem tartottalak vissza. Bűnös vagyok”: 80 éve lett öngyilkos Teleki Pál

2021. április 3. 8:30
Írta: Sal Endre
„A gazemberek oldalára álltunk...” Napra pontosan 80 esztendeje, 1941. április 3-án, hajnalban ölte meg magát a pisztolyával gróf Teleki Pál, Magyarország miniszterelnöke.

Teleki Pál halálhíre aznap, már kora délelőtt terjedt a fővárosban. A korabeli lapok szerint 9 óra 15 perckor a Magyar Távirati Iroda a következő, szűkszavú közleményt adta ki: „Széki Teleki Pál gróf, magyar királyi titkos tanácsos, magyar királyi miniszterelnök, ma éjjel tragikus hirtelenséggel elhunyt”. A hírt percekkel később bemondta a Magyar Rádió is, majd ettől kezdve gyászzenét közvetített.

Az újságok természetesen megpróbáltak mindent megtudni a halál körülményeiről, és a miniszterelnök utolsó napját is feltérképezték. Ezek szerint Teleki Pál még szerda reggel elvégezte a szokásos napi sétáját, később a minisztertársaival tárgyalt, majd a képviselőházba ment. Innen kiautózott a János-szanatóriumba, ahol minden nap meglátogatta a nagybeteg feleségét. A délutáni órákban fontos tárgyalások foglalták le, majd a Bazilikába autózott, ahol lelkigyakorlaton vett részt. A templomban igen hosszú ideig maradt és elmélyülten imádkozott. Este fél kilenckor ismét politikai megbeszélést tartott Bárdossy László külügyminiszterrel, mintegy fél órán át beszélgettek. A külügyminisztériumból még egyszer kiment a felesége betegágyához, majd megérkezett a Sándor-palotába.

Teleki Pál egy 1940-ben készült felvételen (Fotó: Fortepan/Vass Károly)

 

Késő este volt már, amikor nyugodni tért, s azt az utasítást adta inasának, hogy reggel, háromnegyed hétkor keltsék fel. Mint mondta, csütörtökön délelőtt a cserkésztisztek lelkigyakorlatán akar részt venni. Ezért az inas ki is készítette a miniszterelnök cserkésztiszti egyenruháját. Aztán reggel az inas belépett a szobába,

„felnyitotta a zsalugátert, s a világosságnál, a kora reggeli napsütés aranyfényében viaszsárga arccal, holtan találta ágyában a miniszterelnököt.”

Az öngyilkosság megdöbbentette a közvéleményt, ám akik netán gyilkosságot emlegettek volna, azokat is hamar lehűtötte az orvosszakértők véleménye, amelyet részletesen ismertettek a másnapi lapok. Dr. Bakay Lajos egyetemi tanár és dr. Levitzky Károly rendőrfőorvos vizsgálta meg az elhunyt miniszterelnököt, majd az alábbi közleményt adták ki. „A holttestet megvizsgálván, kitűnt, hogy jobb oldalt, a nyakon, a jobb kéz mutatóujjával érintkezésben egy nagy típusú, Browing-revolver fekszik. Az ágy párnája tele van véralvadékkal, amely kétoldalt lecsurgott. Jobb oldalt a halántéktájékon, a hajas fejbőr szélén találtuk a behatolási nyílást, amelyet megpörkölt és összecsapzódott haj körít. A nyíláson át roncsolt agyvelőrészek ürültek ki. A kimenési nyílás a bal halántékfalcsonti tájékon látható, körülbelül kétpengősnyire tátongó, szintén véralvadékkal és agyrészekkel telt. A fej tájékának megfelelőleg, a falon fillérnyi nyílás látható, amelynek környéke a falon tapadó agyroncsokkal borított. A holtest vizsgálata azt mutatta, hogy a halála korai hajnali órákban következhetett be. Az öngyilkosság ténye minden kétséget kizárólag megállapítást nyert.”

A miniszterelnök haláláról természetesen Horthy Miklós kormányzót is értesítették, aki a helyszínre sietett. Délután negyed öt táján a Szent János-szanatóriumból betegszállító gépkocsin a miniszterelnökségre vitték gróf Teleki Pál özvegyét is. Mintegy fél órát töltött férje halálos ágyánál, majd visszatért a szanatóriumba. A miniszterelnök holttestét öt órakor koporsóba helyezték, fekete, zsinóros, magyar ruhába öltöztették és kezébe édesanyjának ezüst keresztjét tették. Háromnegyed hatkor a BN 444 rendszámú halottszállító gépkocsi vitte el a miniszterelnök érckoporsóját.

A másnapi lapok természetesen az öngyilkosság okát kutatták. A 8 Órai Újság például a következőket írta: „Egy régóta húzódó lelki depresszió kirobbanása okozta ezt a magyar történelemben is szinte példa nélküli tragédiát.” A Magyarság című újság magánéleti gondokat emlegetett:

„Az utóbbi napokban csak fokozta a lelki depressziót a miniszterelnök feleségének súlyos betegsége, mely komolyra fordult”.

Kétségtelen, Teleki Pált nagyon megviselte, hogy a felesége – akivel 33 éven át voltak házasok – súlyosan megbetegedett, s azt is tudni lehet, évtizedek óta vesebaj gyötörte a miniszterelnököt.

A 8 Órai Újság beszámolója Teleki Pál temetéséről. Fotó: Arcanum/8 Órai Újság

 

Teleki Pál régóta húzódó, depresszióba hajló lelki tusájára utalt az a levél is, amelyet Incze Péter, miniszteri tanácsos, Teleki Pál elsőszámú bizalmasa, személyi titkár hozott nyilvánosságra a tragédia után. A halála után felbontandó búcsúlevelet 1929. január 8-án írta Teleki.

A levélben szerepelt, hogy a temetése ne csak a legegyszerűbben, hanem titokban, reggel 7-kor történjék, „azon a papon kívül csak Te vegyél részt” – írta Teleki. „A Távirati Iroda útján közzéteendő, hogy koszorút senki ne küldjön és a temetésre senki ne jöjjön el. A cserkészek és egyetemi ifjak röviden értesítendők, hogy maradjanak otthon. Az egyetem értesítendő, hogy nem onnan temetnek. A professzorok maradjanak otthon. Vigyenek ki előbb a halottasházba, hogy itthon ne zavarjak. Gyászjelentés nem nyomtatandó. Síromra sem most, sem később emléket ne tegyenek. A szokványos temetési gondoskodáson kívül másról ne gondoskodjanak. Barátságodat még egyszer szívből köszönöm. gróf Teleki Pál.”

Csak utóbb derült ki, hogy

a miniszterelnök április 3-án is több búcsúlevelet írt,

ám ezek akkoriban nem kerültek nyilvánosságra. A Horthy Miklósnak írt búcsúlevele is csak az ötvenes években. Ebben Teleki egyértelműen fogalmazott az öngyilkosság indokával kapcsolatban: „Főméltóságú Úr!  Szószegők lettünk – gyávaságból – a mohácsi beszéden alapuló örökbéke szerződéssel szemben. A nemzet érzi, és mi odadobtuk becsületét. A gazemberek oldalára álltunk – mert a mondvacsinált atrocitásokból egy szó sem igaz! Sem a magyarok ellen, de még a németek ellen sem! Hullarablók leszünk! A legpocsékabb nemzet. Nem tartottalak vissza. Bűnös vagyok. Teleki Pál” Teleki a jugoszlávokkal hónapokkal korábban kötött örökbarátsági szerződés megszegésére utalt a búcsúlevelében, s arra, hogy Magyarország átengedte a Jugoszláviát lerohanó német csapatokat.

2019-ben nagy szenzációt keltett, hogy Teleki Incze Péternek címzett búcsúlevele is előkerült az egykori személyi titkár hagyatékából. Ebben az embergyűlöletét jelölte meg az öngyilkosság okaként.

Összesen 467 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

azon keves vezetok egyike akinek volt lelkiismerete

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2021. április 3. 11:25

Minek hülyéket beszélni?
Az ausztráliai közszolgálati rádióban foglalkoztunk egy alkalommal Teleki Pállal. Az adás után felhívott egy hallgatónk, a Perth-ben élő Pál Jenő villanyszerelő, aki 1941-ben inas volt, és elmondta a következőket (betühíven):

„Kaptunk egy alkalommal ordrét (rendelést) tőle, mert mi voltunk a házi villanyszerelője, és többször jártam már nála. Kérte, hogy szereljünk be az irodájába és a hálószobájába vészcsengőt, annak ellenére, hogy már volt csengője a hálószobában és az irodában le a portáshoz. De ez egy vészcsengő, ami azt jelenti, hogy erősebb csengő.
A vezetékeléssel már megvoltunk, én szereltem Teleki Pál íróasztala alá a gombot, hogy a térdével is meg tudja nyomni. Kifejezetten azt kérte, hogy oda tegyem. A munkát nem tudtuk teljesen befejezni, mert nem volt nálunk a battery (akkumulátor) és a csengő.
Ez volt előtte való nap. Másnap reggel körülbelül 7 óra után megjelentünk hármasban (egy segéd és két inas), hogy befejezzük a munkát. Amikor csengettünk a portáshoz, kétségbeesetten kinyitja és mondja ijedten, hogy mi történt az éjszaka folyamán.
Úgy este 8 óra tájban jött két német, de nem emlékszem rá hogy mit mondott: civilben vagy egyenruhában. Azt is mondta, hogy Gestaposok voltak, tárgyalni akartak Teleki Pál gróffal, ezért beengedte őket. Éjfél után, amikor kiengedte őket, fölment az irodába, és ott találta Teleki Pál grófot holtan.
Ez az egész, amit én abban az időben tudtam, mert nem olvastam újságot, nem is érdekelt nagyon a politika, de akkoriban ez nagyon megütött engem és nem tudtam soha elfelejteni.”

Miután így megismertem hallgatónk történetét egy telefon-interjút is felvettem vele a témában. Leadtuk természetesen Ausztráliában, de leadtuk Magyarországon is a Kossuth-rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Ez akkor lenne igaz, ha Teleki - vitathatatlanul tisztességes levele ezzel indít:
Gazemberek ellen. A gazemberek oldalára álltunk...
Mert a teljes igazság ez.
Világos bizonyítéka, nem én írom, tény: Churchill az öngyilkosság hírének hallatán kijelentette:
A háborút lezáró béketárgyalásokon egy széket üresen fogunk hagyni, Teleki emléke előtt.
Aztán az üres szék valahogy eltűnt, talán a szovjet "felszabadítók"eltüzelték, mint a barokk bútorokat, zongorákat ecetera megszokták.
Aki pedig nem tartja az ígéretét, az: GAZEMBER,
Ezért tévedett Teleki, pontosabban a történet így lett volna teljes.
Ám ő egyoldalúan érvelt, kizárólag a magyar érdekek alapján, nem vette figyelembe a nagy számú magyar zsidó lakosság érdekeit.
No, ebben döntsön bárki:
helyesen fogalmazott, vagy helytelenül.
És akkor még a "magyarországi" - és nem magyar - zsidóságról nem is beszéltünk.
Úgyhogy, itt sakk és matt annak, aki igazságot akar tenni, vagy később, ma megítélni.
Nem lehet.
És ugyanakkor - ez a magyar nemzet csapdája, e miatt a csapda miatt, - a kárpát-medencei zsidóság asszimilációja okán büntetett bennünket a demokratikus Nyugat, amely annyira volt demokratikus, mint Rothschild pénze és érdekrendszere, és ez ma sem változott.
És ez ellen Teleki sem tehetett semmit, mert ezt a történetet egy másik sakktáblán tologatta le a Rothschild-klán.

Nem zárom ki az öngyilkosságot, de kétségesnek tatom.

1. Az előkerült ,,Búcsúlevélnek,, tartott dokumentum nem egyértelmű, hogy búcsiplevél. Lehet az is, hogy a tisztségéről lemondó levél melléklete. Nekem a dátumozás is kétséges. Nem zárható ki, hogy korábban íródott.

2. Miért 1950 évben került elő, miért nem közvetlen a halála után?

3. Teleki Pál vallásos volt és a megelőző napi tevékenysége sem utal arra, hogy zavarodott elmeállapotban lett volna.

4. Nagyon szerette az édesanyját, feleségét így számomra elképzelhetetlen, hogy tőlük ne búcsúzott volna el.

5. A temetéséről való rendelkezés sem egyértelműen utal az öngyilkosságra. Az sem zárható ki, hogy azt gondolta meg fogják gyilkolni. A pszichés betegsége erre is akár bizonyíték is lehet.

6. Számomra egyértelmű csak az lenne, ha a búcsúlevél tartalmazná, hogy véget vet az életének, mert a ránehezedő erkölcsi terhet nem tudja elviselni.

A link nem működik.
Én is adok egy linket. Az ebben írtakon is érdemes elgondolkozni.
https://horthykorszak.blog.hu/..

A villanyszerelő inasról még annyit, hogy 1956-ban disszidált és került Ausztráliába, ahol egész életében villanyszereléssel foglalkozott.

1941 áprilisában már, jó okkal, az Anti-Komintern Paktum tagjai voltunk. Tehát az "oldalra állás" már nem is merült fel.

Nem tudom milyen rossz oldalra állásról beszélt Teleki, amikor a jugoszlávok egymást nyírása kétszer is bekövetkezett, míg Jugoszlávia végleg a történelem szemétdombjára került.
A másik szemétdomb várományos, a Szovjetunió pedig már mintegy 26 millió idő előtt, erőszakosan elpusztított áldozatnál tartott 1941 közepére. (R: J. Rummel: Soviet Genocide and Mass Murder since 1917, Transaction Publisher, 1990.)

A bécsi döntésekről megemlékezhetnénk, a második: 1940. augusztus 30.

A szovjet kommunisták halálteljesítménye a következő korszakok végére, göngyölve:

A polgárháború idején 1922 végére: 3,284,000
A NEP korszak 1928 végére: 5,484,000
A kolhozosítás, éhhalál 1935 végére: 16,924,000
A Nagy Terrorral 1938 végére: 21,269,000
A sztálini foglalással 1941 közepéig: 26,373,000
A világháborúval, 1945 közepéig: 39,426,000
A háború után 1953 végéig: 55,039,000
A poszt-sztálinista kor 1987 végéig: 61,911,000

Forrás: R. J. Rummel: Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Szovjet népirtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publisher, 1990.

Innen látszik, hogy például Hitler hatalomra jutásakor a szovjet halálteljesítmény körülbelül 12,000,000 erőszakosan, idő előtt elpusztított embernél tartott, míg hadba lépésünkkor már 26,373,000-nél.
Mikor is hoztunk be ekkora gyilkolási előnyt? Ha a válaszod rossz, ott egy jó erős kötél.

A kommunista terror és annak export orientáltsága csak a hadbalépést okozta. Az agyad logikai lépéseket hagy ki?

Tízéves kortól felfele ilyen kérdést már nem tesz fel egy emberi lény.
A szovjetektől való félelmet eldöntötték a történelmi előzmények:
1.Az orosz gyarmatbirodalom, amikor a történelem során először vált határossá
Magyarországgal 1939-ben, Lengyelország keleti (nagyobbik) felének elfoglalásával, akkor éppen Hitlerrel volt szövetséges és gyűrte le ezen kívül
Észtországot, Lettországot, Litvániát, Észak- Bukovinát és Besszarábiát. Finnországot is megtámadta és vett el tőle területeket.
Idegességre volt okunk, pláne mivel közelebb voltunk az orosz medvéhez, mint
például Ausztrália, amely tanulva az orosz terjeszkedési hajlam történelmi
trendjéből, már az 1860-as évektől partvédő műveket épített ellene. A
történelmi tapasztalat levonása felvilágosít arról, hogy ki is a gyilkos
agresszor.
2.Egyébként az orosz birodalmi terjeszkedés volt az, amiről Fridhjof Nansen, norvég sarkkutató és Nemzetek Ligája (Népszövetség) megbízott, állította: "Oroszország az 1500-as évektől kezdődően minden hét évben egy norvégiányi területet kebelezett be."
(Ezen, addig megállíthatatlan terjeszkedés érte el határainkat is 1939-ben. Ráadásul úgy, hogy a Vörös Hadsereg éppen a Wehrmacht szövetségese is volt. Egyetlen valamirevaló döntéshozó sem hagyhatta ezt figyelmen kívül.)
3. “Az oroszok már öt évszázadon keresztül próbálják országuk végső határát meglelni, de sehogy sem sikerül.”
(A. L. Kennedy, The Quarterly Review, 1947. január)
4. Humanitárius ok: Hitler hatalomra jutásakor a szovjet halálteljesítmény körülbelül 12,000,000 erőszakosan, idő előtt elpusztított embernél tartott, míg hadba lépésünkkor már 26,373,000-nél.
Forrás: Rummel: Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Szovjet népirtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publisher, 1990.
5. Tagja voltunk, jó okkal, az Antikomintern Paktumnak. Megelőzve ezzel a nyugati világ jórészét. A kommunistaellenes szerződéshez 1939 februárjában csatlakoztunk. A Komintern a kommunizmus nemzetközi elterjesztésének szervezete volt.
Folyt. köv.

6. Egy négy évvel korábbi felébredés akkor most jobb vagy rosszabb, Mr. Churchill?:
„Napokkal Németország kapitulációja után, 1945 májusában,
Churchill elrendelte egy a szovjetek elleni haditerv elkészítését. 1944 folyamán a Whitehall hidegháborúja még csak titkosszolgálati előjelzésekre koncentrált, mostanra azonban már a cselekvés lett a téma.
Churchill kifejezett célja a „Szovjetunió kiküszöbölése”
volt. A haditerv fedőneve az „Elképzelhetetlen Hadművelet” lett és csak 1999-ben vették le a titkosítását. A terv brit és amerikai
csapatok százezreivel számolt, akiket százezer újra felfegyverzett német katona
támogatott volna abban, hogy meglepetésszerű támadást intézzenek a háborúban kimerült keleti szövetséges ellen.
Miközben a Királyi Légierő szovjet városokat támadna Észak-Európa-i
támaszpontokról.”
(Forrás: Richard J. Aldrich, The Hidden Hand, Britain, America and Cold War Secret Intelligence (Az eldugott kéz, Anglia, Amerika és a hidegháborús titkosszolgálat), The Overlook Press, 2001, 57-58.old.)
7. Winston Churchill egy vezércikket írt Cionizmus kontra bolsevizmus címmel, amely az Illustrated Sunday Herald-ban jelent meg (1920. február 8). Ebben az írásban, amely nyomatékosította, hogy a cionizmus és a bolsevizmus „harcban áll a zsidó nép lelkéért”, felszólította a zsidókat, hogy tagadják meg a „bolsevik konspirációt” és tegyék világossá, hogy „a bolsevik mozgalom nem zsidó mozgalom”.
Ugyanakkor kifejtette:
(A bolsevizmus) a zsidók között semmi esetre sem új. Már Spartacus-Weishaupt-tól kezdve, Karl Marx-on át egészen Trockíjig (Oroszország), Kun Béláig (Magyarország), Rosa Luxemburgig (Németország), Emma Goldmanig (USA), ez a világraszóló összeesküvés a civilizáció megdöntésére és a társadalom átépítésére, a korlátozott fejlődés, a rosszindulatú irigység és a lehetetlen egyenlőség alapján, folyamatosan nő.
8. „A szövetséges nagyhatalmak együttesen és külön-külön is meg fogják bánni azt a tényt, hogy nem tudtak tenni több elhatározott és több együttes akciót a bolsevista veszély megsemmisítésére, mielőtt az túl erőssé nőtt.” (Winston Churchill, 1920. február 14.)
Bár nem voltunk nagyhatalmak, az egyikkel fegyvertársként megpróbáltuk körülbelül húsz évvel később.
9. A teheráni háborús csúcstalálkozón 1943 novemberének végén Roosevelt amerikai elnök önigazoló hangulatban közölte reményét Sztálinnal: “Isten a Szövetségesek oldalán áll.” De Sztálin helyre tette: “Az enyémen az Ördög áll, aki egy jó kommunista.” (Nat Geo dokumentumfilmből)

Az Ördög uralma, vagy ahogy Reagan amerikai elnök nevezte a kommunizmust 1983-ban: a „gonosz birodalma” ellen nem nemes dolog küzdeni 1917 óta bármely adandó alkalommal?
Háborús bűnös-e az, aki Ronald Reagan amerikai elnöknél 42 évvel korábban ismeri föl azt, hogy a "gonosz birodalma" megérkezett a határra?

"Valójában Bárdossy nem szegte meg a Teleki-féle szerződést, mivel a Jugoszláv határon 1941. április 6-án felvonuló magyar-német haderőből csak a német kontingens hatolt be Jugoszláviába, és Bárdossy még akkor sem üzent hadat Jugoszláviának, amikor április 6-a és 10-e között a jugoszláv légierő több alkalommal bombázott magyar területeket. Április 10-én azonban az önálló horvát állam kikiáltásával Jugoszlávia de facto megszűnt létezni, és a magyar csapatok 11-én léptek a Délvidék területére." (Wiki, Bárdossy címszó, 2021. április 3-i hozzáféréssel)

Valami csak annak lehet unalmas, aki ismeri az anyagot. Rólad ezt nem lehet mondani.
Hogy miért irreleváns egy bejegyzés azt be kell bizonyítani. Valamint azt is, hogy miért bűnös valaki vagy valakik. Vagy csak a rágalmazásig tudsz eljutni? Az ugyanis a legkönnyebb.

Miért lett volna legitim? Még a lengyelek se gondoltál így:
Egy nyugalmazott szovjet hírszerző vezérőrnagy, Lev Szotszkov szerint dokumentumok kerültek elő arról, hogy Sztálin, a nyugatiakkal folyó tárgyalásai során, már 1939-ben felajánlotta, hogy a következő erőkkel csatlakozik Angliához és Franciaországhoz egy németellenes háborúban:

120 lövészhadosztály,
16 lovashadosztály,
legalább 9,000 páncélos,
5,000 nehézlöveg
és 5,000 harci repülőgép.

A feltétel: hogy Lengyelország garantálja e csapatok átengedését. (Amire Lengyelország nem volt hajlandó)
Forrás: The Telegraph, 2008. október 18.

1. Tehát miért is lett volna legitim?
2. Mert tudták, hogy mit képvisel a bolsevizmus:
„A szövetséges nagyhatalmak együttesen és külön-külön is meg fogják bánni azt a tényt, hogy nem tudtak tenni több elhatározott és több együttes akciót a bolsevista veszély megsemmisítésére, mielőtt az túl erőssé nőtt.” (Winston Churchill, 1920. február 14.)

Az állami terrort valóban nem Sztálin találta fel. Azt már feltalálta a Francia Forradalom amely példaképül szolgált minden kommunistának.

Kik fokozták a nép nyomorát?
Sztálin 1941. november 17-ei, 0428 számú parancsa.

„A Legfelsőbb Főparancsnok megparancsolja:
1. Minden település, amelyekben német csapatok tartózkodnak, a főarcvonaltól 40-60 km mélységben és az utaktól 20-30 kilométerre jobbra és balra rombolandók és felgyújtandók. A megadott rádiuszban a megsemmisítéshez a légierők bevonandók, a tüzérségi- és gránátvető tüzet szélesen alkalmazni, ugyanígy be kell vetni a felderítés különítményeit, a sífutókat és a partizán csoportokat, amelyek benzines palackokkal vannak felszerelve.
A vadászkülönítmények túlnyomórészt a német hadseregtől zsákmányolt egyenruhákba legyenek öltöztetve, és így hajtsák végre a megsemmisítő akcióikat. Ez szítja a fasiszta megszállók elleni gyűlöletet, és megkönnyíti a fasiszták mögötti területeken a partizánok toborzását. Ügyelni kell arra, hogy túlélők maradjanak vissza, akik a németek rémtetteiről tudósítani tudnak.

2. Ebből a célból minden ezredben 20-30 fős vadászkülönítményt kell létrehozni, abból a célból, hogy a robbantásokat és a gyújtogatásokat (lángba borításokat) a településeken végrehajtsák. A települések megsemmisítésére, ezen akciók végrehajtásához bátor embereket kell kiválasztani. Különösen azokat, akik az ellenség egyenruhájában a német vonalak mögött településeket semmisítenek meg, kitüntetésekre kell előterjeszteni. A lakosság körében elterjesztendő, hogy a falvakat és településeket a németek azért gyújtották fel, hogy a partizánokat büntessék.”
Forrás: Szakály Sándor: Egy sztálini parancs – kommentár nélkül, Szivárvány magazin, Chicago, 1997/3.

Szóval a rágalmazást választottad. Vagy minden gazember első jelét, a kettős mércét.

Leleplezés volt? Tehát bevallottan tényismeret nélkül beszélsz? Mindegy, a rágalmazás esete fennforog.

Állami terrorról volt szó nem önkényurakról. Viszont Sztálin valóban tanult Rettegett Ivántól.

Igazad van, humanitárius közbeavatkozás, mert ha sikerült volna a kommunizmust helyben elfojtani, nem terjedt volna el a világon 148 millió életet időelőtt, erőszakosan kioltva.

Világos idézetek félreértelmezése, ne adj isten nem értése, már a gyengeelméjűség jele és nem erkölcsi kategória.

Hát ezért:
Churchill az angol alsóházban, 1946. november 2.-án: "We killed the wrong pig." (A rossz disznót vágtuk le.)

Az én erkölcsi magasságomról itt egy szó sincs. Ezek szerint viszont a szövegértésedről van.

Akkor vitatkozz a Wiki State Terrorism (állami terrorizmus) szócikkével:
The original general meaning of terrorism was of terrorism by the state, as reflected in the 1798 supplement of the Dictionnaire of the Académie française, which described terrorism as systeme, regime de la terreur.[21]

Azt hiszem az okozza a fennakadásodat az "orosz" szón, hogy az angol szövegek gyakran a Szovjetuniót is csak a régi terminológiával nevezik: Russia (Oroszország, sőt Orosz Birodalom)

A zsidó hadparancsok is tények:
A zsidók már 1933. március 23-án hadat üzentek Németországnak.
"The Israeli people around the world declare economic and financial war against Germany. Fourteen million Jews stand together as one man, to declare war against Germany. The Jewish wholesaler will forsake his firm, the banker his stock exchange, the merchant his commerce and the pauper his pitiful shed in order to join together in a holy war against Hitler's people."
(Daily Express, March 24, 1933.)

Az első két mondat is elég: Izrael népe az egész világon gazdasági és pénzügyi hadat üzen Németországnak. Tizennégy millió zsidó egy emberként üzen hadat Németországnak.

Ezért nem látod már a Szovjetuniót. A brit és francia gyarmatbirodalmat se. Nem csak háborút, de világháborút kezdtek.

Azt tőle kérdezd meg, vagy a levelek hamisítóitól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés