A Deutsche Wellének a budai vár felújításáról is a zsidóüldözés jut az eszébe

2021. március 6. 9:00
V. Naszályi, Ungváry, holokauszt, Horthy-nosztalgia – budapesti riportot készített a német közmédia, amiből kiderül: a Vár és a Kossuth tér felújítása a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka, a zsidók pedig újra félnek.

A magyar kormány budapesti építkezéseiről készített nemrég riportot a Deutsche Welle. A német közszolgálati médium

a budai várban zajló munkálatok és a Kossuth Lajos tér átépítése kapcsán igyekszik bizonyítani, hogy a magyar kormány szélsőségesen nacionalista,

értékei pedig szembemennek az Európai Unió által vallottakkal.

A riportban rögtön elhangzik, hogy a kormány „kisajátítja a város tulajdonában lévő ingatlanokat”, ami kapcsán V. Naszályi Mártát, az I. kerület ellenzéki polgármesterét szólítják meg, akit nagyon elkeserítenek az építkezések. A polgármester szerint a kormány rossz társadalmi üzenetet közvetít, ő pedig nem akarja az 1944-es állapotában látni a Várnegyedet. „Ez a kormány önkényes, diktatórikus, a társadalom érdekeivel szembemenő döntése volt” – panaszkodik a politikus.

A folytatásban V. Naszályi „véletlenül” találkozik egy helyi lakossal, Wagner Tamással, akit szintén nagyon elszomorítanak a fejlemények. A férfi és a polgármester közösen sajnálkoznak, megállapítva, hogy már semmit sem lehet tenni a beruházásokkal szemben. Wagner attól tart, hogy a környék hamarosan élhetetlenné válik a lakók számára, arról nem is beszélve, hogy az építkezések nagyon sokba kerülnek.

A budai vár után a Kossuth („koszút”) téren folytatódik a szörnyülködés,

a tér a DW szerint ugyanis szinte majdnem úgy néz ki, mint 1944 márciusában. Ekkor a Hitlerrel szövetséges Horthy Miklós kormányozta hazánkat

– segít kontextusba helyezni a másodjára elhangzó évszámot a narrátor.

A következő megszólaló Ungváry Krisztián történész, aki arra mutat rá, hogy a Nemzeti Vértanúk Emlékművének első és második – utóbbi 2019-ben történt – felavatása között nagyon sok hasonlóságot lehet találni. A riport ezután Kövér László házelnök avatóbeszédét idézi, amiben Kövér arról szól, hogy Magyarországot idegengyűlölőnek és homofóbnak tüntetik fel, amiért ragaszkodik a hagyományaihoz. Ungváry szerint Kövér beszédében egyenlőségjelet tesz a mai ellenzék és a terroristák közé, pedig a hasonló pártok Nyugat-Európában több helyen is kormányon vannak.

„Miért kellene Magyarországnak az Európai Unió tagjának lennie, amikor itt teljesen más elveket terjesztenek, mint amiket az Európai Unió képvisel?”

– hangzanak a történész szavai német fordításban. Ungváry Krisztián egyebekben nem érti, Orbánék miért ragaszkodnak annyira az 1940-es évek emlékéhez, hiszen hazánk Horthy alatt akkor súlyos csapást élt át, az 1944-es év pedig nem volt jó a magyar történelem szempontjából.

Ezt követően ismét a budai várba ugrunk, ahol Wagner Tamás éppen egy olyan szomszédjával találkozik, aki megelégelte az Orbán-kormány budavári üzelmeit, és elköltözik. A férfi szerint ma már nem lehet tudni, mi történik az országban, ráadásul a felesége is zsidó: „Ha a zsidók akkoriban tudták volna, miért kell felszállniuk a vonatokra, akkor nem szálltak volna fel. Nem akar még egyszer ilyen vonatra szállni” – magyarázza a férfi a riporternek.

A kamera követi őt az autójához, amiben már látható is néhány doboz,

amikre minden bizonnyal a költözés miatt van szükség; miközben a narrátor arról tájékoztatja a nézőket, hogy már több százezer magyar döntött hazájának elhagyása mellett, mert nem hajlandók elviselni az ország politikai átalakítását.

Mint ismeretes, a Deutsche Welle rövidesen magyar nyelvű anyagokat is készít majd. Peter Limbourg DW-főigazgató ennek kapcsán azt nyilatkozta: a céljuk a magyar média sokszínűségének a javítása, amit tényekre alapuló tájékoztatással szeretnének elérni. 

Összesen 219 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valaki tudna segíteni, hogy ez miért 1944-es állapot visszaállítás és miért nem pl 1900-as? Vagy 1880as?
Van valami meghatározó, ami csak abban az évben volt?
(Nem követtem ezeket az eseményeket és ez nagyon elgondolkodtatott.)
Köszönöm!

Valaki tudna segíteni, hogy ez miért 1944-es állapot visszaállítás és miért nem pl 1900-as? Vagy 1880as?
Van valami meghatározó, ami csak abban az évben volt?
(Nem követtem ezeket az eseményeket és ez nagyon elgondolkodtatott.)
Köszönöm!

DW riportert két órára bebaszni a kóterbe, kameráját elvenni, ügyvéd, tolmács nincs.
Nem ez a helyes eljárás manapság?

Esetleg arról nem számol be a német média, hogy Ungváry náci egyenruhával seftel, Naszályi tervezett intézkedései hatására a vári bérlakások több tízmillió forintot vesztettek piaci értékükből?

Már a legutolsó, legaljasabb eszközöket vetik be pénzbehajtási céllal, ide jutottak.
A Magyarországról elhurcoltak, zsidók, nem zsidók elmondanák, mit gondolnak, sokan szégyellnék magukat.
Ha katolikusok lennének.
De mivel ezek nem azok, nincs olyan, hogy szégyenérzet náluk...

Mi legyen?
Megválasztották.
AQ fidesznek kurvára oda kellene minden választási kampányra figyelni. Ha nem megy a Rogánnak, csinálja, aki ért hozzá.
Ideje lenne rájönni, hogy manapság már az internet a népgyűlés.

Nézve-hallgatva a német médiát, már ez az emeletes marhaság sem meglepő.

Köszönöm!
Sajnos ilyenekben nem vagyok jártas :|

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés