Hétfőn szavaznak Amy Coney Barrett jelöltségéről az USA legfelsőbb bíróságba

2020. október 22. 19:27
A bizottság 12 republikánus tagja már csütörtökön egyhangúlag megszavazta Coney Barrett bírói jelöltségét, azonban a demokrata párti szenátorok bojkottálták a szavazást, nem is jelentek meg a voksoláson.

Az amerikai szenátus igazságügyi bizottsága csütörtökön megszavazta Amy Coney Barrett jelöltségét az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságba. A bizottság 12 republikánus tagja egyhangúlag megszavazta Coney Barrett bírói jelöltségét, a demokrata párti szenátorok bojkottálták a szavazást, nem is jelentek meg a voksoláson. A demokrata párti szenátorok e helyett csütörtök reggel sajtótájékoztatót tartottak. Chuck Schumer, demokrata párti frakcióvezető kijelentette: „nem könnyű szívvel” hozták meg a bojkottról szóló döntést. „Mi ezt a törvénytelen meghallgatást bojkottáljuk” –fogalmazott Schumer.

A demokraták a bizottság határozatképtelenségét szerették volna elérni a bojkottal

„Ez az ő döntésük volt, az enyém pedig az, hogy szavazzak a jelöltre” – mondta a szavazás előtt Lindsey Graham, az igazságügyi bizottság republikánus elnöke. Hozzáfűzte: „nem fogjuk megengedni nekik (a demokratáknak) hogy átvegyék a bizottság feletti uralmat”.

A dél-karolinai politikus ostorozta a demokrata párti szenátorokat, hangsúlyozva, hogy már az Obama-kormányzat idején átpolitizálták az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságot, mivel az alsóbb szintű bírósági jelölésekkor eltörölték az obstrukció intézményét. „Emlékszem Schumer szenátorra, amikor azt mondta, 'még megbánjátok ezt', de ma ő fogja megbánni” – jelentette ki Graham.

„Barrett bírónő megérdemli, hogy alkotmánybíró legyen, és az is lesz”

A demokraták a bizottság határozatképtelenségét szerették volna elérni a bojkottal. A bizottság szabályzata szerint ugyanis két kisebbségi szenátorra – ez esetben demokrata párti politikusra – van szükség a szavazás lebonyolításához. Lindsey Graham azonban kijelentette: mivel a demokraták szándékosan próbálták meg ellehetetleníteni a szavazást és bojkottálták a bizottságot, ezért erre az esetre eltörli ezt a szabályzatot.

Trump amerikai elnök a Twitteren gratulált a republikánus szenátoroknak

Graham közleményt is kiadott, amelyben leszögezte: Amy Coney Barrett megérdemli a szavazást, és jelöltségét meg is szavazzák. „Barrett bírónő megérdemli, hogy alkotmánybíró legyen, és az is lesz” – fogalmazott a kommünikében Graham. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren gratulált a republikánus szenátoroknak. „Nagy nap ez Amerikának” – írta az elnök a mikroblogban.

A szavazás után Chuck Schumer a Capitolium (a törvényhozás épülete) előtt újságíróknak azt mondta: „Amy Coney Barrett jelölése a legtörvénytelenebb folyamat volt, amelynek valaha is tanúja voltam a szenátusban, és esetleges megerősítése rossz következményekkel jár majd a szenátusra, a legfelsőbb bíróságra és egész országunkra nézve is”. A szenátus egésze hétfőn szavaz majd a konzervatív Amy Coney Barrett jelöltségéről.

(MTI)

Címlapkép: MTI/The New York Times/AP/Anna Moneymaker

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés