Belarusz: a francia elnök találkozik a fehérorosz ellenzéki vezetővel

2020. szeptember 28. 21:03

Az AFP információi szerint Macron kedd reggel Vilniusban tárgyal a fehérorosz ellenzéki vezetővel, volt ellenzéki elnökjelöttel.

2020. szeptember 28. 21:03

A Litvániában tartózkodó Emmanuel Macron francia államfő kedden találkozik Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel – jelentette hétfőn az AFP francia hírügynökség francia kormányzati forrásra hivatkozva. Az AFP információi szerint Macron kedd reggel Vilniusban tárgyal a fehérorosz ellenzéki vezetővel, volt ellenzéki elnökjelöttel.

Gabriel Attal francia kormányszóvivő a hétfői nap folyamán korábban közölte, hogy a szeptember 28-29-én Litvániában és Lettországban kétnapos látogatáson tartózkodó Macron kész találkozni Cihanouszkajával, amennyiben ő ezt kéri tőle. A Le Figaro című francia napilap múlt heti interjújában Cihanouszkaja kifejezte óhaját azzal kapcsolatban, hogy „Franciaország párbeszédbe kezd, és közvetítőként lép fel a fehérorosz helyzet rendezése érdekében”.

Előzmények

Fehéroroszországban az augusztus 9-ei elnökválasztás óta rendszeresen tüntet az ellenzék, és követeli a választás hivatalos győztesének, Aljakszandr Lukasenka elnöknek a lemondását. A biztonsági erők egyre kíméletlenebbül járnak el a tüntetőkkel szemben, már több mint hétezer embert vettek őrizetbe.

Az elnökválasztáson Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékát szerezte meg, hatodszor is megszerezve a mandátumot. A második helyre befutó Cihanouszkaja azonban magát tartja győztesnek, bár a hivatalos adatok szerint csak a szavazatok 10,12 százalékát kapta. Az ellenzék csalásra hivatkozva nem fogadja el az eredményt, és az időközben Litvániába menekült Cihanouszkaját tekinti államfőnek.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Da Vinci
2020. szeptember 29. 06:32
És mi lesz???? Elmeséli neki Micron-Macron, hogyan kell kezelni a tiltakozó népet? Jól elagyabugyálni, beléjük lövetni, ahogy ő tette a sárga mellényesekkel???
figyelő4322
2020. szeptember 29. 01:58
Akármi is történik Fehér- Oroszországban, azért nagyon remélem, ezek a EU bohócok nem terveznek egy újabb Maidant. Ha megpróbálják, annak könnyen lehetnek katasztrófális következményei. Különösen most, hogy a Fehér Ház lakója idegenkedik ilyen beavatkozásoktól. Az ukrajnai Maidan idején Obózó elnök a Deep State "deep" embere volt hatalmon. Ő csak a mélyállam kifutója volt. Remélhetőleg az a fajta politika nem tér vissza mostanában.
elfújta az ellenszél
2020. szeptember 28. 23:34
Macron nemhogy 80%-ot nem kapna odahaza, hanem még annyit sem, amennyit Lukacsenko valójában kapott
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik