Matovic bocsánatot kért a szlovákiai magyaroktól az őket ért igazságtalanságokért

2020. június 5. 14:42
A szlovák kormányfő szerint „nem vagyunk ellenségek, közeli testvérek vagyunk, bár anyáink más nyelven tanítottak minket beszélni”.

Facebook-bejegyzésben kért bocsánatot pénteken a szlovákiai magyaroktól az őket az anyanyelvükhöz való ragaszkodásuk miatt ért igazságtalanságokért Igor Matovic szlovák kormányfő.

„Kedves barátaim – akiknek fontos a békés szlovák-magyar együttélés Szlovákiában – őszintén bocsánatot akarok kérni tőletek azokért az igazságtalanságokért, amelyek életetekben amiatt értek benneteket, hogy nem voltatok hajlandóak feladni az anyanyelveteket” – írta a szlovák kormányfő a Facebook-oldalán péntekre virradóra közzétett bejegyzésben. Hozzátette: egyúttal megértést kér azon múltbéli szlovákok számára, akik „ugyanezen okokból szenvedtek, főként a 19. század második felében a történelmi Magyarországon.”

Anyanyelvhasználat

A szlovákiai magyarság politikai érdekképviselete már huzamosabb ideje kéri a közösség anyanyelvhasználatának a hivatali érintkezésre, többek között a bíróságokra történő kiterjesztését. A múltban és a jelenben is nem egy példáját ismerni annak, amikor felvidéki magyarokat igazságtalanságok értek amiatt, mert anyanyelvükön beszéltek, vagy más módon kerültek hátrányos helyzetbe annak használata miatt. Az érvényben lévő szlovák nyelvtörvény is hátrányos megkülönböztetésben részesíti a kisebbségi nyelveket az államnyelvvel szemben. A felvidéki magyarokat azonban inkább a nemzeti identitásukhoz való ragaszkodás miatt érték állami részről igazságtalanságok, aminek leghírhedtebb példája a második világháború utáni kitelepítések tragédiája, amikor a szülőföldről történő elűzetést sok esetben a magyarságuk feladása tette elkerülhetővé.

Igor Matovic Facebook-bejegyzésében visszautalt arra a pozsonyi várban általa kezdeményezett, nem sajtónyilvános keddi találkozóra, amelyen szlovákiai magyar politikusokat és közéleti személyiségeket fogadott Trianon 100. évfordulója alkalmából, illetve arra a magyar nemzeti közösség memoranduma című dokumentumra is, amelyet ott a Magyar Közösség Pártjának (MKP) küldöttsége adott át neki. A dokumentumot – amelyben a felvidéki magyar párt a helyi magyar közösség fennmaradásának és gyarapodásának elősegítését kérte – fenntartásokkal, illetve kritikával fogadta a szlovák sajtó és néhány szlovák politikus is.

A múltat nem mi írtuk, a jövő a kezünkben van

Igor Matovic a szlovák közszolgálati rádió nemzetiségi adásának, a magyar nyelven sugárzó Pátria Rádiónak nyilatkozva csütörtökön a memorandum átadásáról azt mondta: nem volt méltányos, hogy az MKP küldöttsége ilyen módon „visszaélt a helyzettel.” Pénteki Facebook-bejegyzésében megismételte ezeket a fenntartásait is, valamint annak a véleményének is teret adott, hogy a találkozót a memorandum átadói „nemzetiségi szenvedélyek szítására” használták fel. Ezeket az állításokat Őry Péter, az MKP ügyvezető testületének elnöke már csütörtökön visszautasította, rámutatva: a memorandumban csak azok a kérések szerepelnek, amelyek már több évtizede benne vannak az MKP és elődpártjai programjában, és a helyi magyar közösség megmaradását célozzák.

A szlovák kormányfő „A múltat nem mi írtuk, a jövő a kezünkben van” elnevezésű keddi találkozóról bejegyzésében azt írta: azzal a magyar nemzetiségű szlovák állampolgárok iránti megbecsülését, köszönetét és megértését akarta tolmácsolni, és jelét adni annak, hogy „nem vagyunk ellenségek, közeli testvérek vagyunk, bár anyáink más nyelven tanítottak minket beszélni”.

(MTI)

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meglátjuk. Egy meglepően jó gesztuson túl vagyunk, akár lehet is belőle valami. Lassan pl. az is szempont lesz, hogy Közép-Európa a világ legfehérebb régiója...

Válaszok:
rezvez | 2020. június 5. 18:50

Van ennek a történetnek egy számunkra fekete oldala, de ez nem Matovichoz, és nem a szlováksághoz fűződik, ez talán még fontosabb:
HOgy lehet az, hogy Szlovákia Dzurinda, Fico, után egy Matovicot volt képes kormányfői székbe juttatni? Profi, hazájukat 100%-ban szolgáló szlovákak... Magyarországon az egy Orbán Viktoron kívül, C, D-kategóriás, de inkább vonal alatti "politikusok" alkotják a teljes magyar bal és liberális oldalt. Az egy Mesterházyn kívül...
Ez a kérdés!
Amire a válasz: Magyarország továbbra is lebénítva, megbabonázva, tehetetlenül vergődik 110 ezer Dohány utcai gondolkodásmód uralma, de így pontosabb: terrorja alatt. Szlovákia lakosságának 1-2000 ezres száma zsidó, nekünk 110 ezrünk van és az akaratuk a létszámuk okán megfellebbezhetetlen.
Lásd Szabadság téri megszállási emlékmű.
EZ SEMMI JÓT NEM JELENT A JÖVŐRE NÉZVE.
Mert Orbánnak még esetleg 1, 2 ciklusa lehet, de mi jön utána?
Az Alapszerződésnek ki kell találnia olyan módosítását, amellyel a magyar érdek mindent megelőz.
Felülírja 110 ezer, óriási globális háttértámogatással rendelkező, Magyarországon élő, de elsősorban NEM magyar akaratot.
Ha Szlovákiban élne egy 60 ezres zsidó diszpóra, az ottani bal, liberális oldal is csak gumi gerincű szlovák Karácsonyokat, Csehkatkákat, Gyurcsányokat-Dobreveket, Fekete-Győröket, estébéket termelne ki.
De náluk nincs ennyi, nálunk van, kétszer ennyi.
Meg kell oldani, hogy nekik is, nekünk is: jó legyen.

Mindenesetre örüljünk gesztusnak, ha a normalitásnak egyáltalán külön kell örülni (sajnos kell).
Hogy ebből politika lesz, azt meglátjuk. Ez azt jelentené, hogy a V4 érdeke felülírta valamennyire a szlovák politika magyarellenességét.
Mindenesetre a dolog annyiban kivételes, hogy hivatalban lévő szlovák miniszterelnök nyilatkozott, kifejezetten a magyarok gyásznapjára.
Azért a szlovák politikában - az érdek mentén - nagyon is jelen van a kjözeledés gondolata.
Ki emlékszik már arra, hogy Európa muszlom inváziójának a kzdetén Marian Kotleba (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) (akinek nincs állami tisztsége) az alábbiakt írta:
Tisztelt miniszterelnök úr!

"Elérkezett az ideje annak, hogy megszüntessünk minden torzsalkodást és valamennyi történelmi ellentétet Magyarország és Szlovákia népei között. Tegyük félre a sovinizmust és egyesítsük erőinket az európai népek közös ellenségei ellen! Csak így maradhat fenn közös keresztény hitünk! Egyedül így maradhatnak fenn a szlovákok és a magyarok! Istenért, a nemzetért, Brüsszel ellenében!"

Ner felejtsük el azt sem, hogy a románok egyszerűen kiraboltak minket, teljes román nemzeti egyetértésben.

A szlovákok között nagyos sokan nem szerettek volna cseh uralmat a magyar helyett.

Kifehérednek a cigányok?

Kárpát medence népei egymásra vannak és voltak utalva. Ennek közös felismerése sikeres jövőnk záloga lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés