Olasz politológus: A „felhatalmazási törvény” nem ad korlátlan hatalmat Orbán Viktornak

2020. április 1. 17:20
Nem áll le a jogállamiság érvényesülését biztosító intézmények működése Magyarországon – írta friss blogbejegyzésében Francesco Giubilei.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nem jelenti azt, hogy a magyar kormánynak korlátlan hatalma lenne, ahogyan a bírálók gondolják, a parlament pedig bármikor vissza is vonhatja a felhatalmazást – írta friss blogbejegyzésében Francesco Giubilei olasz politológus, az Il Giornale című jobboldali napilap munkatársa.

Kiemelte, az olasz sajtóban kevés figyelmet kap, hogy a hatályos jog kifejezetten kimondja, hogy még veszélyhelyzet idején „sem függeszthetőek fel az alaptörvény rendelkezései, nem korlátozható az alkotmánybíróság működése, és a kormány nem szűkítheti az alapjogokat”. Aláhúzta: nem áll le a jogállamiság érvényesülését biztosító intézmények működése Magyarországon.

A szerző szerint nem igaz, hogy a kormány már ne felelne a parlamentnek, miután továbbra is kötelező értesítenie a törvényhozást a bevezetett intézkedésekről. Az is fontos emellett, hogy a sokak által bírált törvényt az a parlament fogadta el, amelyben a kormánypártoknak kétharmados többségük van, azaz még csak semmi oka nem is lenne a kormánynak a testület feloszlatására.

(MTI)

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze.
Ez a cikk bizonyítja, hogy van néhány ember, aki elolvassa és megérti a koronavírus törvényt. Ez a magyar ballibről nem mondható el.

A cikk alatt lévő hozzászólások meg nekünk adnak igazat:-)
Ez fontosabb, mint néhány politikus cirkuszolasa.

Igen, érdekes. Tényleg elkezdett változni a világ a normalitás irányába. A cél még messze van.

Félre tájékoztatják a nyugatot, az már alapvetően abszurdum, hogy a kormány a meglévő kétharmados többségét függeszti fel. Az más kérdés, hogy bizonyos helyzetekben nincs idő tárgyalni, és az is más kérdés, hogy az ellenzék kormánypárti képviselők megbetegedésében reménykedik, amikor elfogy a kétharmad. Talán még tennének is érte. Jellemző, hogy nem egy bizonyos eltelt idő, mondjuk, egy hónap múlva mondanak véleményt. A helyzet ismerős, a 2010-es választás után kilenc hónappal Charles Gati már azt magyarázta, végszükség esetén jogos lehet a kormányt akár polgárháborúval félreállítani. Ismétlem, kilenc hónap után, amikor még nem történt semmi érdemleges. Most is ezt történik.

A diktatúra nem ilyen, kár, hogy nem jön el a lehetőség, hogy úgy valójában megtapasztald.

Tartok tőle, hogy én és a családom többet éltünk át a valóságból. Nem véletlenül írtam azt, amit írtam.

Ma már az emberek kilátnak a világra, és talán fel fog tűnni, ha lecsengett a járvány. Ami pedig a következményeket illeti, nem a diktatúra lesz a probléma.

De tényleg, ha Orbán Viktor nem él vissza a most megkapott hatalommal akkor mit fognak ezek mondani?
Vajon bocsánatot fognak kérni?

Jó, hogy te jobban tudod, én mit láttam, mit éltem meg.

Nem rád tartozik, de gyerekként láttam padláslesöprést az alföldi tanyán, gumibot kíséretében. Láttam másfél évre lecsukott gazdasszonyt, mert nem tudta teljesíteni a beszolgáltatást, és meghamisította a kiskönyvet, amibe ezt jegyezték. És láttam, amikor apámat egy életre megkeserítették, mert elvették élete álmát, a saját műhelyét, ahol boldogulni akart.

Én nem voltam csókos Kádár közelében, hogy nekem is dobjanak a külföldiekkel fogyasztott vacsora maradékából.

Ha a gazdaság befuccsol, akkor kell azt igazán kemény kézzel megvédeni a külföldi hiénáktól. Akár diktatórikusan, hogy ne lehessen minket másodszor is bagóért megvenni. Ez az, ami nem, történt meg 1990-ben, de a balliberálisok most is megengednék ezt. Szóval, a járvány után nem rájuk lesz szükség, hanem egy keményen patrióta vezetésre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés