Johnson: Egyesíteni kell az Egyesült Királyságot

2019. december 14. 16:48
A brit miniszterelnök szerint a konzervatív kormány meghálálja a bizalmat.

Köszönetet mondott Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton azoknak, akik korábbi pártrokonszenvükkel szakítva, először szavaztak a konzervatívokra a csütörtökön tartott parlamenti választáson. A kormányzó Konzervatív Párt a várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott, és az eddigi kisebbségi kormányzás után kényelmes, 80 fős többséget szerzett a londoni alsóházban. A konzervatívok olyan választókerületekben is győztek, amelyek eddig évtizedeken át a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt bevehetetlen erősségeinek számítottak. Ezek közé tartozik az északkelet-angliai Sedgefield, Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök egykori választókerülete, ahol a csütörtöki választáson szintén konzervatív jelölt győzött. Blair a Munkáspárt eddigi legsikeresebb miniszterelnöke volt, aki a Labour történetében máig érvényes rekordot döntve három parlamenti választást nyert meg egymás után, és 1983-tól 2007-ig volt Sedgefield alsóházi képviselője. Sedgefieldnek 1935 óta, egészen a csütörtöki választásig, folyamatosan munkáspárti képviselője volt a londoni alsóházban, a mostani választáson azonban a konzervatív jelölt, Paul Howell jelentős előnnyel legyőzte Phil Wilson eddigi munkáspárti képviselőt.

Johnson szombat délután itt tett jelképes jelentőségű látogatást, és az egybegyűlt aktivisták előtt tartott beszédében kijelentette: köszönet illeti azokat, akik szakítottak az előző nemzedékek szavazási szokásaival, és ezúttal a konzervatívokat támogatták. Hozzátette: a konzervatív párti kormány „meghálálja a bizalmat”, és ennek jeleként azonnal hozzákezd az elsődleges feladathoz, vagyis a Brexit-folyamat végigviteléhez. A brit miniszterelnök megerősítette, hogy még karácsony előtt ismét az alsóház elé kerül a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás – amelyet az előző parlament nem ratifikált –, és a Brexit jelenleg érvényes január 31-i határnapján az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Johnson kijelentette, hogy a Brexit-megállapodás támogatottsága a többségbe került konzervatív frakción belül „száz százalékos”.

Downing Street: Nem lesz újabb skót népszavazás

Hozzátette: az elsődleges feladatok közé tartozik „​​​​​​​az Egyesült Királyság tényleges egyesítése” is a Brexit-viták és a választási küzdelem után. A választás után azonban szinte azonnal ismét felizzott a konfliktus a skót és a brit kormány között a skóciai függetlenségi népszavazás ügyében. A választás eredményeként a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő és a Brexitet határozottan elvető Skót Nemzeti Párt (SNP) igen jól szerepelt: a skóciai szavazatok 45 százalékát szerezte meg, 8,1 százalékponttal többet, mint az előző választáson, és frakciólétszáma a londoni alsóházban 13 fővel 48-ra emelkedett.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a választás eredményét értékelő rövid edinburghi felszólalásában kijelentette: sajnálkozással ugyan, de el kell ismernie, hogy Boris Johnson mandátumot szerzett a Brexit végrehajtására Angliában, arra azonban semmiféle felhatalmazása nincs, hogy Skóciát is kivigye az EU-ból, mivel a parlamenti választáson a skótok elsöprő többsége kinyilvánította, hogy az Európai Unióban akar maradni. Sturgeon közölte, hogy kormánya már a jövő héten megkezdi annak a jogi mechanizmusnak az előkészítését, amely az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról szóló döntés hatáskörét a skót parlamentre ruházza át. A Downing Street azonban nem sokkal később közleményben szögezte le, hogy Boris Johnson kormánya semmiképpen nem járul hozzá egy újabb skót függetlenségi népszavazás megtartásához.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. A skót kormányfő azóta számos alkalommal hangoztatott érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „​​​​​​​kirángassa” az Európai Unióból. Skóciában 2014-ben már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

(MTI)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A skótok nem tudnak visszalépni, mert Spanyolország Katalónia miatt biztosan megvétózza. Az Észak-Írek helyzete más. Boris a tengerpartra helyezné a vámhatárt, amit a századok óta ott élő angolok és skótok elleneznek, a szárazföldit meg a katolikus írek. Az Ír Észak-Ír egyesülés nem zárható ki, bár nagy botrány meg lövöldözés lenne belőle.

Nagyobb esély van arra, hogy az UK szűnik meg. ( Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága)

Rossz a magyar fordítás. Amúgy Johnson a brexit mellé beígért egy csomó szociális reformot, kórházépítést, orvos és tanár létszámbővítést, amit azok is támogatnak, akik nem akarják a brexitet.

Ha az olajban gazdag norvégoknak nem éri meg csatlakozni az EU-hoz, a skótoknak miért érné meg?

Pár héten belül "kiderítik", hogy orosz tengeralattjárók ólálkodnak a skót partok közelében, s a kocka el van vetve.

Csak azért kérdezem, mert a dolgok jelen állása szerint a skótok épp az EU-hoz akarnak csatlakozni, amely ugyanúgy "elosztaná a javaikat", mint az angolok. Szerintem nem lesz ebből semmi, csak zsarolásra megy ki az egész, meg hogy a Celtic is játszhasson a PL-ben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés