Dobrev: el fogjuk érni, hogy az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak EU-s forrásokra

2019. szeptember 9. 14:24
Akik a demokratikus, közös ellenzéki jelöltekre szavaznak, biztosak lehetnek abban, hogy nemhogy nehezebb, hanem még talán könnyebb is lesz forrásokhoz jutni – hangoztatta a DK EP-képviselője.

A Demokratikus Koalíció(DK) el fogja érni az Európai Parlamentben (EP), hogy az önkormányzatok közvetlenül az EU-nál pályázhassanak fejlesztési pénzekre, így kikerülve az „Orbán-kormány korrupt rendszerét” – mondta Dobrev Klára, a párt EP-képviselője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Dobrev Klára szerint az önkormányzati kampányban a Fidesz azzal „ijesztgeti” a választókat, hogy ha nem a kormánypártokra szavaznak, akkor nem jut majd pénz a városoknak és a falvaknak, ez a fenyegetés azonban ma már üresen cseng. Hozzátette: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján a EU pontosan tudja, hogy a Orbán-kormány a "legkorruptabb" kabinet, így a jövőben minden eurócentet meg fognak gondolni, amit ennek a kormánynak a kezére bíznak.

Dobrev Klára hangsúlyozta: a DK EP-képviselőjeként és az Európai Parlament alelnökeként a EU legfontosabb döntéshozóival folytatott tárgyalásain pontosan látja azt a szándékot, hogy kialakuljon egy olyan pályázati rendszer, amelyben a források jelentős részére közvetlenül lehetne pályázni az EU-nál. Jelezte: ezért dolgozik majd a következő időszakban, és személyes garanciát vállal arra, hogy komoly előrelépést érnek majd el az ügyben. 

Úgy vélte: az EU meg fog változni a következő hetekben és hónapokban, ezért akik a demokratikus, közös ellenzéki jelöltekre szavaznak, biztosak lehetnek abban, hogy nemhogy nehezebb, hanem még talán könnyebb is lesz forrásokhoz jutni. Ugyanakkor – folytatta – „nehéz idők elé néznek" azok a fideszes önkormányzatok, amelyek semmit más nem csináltak az utóbbi időszakban, mint végrehajtották a pártközpont utasításait.

Arra a kérdésre, hogy pontosan hogyan alakulhat majd át 2020-tól az uniós pályázati rendszer, Dobrev Klára kifejtette: egyrészt egy általános uniós szabály szerint megnövelik azon források összegét, amelyekre eddig is közvetlenül pályázhattak önkormányzatok és civil szervezetek. Másrészt – folytatta – amennyiben a Magyarország ellen folyamatban lévő hetes cikkely szerinti eljárás miatt hazánk támogatásoktól esik el, akkor azért fog dolgozni, hogy az EU a Magyarországnak szánt forrásokat rakja félre és ezeknek a terhére nyissa meg az önkormányzatok és civil szervezetek számára a pályázás lehetőségét.

A tájékoztatón részt vettek az önkormányzati választásokon közös ellenzéki támogatással induló DK-s jelöltek: Niedermüller Péter VII. kerületi polgármesterjelölt, valamint László Imre, a XI. kerület, Élő Norbert XII. kerületi, Németh Angéla XV. kerületi, Nemes Gábor XVI. kerületi és Gy. Németh Erzsébet XVII. kerületi polgármester-jelölt, akikkel Dobrev Klára a sajtótájékoztató után megbeszélést folytatott. Barkóczi Balázs, a DK szóvivője kérdésre válaszolva megerősítette: a DK minden jelöltjének sikerült összegyűjtenie a megfelelő számú ajánlást és a párt minden megyében állít majd listát az önkormányzati választáson.

A szóvivőt a Magyar Nemzet hétfői cikkéről is kérdezték, amelyben a napilap azt írta: feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék. Barkóczi Balázs arra hívta fel a figyelmet: a cikk a „feltételezhető” szóval kezdődik. Úgy értékelt: közelednek a választások, a Fidesz pedig fél és megpróbál félelmet gerjeszteni. Hozzátette: amíg nincsenek konkrétumok, addig a Fidesz félelmeit, „fantazmagóriáit, feltételezéseit” nem szeretné kommentálni.

Arra a kérdésre, hogy Dobrev Klára fenntartja-e azt az álláspontját, hogy Brüsszel ne térítse meg a határvédelmi költségeket Magyarországnak, a szóvivő úgy reagált: felháborító, hogy Orbán Viktor „a legfontosabb politikai termékét, a határkerítést is lopásra használja fel”. Úgy fogalmazott: 270 milliárd forintból, méterenként másfél millióért sikerült egy „düledező drótkerítést” felhúzni, amit most a magyar és az európai uniós adófizető polgárokkal akarnak kifizettetni. „Nem fogjuk ezt hagyni” – jelentette ki a DK szóvivője.

(MTI)

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lampert Mónika 2.0 más kivitelben
A balliberálisok mindig fosztogatni és osztogatni szerettek. Így magukból indulnak ki. Úgy látszik 9 év már nagyon sok idő.

" „Napirenden van a területfejlesztési törvény módosítása. Higgyétek el, tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban. Ez az összeg egyébként is nagy izgalmat okozott, legalábbis a sajtó szerint” – fogalmazott a miniszter asszony felszólalásban.

„Bízzatok bennem, olyan módosítás lesz, ami áthúzza azt az újságokban címlapon megjelent számítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt. Nem így döntöttek Magyarországon a választók, és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz. Ha kétharmaddal megszavazta volna a regionális választott önkormányzatot, ma más helyzet lenne. Szóval nem szavazták meg a választott regionális önkormányzatot, állami felelősségben hagyták továbbra is. Ezért nekünk ehhez kell alakítani az intézményrendszert” – mondta beszédében Lamperth Mónika."

Dobrev Klára: "...azért fog dolgozni, hogy az EU a Magyarországnak szánt forrásokat rakja félre és ezeknek a terhére nyissa meg az önkormányzatok és civil szervezetek számára a pályázás lehetőségét."
Nyilván Dobrev úgy tudja, hogy NEM MAGYARORSZÁG, tagállama az EU-nak, - hanem önkormányzatok, civil szervezetek...
ALEKSZANDR SZOLZSENYICIN: “A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.”

A kommunistát nyugodtan helyettesítsük liberális, balos, zöld, gender, PC, neokohn megnevezésekkel és mindenféle más elfajzottakkal.

Dobrev Klára férje által vezetett elkuró kormány eladósította az önkormányzatokat. Nemcsak a Fidesz által vezetett önkormányzatokat, hanem a balliberális vezetésű önkormányzatokat is. Az Orbán kormány meg konszolidálta őket, átvállalta a tartozásaikat.

Ahova ezek férjével beteszik a lábukat ott csak"szarkavarás" folyik, mert abban lehet jól magánvagyont gyarapítani.

Úgy látszik Dobrev Klára kidolgozott egy új tocsikolási tervet, mert az eddig szerzést kevesli.

Úgy látszik a férje jövőbeni kupijában madám szeretne lenni. Pedig hiába fáradozik a férje egy bukott miniszterelnök, bukott politikus. Még akkor is ha jelenleg a második legerősebb ellenzéki párt a DK.

Megint olyant ígérget ami nem tartozik a Bizottságok döntési hatáskörébe, ahogy a finn javaslat sem. Mindegyikhez alapszerződést kellene módosítani, ami az állam- és kormányfők Tanácsának (ET) a kompetenciája, mégpedig egyhangú szavazással.
Jobban tenné, ha az EU-s jogszabályokat, rendeleteket tanulmányozná és megkísérelné értelmezni.

Az igazi liberális eljárás az lenne, ha minden magyar egyénileg pályázhatna és kaphatna az uniós forrásokból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés